Kotimaa

Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuok­ran­alen­nuk­seen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaan huoneilman tulee olla kesäisin 18 ja 32 asteen välillä. KUVA: Jukka Vuokola
Kotimaa 23.7.2019 8:35 | Päivitetty 23.7.2019 11:10
Mirko Siikaluoma

Erityisesti vanhojen rakennusten asukkaat voivat kärsiä tukaluudesta elohopean kivutessa lähes kolmeenkymmeneen. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaan huoneilman tulee olla kesäisin 18 ja 32 asteen välillä.

Suomen Vuokranantajat ry. muistuttaa tiedotteessaan, että vuokralaisella on lain mukaan oikeus saada vuokranalennusta siltä ajalta, kun huoneisto on puutteellisessa kunnossa. Puutteellisuutena on pidettävä myös liian korkeaa lämpötilaa.

– Sopivan alennuksen suuruus on noin 10–20 prosenttia vuokran määrästä siltä ajalta kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta. Vuokralaisella on tällainen oikeus, vaikka huoneiston puutteellisuus ei johdu vuokranantajasta, kertoo Suomen Vuokranantajien lakimies Tarik Ahsanullah.

Suomen Vuokranantajat ry. korostaa, että asunto-osakeyhtiöissä sisäilman lämpötila ja riittävän hyvin toimiva ilmanvaihto on taloyhtiön vastuulla.

– Valitettavasti ilmastonmuutos aiheuttaa todennäköisesti yhä useammin tukalia helteitä myös Suomessa, joten vanhoissa taloyhtiöissä kannattaa harkita esimerkiksi kaukojäähdytysverkostoon liittymistä erityisesti isojen peruskorjauksien yhteydessä, Ahsanullah huomauttaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Taitaa syntyä mielenkiintoinen oikeudenkäynti jos/kun sen joku aloittaa.
Suomessa yleensä noudatetaan periaatetta, jonka mukaan määräykset koskevat asianosaisia säänöksen voimaan tulosta eteenpäin.
Kyseessä suhteellisen uusi määräys ja valtaosa rakennuskannasta rakennettu ennen sen voimaan astumista. En ainakaan kovin paukuttelisi henkseleitä oikeuteen menosta, jos asunto on määräystä vanhemmassa talossa ( rakennusluvan hakemuksen jättöpäivä määrää sen minkä ikäisiä määräyksiä on täytynyt noudattaa) ja rakennukseen ei ole tehty vielä mitään rakennusluvan vaativia peruskorjauksia.
Toisaalta taas uusien rakennusten energiatehokkuutta koskevat määräykset eivät suhtaudu jäähdytyksen kovinkaan suopeasti, eli jäähdytys saattaakin vaatia uusissa rakennuksissa merkittäviäkin kompensointeja muussa energiatehokkuudessa. ja sokerina pohjalla tätä tarkastellaan vain teoreettisesti laskennallisilla luvuilla, elämän karu todellisuus toteutuvine lukuineen ei vaikuta mitenkään lupien mukaiseen laskentaan!
Lämpöpumppuja asennettaessa lupa täytyy ensin saada yhtiöltä, sitten myös rakennusvalvontaviranomaisilta. Osa yhtiöistä ei salli lämpöpumppuja ja joihinkin yhtiöihin eivät rakvalvonnastan niitä salli, esim suojelut jne.
eik olekin jännää tämä todellinen elämä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako osakkeen omistaja vastaavan alennuksen hoitovastikkeesta koska vastuu on taloyhtiöllä? Meidän vuoden vanhassa asunnossa oli viime kesän helteillä jopa 39 astetta lämmintä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan tää nyt on kummallista että vikko sitten valitettiin että on kylymä kesä ja kun vihdoin tulee pari hellepäivää niin sitten niistä valitetaan ja korvauksia vaaditaan. En ymmärrä yhtään ja kummaa hommaa koko kommentointi asiasta. TYHYMÄÄ kuin on ihiminenki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan vuokralainen hankkia tuulettimen. Uusavuttomuuttako vai tinkimättömyyttä periaatteesta, ettei tätä vaihtoehtoa tuoda ensisijaisesti esille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hankkia joo ja hankittu on viime kesänä. Maksoi 80€, mutta ei viilennä sitten yhtään yöllä, koska ei voi nukkua siinä surinassa. Ja muille jotka lässyttää, että ollu liian kylymä ja nyt kuuma. En ole valittanut kylymää yhtään. Helle tekee mut kipeäksi ja saan migreenin. En tykkää oli sitte ulkona tahi sisällä. Vuokranantajatko siellä kitisee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrostalon julkisivuremontti kestää koko kesän. Kaikki ikkunat peitetty. Asunnon omistaja alensi vuokraa 300€/kk remonttikauden ajalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on kylmä ei hyvä tai vuorostaan lämmin vaikka +30 ei kelpaa.Aina löytyy jotain valitettavaa jostain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nouseeko vuokra jos ulkona on pakkasta -32c. Vuokranantaja voisi laittaa lämpöpumpun seinälle viilentämään ilmaa jonka sähkön maksaa vuokralainen.Tämän perusteella lämpimissä maissa olisi halpaa asua kesällä mutta ei sillä näin pöhlöä lakia olekaan kuin Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän puhutaan nimenomaan huoneiston sisälämpötilasta. Ei sillä ole mitään väliä kuinka kylmä tai lämmin ulkona on, pitäähän kodin olla asuttava säällä kuin säällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asukas voi itse vaikuttaa sulkemalla kaikki verhot päiväksi ja avaamalla tuuletusikkunat myöhään illalla. Ja jos mahdollista niin jättää ne yöksi auki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos verhot on asunnon sisäpuolella (kuten tavallisesti on), niin sulkemisella ei ole mitään vaikutusta, kun lämpöenergia siirtyy niistä huoneilmaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi ei. Oletko kokeillut asunnoissa, joissa aurinko paistaa koko päivän ja illan sun makkariin. Asut myös maan tasalla ja viileää ei tule kuin 3-6 aikaan yöllä. Jep.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai se sentään niin on, että huoneiston lämpötilasta pitää olla maininta vuokrasopimuksessa, jos aikoo valittaa. Esim. jos vuokraan omakotitalon, niin kai se olen minä, joka lämmittää talvella tai jäähdyttää kesällä, jos on tarve.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoa sopii että pakkasten tullen jutussa esiintyvä lakimies esittää huolensa suomalaisten asunnottomien asiassa, ja toimii asian puolesta. Eikä tarvitse edes odotella pakkasia, toimet voi aloittaa ennakkoon jo nyt. On sitten valmista kun tarve on suurimmillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meikäläinen alkaa hikoilla, kun sisälämpötila nousee yli 25 asteen enkä kestäisi 30 asteen lämpötiloja. Onneksi tuttavan kokemuksen perusteella hoksasin vaatia asuntooni ilmalämpöpumpun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitämällä verhot, olipa ne säle- tai kangasverhot, päivällä kiinni ja avaamalla tuuletusikkunat vasta illalla voi asukas itse vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

13:14
Helsingin Sanomien toimittaja ja KRP väänsivät työvälineiden takavarikosta suljettujen ovien takana – sotilastiedustelu-uutisoinnista lähtenyt rikostutkinta alkaa olla loppumetreillä
12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
69
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
61
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
25
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
25
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
22
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
21
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
19
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image