Kotimaa

Asiantuntija: Stressistä miljardikulut työelämässä vuosittain

Kotimaa 28.5.2015 4:01 | Päivitetty 28.5.2015 7:08
STT

Työperäinen stressi aiheuttaa välillisesti ja välittömästi ainakin miljardin euron kulut Suomessa vuosittain. Näin arvioi aiheesta kirjan kirjoittanut Tampereen yliopiston dosentti Marja-Liisa Manka. Hän perustaa näkemyksensä muun muassa Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston selvityksiin.

Manka sanoo, että stressillä on merkittäviä vaikutuksia ihmisten terveyteen ja yritysten kykyyn tehdä tulosta. Stressistä on kuitenkin myös hyötyä, koska aikarajat ja vaatimukset luovat ihmisille usein positiivista painetta.

- Stressi voi pitkään kestäessään tehdä ihmisen toivottomaksi, mutta stressistä voi myös nauttia. Haastava paine on hyvästä ja se on nimenomaan sitä, että saa käyttää osaamistaan ja onnistuu.

Mankan mielestä useimmilla ihmisillä on tarve pinnistellä, mutta liiallinen stressi lamauttaa.

- Hallinnan tunteen menettäminen on oleellinen asia tässä, ja jokaisella on oma yksilöllinen ylikuormituksen raja. Pahoja merkkejä ovat muun muassa ärtyneisyys ja yöllinen heräily.

Manka sanoo, että nykyisin suurimpia syitä stressiin ovat työelämän jatkuvat muutokset ja epävarmuus. Hänen mukaansa stressiä voi torjua yksinkertaisin keinoin kuten liikunnalla ja luonnossa liikkumalla. Hän korostaa, että kiireiden keskellä tulisi varata omaa aikaa harrastuksille ja muille vapaa-ajan aktiviteeteille stressin ehkäisemiseksi.

Mankan Stressikirja - mistä virtaa -kirjan on kustantanut Talentum.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kokonaan työtä vailla olevalla se vasta stressi on. Joka ilta nukkumaan mennessään ja joka aamu herätessään tuntee tarpettomuutensa ja voimattomuutensa. Stressaavaa on myös elää vuosikausia muiden kustannuskella ja kituutuutta minimirajalla senttejä laskien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen kerran todetaan itsestäänselvyydet työstressistä. Ja jälleen kerran sen poistaminen jätetään kokonaan työntekijän vastuulle.
Vaan mistä aika ja energia esimerkiksi siihen stressinpoistoulkoiluun kun organisaatiot on "säästetty" niin tiukoille että raskaan työpäivän jälkeen jo arjen perusaskareiden pyörittäminen käy monelle lähes ylivoimaiseksi.
Varsinkin lapsiperheissä; jotka kuitenkin ovat yhteiskunnan tulevaisuus; tämä "oman ajan" ottaminen on mahdotonta ja/tai maksetaan lasten pahoinvointina, jonka kerrannaisvaikutukset tulevaisuudessa vasta kalliiksi käyvätkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työstressi on vakava ongelma, jota hoidetaan liikaa lääkkeillä ja muulla pahemmin sairastuttavalla. Itselläni on työttömyysstressiä, ei koskaan täppiä, eivätkä naisetkaan osaa niin hyvin arvostaa.
Kortisto ja hullujenhuone auttavat työstressiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Vain tekemättömistä töistä syntyy stressi, ei tehdyistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Havaintoni: stressi syntyy siitä, että pelätään tekemätöntä työtä. Hatullisen ja kauhistellaan sen sijaan että tartuttaisiin toimeen. Eräs lähellä ollut henkilö sai burnoutin, kun oli niin vähän töitä ja nekin jäi tekemättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HS:ssa oli myös uutinen, että avokonttorit lisäävät stressiä. Liekö samasta lähteestä kuin tämä Kalevan uutinen..
Olen ymmärtänyt, että Oulun yliopisto on alkanut siirtyä avokonttoreihin. Ilmeisesti yliopiston hallitus ja johto uskovat, että mitä suurempi stressi opettajilla ja tutkijoilla on, sitä parempi opetus ja sitä korkeatasoisempi tutkimus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina pätkätyötä, jos on ollut työtä yleensäkään, kun muutin pois kaupungista maalle. Aina henkilöstön välisiä henkilökemiaongelmia työpaikoissa joissa sijainen on. Esimiehet eivät näe todellisuutta, kun ovat aina palavereissa tai kokouksissa ja tai koulutuksissa. Olen kärsinyt tästä vuosikaudet, nyt ensimmäisen kerran pitkällä sairauslomalla. Pitkät työmatkat, sisäilmaongelmat ja yleensä sijaisten huono perehdytys on stressannut. Ikää on ja haluais jo vakinaisen osa-aikatyön, siihen työhön jonka todella osaan ja yhteiskunta vaatii osaavia ja lainmääräysten mukaiset työntekijät. Odotan että pitkänlinjan samassa tuolissa ikänsä istuneet jäävät eläkkeelle ... ja sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä kyetä itse tunnistamaan ja hoitamaan stressiä. Oleellista on myös tunnistaa työyhteisössä stressiä aiheuttavat tekijät ja sitä kautta vähentää työntekijöiden kuormitusta. Tilapäisesti stressi nostaa suorituskykyä, jatkuvana uuvuttaa ja sairastuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää painetta, turhaa vauhtia sekä kiirettä, eli heikkoa johtamista heikoilta johtajilta.
Lisää loppuunpalaneita oputtomaan joutilaisuuteen pakotettujen armeijaan.
Lisää osinkoja loisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monilla työpaikoilla tressiä luodaan huonolla työilmapiirillä jota täydentää tollot johtajat .
Harvassa firmassa tajutaan että tehokkainta on toimia joukkueena .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon auttaa, että palkkoja alennetaan roimasti. Silloin vähemmälläkin panoksella saadaan suomalainen työ kannattavaksi kilpailijamaihin verrattuna. Stressi häipyy, koska ei tarvitse olla huolissaan työpaikan katoamisesta halpamaihin. Toimeentulokin riittää hyvin välttämättömään, kun jättää ostamatta kiinalaista krääsää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkkojen alentaminen pahentaa stressiä. Jos omalla palkalla ei tule toimeen, joutuu ottamaan lisätyön pärjätäkseen. Lisääntynyt työmäärä ja vähentynyt vapaa-aika aiheuttaa lisää stressiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:11
Yhdysvallat kirjoittamassa sopimusta Afganistanin sodan lopettamiseksi – Ulkoministeri Pompeo saapui Qatariin, jossa ovat myös Talebanin edustajat
12:11
Näyttelijä Timo Reinikan Andrén herkkä kaari isä pieneksi – Oulun teatteri tarttui tärkeään ja hienoon näytelmään, joka puhuttelee ympäri maailmaa Tilaajille
11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kaatoivat sääntömuutoksen kokouksessaan – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
10:16
Autovaras törmäsi pakomatkan jälkeen poliisiautoon ja loukkaantui Kemissä – piikkimattoa asentamassa olleille poliiseille ei tullut vammoja
9:19
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
62
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
15
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
9
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image