Kotimaa

Bitcoin on haaste poliisille – "Huu­me­ri­kok­sis­sa bitcoineja on alkanut tulla esiin kasvavissa määrin"

KUVA: SASCHA STEINBACH
Kotimaa 28.12.2017 14:43
Milla Hägg

Bulgarian viranomaisilla on hallussaan yli kolmen miljardin euron arvosta bitcoineja. Myös Suomen viranomaisille virtuaalivaluuttaa on päätynyt.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi kertoo, että bitcoinit aiheuttavat haasteita esitutkintaviranomaisille. Suurimmat takavarikot on tehnyt tulli, mutta myös poliisin haltuun bitcoineja on päätynyt.

Lähtökohta on Saukoniemen mukaan se, etteivät viranomaiset lähde muuntamaan bitcoineja esimerkiksi euroiksi myymällä niitä esitutkinnan aikana.

- Takavarikoinnissa bitcoin voidaan käytännössä rinnastaa esimerkiksi toisen maan valuuttaan tai vaikkapa osakkeisiin.

Ongelmia aiheuttaa kuitenkin muun muassa virtuaalivaluutan alati muuttuva kurssi. Keskustelua on käyty muun muassa siitä, tuleeko viranomaisesta korvausvelvollinen, jos takavarikoitujen bitcoinien arvo romahtaa takavarikoinnin aikana. Toisaalta arvo voi myös nousta. 

- Samaa problematiikkaa saattaa olla osakkeidenkin kanssa. Onhan se ongelmallista, mutta arvonlaskun osalta tässä ei mielestäni ole kyse esimerkiksi huolenpitovelvollisuudesta, sillä esitutkintaviranomaisen omalla toiminnalla ei ole vaikutusta esimerkiksi bitcoinin arvon alenemiseen.

Helsingin poliisin talous- ja petosrikosten tutkintayksikön rikostarkastaja Jukkapekka Risu kertoo, että tietyissä tapauksissa takavarikoituja bitcoineja on voitu muuntaa rahaksi välittäjän kautta. Näin on toimittu talous- ja petosrikosyksikön tapauksissa, silloin kun yhteys alkurikokseen on ollut selvä.

Tällä hetkellä bitcoineja ei ole yksikössä takavarikoituna

- Jos esimerkiksi sinua on huijattu ja pankkitunnuksillasi on ostettu bitcoineja, on yhteys alkurikokseen niin selkeä, ettei poliisin tarvitse odottaa tuomioistuimen päätöstä asiasta. Bitcoinit voidaan tässä tapauksessa muuntaa rahaksi, Risu kertoo.

Epäselvissä tapauksissa, joissa ajallinen yhteys on kadonnut, bitcoinit täytyy pitää takavarikossa tuomioistuimen päätökseen saakka.

- Jos epämääräistä rahaa ei suoraan pystytä liittämään johonkin tiettyyn rikokseen, täytyy tietenkin takavarikon osalta odottaa tuomioistuimen päätöstä.

Helsingin huumepoliisissa ollaan tutkinnanjohtaja ja rikoskomisario Jari Nikosen mukaan varauduttu bitcoiniin liittyviin ongelmiin esimerkiksi henkilöstöä kouluttamalla ja uusia tutkinnallisia keinoja tutkimalla.

- Huumerikoksissa bitcoineja on alkanut tulla esiin kasvavissa määrin, voisi sanoa. Usein niitä yritetään piilottaa viranomaisen tavoittamattomiin. Tulevaisuudessakin niihin tullaan törmäämään varmasti yhä enemmän.

Ongelmat liittyvät Nikosen mukaan usein siihen, että bitcoineihin käsiksi pääseminen voi olla teknisesti hyvin haastavaa.

Bitcoinit on suojattu salasanoin ja avaimin. Poliisin täytyy päästä järjestelmään sisään, ennen kuin bitcoinit voidaan takavarikoida.

- Lähinnä kyse on siitä, että yritämme selvittää, miten ehdimme niin sanotusti paikalle ensin ja jos emme ehdi, miten pystymme myöhemmässä vaiheessa seuraamaan asiaa. Siinä on kyllä haasteensa, muttei se mahdotonta ole, Nikonen toteaa.

MAINOS

Kommentoi

Eiköhän käteistä rahaa käytetä laittomuuksissa kuitenkin enemmän, että turhaa järjestelmän mustamaalausta. Mikäli käyttäjä asianmukaisesti suojaa privaattiavaimensa salauksella, ei siihen pääse edes poliisi käsiksi. Tämä on lohkoketjuteknologian perus periaatteita. Lisäksi kryptovaluuttojen tulevaisuus on anonyymeissä lohkoketjuissa, jolloin mm. Etelä-Korean suunnitelmat kitkeä anonyymit kryptotilit ovat täysin mahdottomia. Uusi omaisuusluokka on tullut jäädäkseen, eikä sen kontrolloimiseen pysty keskuspankit eikä valtiolliset tahot. Mikäli et voi taistella järjestelmää vastaan kannattaa liittyä siihen. Pankit huomasivat tämän jälkijunassa. Tämä ei ole rikosten puolustelua vaan sen varjolla tehtävän demonisoinnin kritisoimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin! Tulevaisuus bittimaailmassa, miksi eiraha myös. Maailma on täynnä kaikkea sääntelyä, nään bittirahan vapaana valuuttana lobaalissa maailmassa, jota tietysti vastustetaan, mutta pyörät pyörii ja juna kulkee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletteko huomanneet miten hinta on laskenut. Varma sijoitus ja tuoksuu hyvälle. Niin ku Bitcoin joka ei tuoksu🤑 Jos uskotte siihen niin hakekaa lainas ja sijoittakaa kunnolla. Noilla ja Win Capitan tuotoilla täällä on niin monta miljonääriä uoden päästä, että saadaan Oulun talous lentoon. Urheiluautot valtaa kadut ja uudia merenranta taloja nousee rantaviivat täyteen😂👏🏿

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

harmi kun en ostanut bitcoineja silloin kun ne oli melkein ilmaisia.
Onneksi nyt ei harmita, että olisin myynyt bitcoinini jo vuosia sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virtuaalivaluutat on huijausta. Ei niillä voi tehdä muuta kuin ehkä ostaa huumeita. Oikeaksi rahaksi niitä ei saa muutettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä saa muutettua oikeaksi rahaksi! :) Otas asioista selvää ennen, kuin tulet kommentoimaan epä päteviä argumenttejasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei saa muutettua oikeaksi rahaksi. Bitcoin täytyy myydä ja sille täytyy löytyä ostaja, jotta se realisoituisi oikeaksi rahaksi. Pelkohan tässä on, että ostajapuoli kapenee jostain syystä (sääntely, louhintaverkon alasajo jostain syystä yms.) Louhintakin on keskittynyt muutamaan suureen toimijaan, jotka voisivat periaatteessa kontrolloida bitcoinia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri niin kaikki rahat,kadonneet,sähköpostia pitää vaihtaa vähän väliä,rahaksi kääntäminen,ei onnistu,kun tiliä ei kuulemma löydy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:07
Tietovuotaja Assangea on käsketty pitämään parempaa huolta James-kissastaan
20:03
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
19:33
Vaikeinta Yini Wangille on yksinäisyys, sillä ujoista oululaisista on hankala saada ystäviä
19:29
Pörssit pääsivät vauhtiin - Helsingissä nousua reilusti yli 2 prosenttia
19:20
Kommentti: Eduskunnan luottamusäänestys ei lopeta työtaisteluita irtisanomislakeja vastaan
19:00
Vanhan auton saa Oulussakin muutettua kulkemaan myös kaasulla – investointi voi nykyhinnoilla maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa Tilaajille
18:49
"Deadline oli hänelle pyhä" – Touko Siltala muistelee lämmöllä pitkää ystävyyttään ja yhteistyötä kirjailija Arto Paasilinnan kanssa
133
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
73
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
58
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
45
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
45
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
38
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
34
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image