Kotimaa

Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuok­ran­alen­nuk­seen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaan huoneilman tulee olla kesäisin 18 ja 32 asteen välillä. KUVA: Jukka Vuokola
Kotimaa 23.7.2019 8:35 | Päivitetty 23.7.2019 11:10
Mirko Siikaluoma

Erityisesti vanhojen rakennusten asukkaat voivat kärsiä tukaluudesta elohopean kivutessa lähes kolmeenkymmeneen. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaan huoneilman tulee olla kesäisin 18 ja 32 asteen välillä.

Suomen Vuokranantajat ry. muistuttaa tiedotteessaan, että vuokralaisella on lain mukaan oikeus saada vuokranalennusta siltä ajalta, kun huoneisto on puutteellisessa kunnossa. Puutteellisuutena on pidettävä myös liian korkeaa lämpötilaa.

– Sopivan alennuksen suuruus on noin 10–20 prosenttia vuokran määrästä siltä ajalta kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta. Vuokralaisella on tällainen oikeus, vaikka huoneiston puutteellisuus ei johdu vuokranantajasta, kertoo Suomen Vuokranantajien lakimies Tarik Ahsanullah.

Suomen Vuokranantajat ry. korostaa, että asunto-osakeyhtiöissä sisäilman lämpötila ja riittävän hyvin toimiva ilmanvaihto on taloyhtiön vastuulla.

– Valitettavasti ilmastonmuutos aiheuttaa todennäköisesti yhä useammin tukalia helteitä myös Suomessa, joten vanhoissa taloyhtiöissä kannattaa harkita esimerkiksi kaukojäähdytysverkostoon liittymistä erityisesti isojen peruskorjauksien yhteydessä, Ahsanullah huomauttaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Taitaa syntyä mielenkiintoinen oikeudenkäynti jos/kun sen joku aloittaa.
Suomessa yleensä noudatetaan periaatetta, jonka mukaan määräykset koskevat asianosaisia säänöksen voimaan tulosta eteenpäin.
Kyseessä suhteellisen uusi määräys ja valtaosa rakennuskannasta rakennettu ennen sen voimaan astumista. En ainakaan kovin paukuttelisi henkseleitä oikeuteen menosta, jos asunto on määräystä vanhemmassa talossa ( rakennusluvan hakemuksen jättöpäivä määrää sen minkä ikäisiä määräyksiä on täytynyt noudattaa) ja rakennukseen ei ole tehty vielä mitään rakennusluvan vaativia peruskorjauksia.
Toisaalta taas uusien rakennusten energiatehokkuutta koskevat määräykset eivät suhtaudu jäähdytyksen kovinkaan suopeasti, eli jäähdytys saattaakin vaatia uusissa rakennuksissa merkittäviäkin kompensointeja muussa energiatehokkuudessa. ja sokerina pohjalla tätä tarkastellaan vain teoreettisesti laskennallisilla luvuilla, elämän karu todellisuus toteutuvine lukuineen ei vaikuta mitenkään lupien mukaiseen laskentaan!
Lämpöpumppuja asennettaessa lupa täytyy ensin saada yhtiöltä, sitten myös rakennusvalvontaviranomaisilta. Osa yhtiöistä ei salli lämpöpumppuja ja joihinkin yhtiöihin eivät rakvalvonnastan niitä salli, esim suojelut jne.
eik olekin jännää tämä todellinen elämä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako osakkeen omistaja vastaavan alennuksen hoitovastikkeesta koska vastuu on taloyhtiöllä? Meidän vuoden vanhassa asunnossa oli viime kesän helteillä jopa 39 astetta lämmintä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan tää nyt on kummallista että vikko sitten valitettiin että on kylymä kesä ja kun vihdoin tulee pari hellepäivää niin sitten niistä valitetaan ja korvauksia vaaditaan. En ymmärrä yhtään ja kummaa hommaa koko kommentointi asiasta. TYHYMÄÄ kuin on ihiminenki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan vuokralainen hankkia tuulettimen. Uusavuttomuuttako vai tinkimättömyyttä periaatteesta, ettei tätä vaihtoehtoa tuoda ensisijaisesti esille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hankkia joo ja hankittu on viime kesänä. Maksoi 80€, mutta ei viilennä sitten yhtään yöllä, koska ei voi nukkua siinä surinassa. Ja muille jotka lässyttää, että ollu liian kylymä ja nyt kuuma. En ole valittanut kylymää yhtään. Helle tekee mut kipeäksi ja saan migreenin. En tykkää oli sitte ulkona tahi sisällä. Vuokranantajatko siellä kitisee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrostalon julkisivuremontti kestää koko kesän. Kaikki ikkunat peitetty. Asunnon omistaja alensi vuokraa 300€/kk remonttikauden ajalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on kylmä ei hyvä tai vuorostaan lämmin vaikka +30 ei kelpaa.Aina löytyy jotain valitettavaa jostain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nouseeko vuokra jos ulkona on pakkasta -32c. Vuokranantaja voisi laittaa lämpöpumpun seinälle viilentämään ilmaa jonka sähkön maksaa vuokralainen.Tämän perusteella lämpimissä maissa olisi halpaa asua kesällä mutta ei sillä näin pöhlöä lakia olekaan kuin Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän puhutaan nimenomaan huoneiston sisälämpötilasta. Ei sillä ole mitään väliä kuinka kylmä tai lämmin ulkona on, pitäähän kodin olla asuttava säällä kuin säällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asukas voi itse vaikuttaa sulkemalla kaikki verhot päiväksi ja avaamalla tuuletusikkunat myöhään illalla. Ja jos mahdollista niin jättää ne yöksi auki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos verhot on asunnon sisäpuolella (kuten tavallisesti on), niin sulkemisella ei ole mitään vaikutusta, kun lämpöenergia siirtyy niistä huoneilmaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi ei. Oletko kokeillut asunnoissa, joissa aurinko paistaa koko päivän ja illan sun makkariin. Asut myös maan tasalla ja viileää ei tule kuin 3-6 aikaan yöllä. Jep.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai se sentään niin on, että huoneiston lämpötilasta pitää olla maininta vuokrasopimuksessa, jos aikoo valittaa. Esim. jos vuokraan omakotitalon, niin kai se olen minä, joka lämmittää talvella tai jäähdyttää kesällä, jos on tarve.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoa sopii että pakkasten tullen jutussa esiintyvä lakimies esittää huolensa suomalaisten asunnottomien asiassa, ja toimii asian puolesta. Eikä tarvitse edes odotella pakkasia, toimet voi aloittaa ennakkoon jo nyt. On sitten valmista kun tarve on suurimmillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meikäläinen alkaa hikoilla, kun sisälämpötila nousee yli 25 asteen enkä kestäisi 30 asteen lämpötiloja. Onneksi tuttavan kokemuksen perusteella hoksasin vaatia asuntooni ilmalämpöpumpun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitämällä verhot, olipa ne säle- tai kangasverhot, päivällä kiinni ja avaamalla tuuletusikkunat vasta illalla voi asukas itse vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

20:57
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
91
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
40
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image