Kotimaa

Asiantuntija: Pe­rus­suo­ma­lai­set saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään

Valtiotieteen professori Kimmo Grönlundin mukaan median ja poliitikkojen painotukset Oulun seksuaalirikosasia julkisessa käsittelyssä ovat vahvistaneet perussuomalaisten kannatusta. KUVA: Veera Korhonen
Kotimaa 21.2.2019 15:05
Rebekka Härkönen

Puoluekenttä jatkaa pirstaloitumistaan. Perussuomalaisten kannatus voi vielä vahvistua, vihreillä menee hyvin. Siniset tuskin pysyvät olemassa, eikä muillakaan puolueilla näytä hyvältä. Näin arvioi Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund Helsingin Sanomien tuoreita mielipidemittaustuloksia puolueiden kannatusmääristä.

Helsinki

Perussuomalaisilla saattaa olla vaalien jälkeen eduskunnassa enemmän kansanedustajia kuin vihreillä. Näin arvioi valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista.

– Tämä on hyvinkin mahdollista, jos mennään nykyisillä kannatusluvuilla. Perussuomalaisten nousu jatkuu ja puolueen kannatus voi vielä nousta vaaleissa nykyisestä, Grönlund sanoo.

Grönlund arvioi, että vihreät teki hyvän puheenjohtajavalinnan Pekka Haaviston suhteen ja vahvistaa asemiaan vaaleissa. Sinisten eloonjäämistä hän pitää epätodennäköisenä.

– Selvää on, että ykköstilaa tavoittelevat Sdp ja kokoomus. Keskustan kannatusluvut ovat olleet pitkään olleet laskussa, eikä Anne Berner -kohu paranna tilannetta, Grönlund sanoo.

– Sdp näyttää nyt vahvimmalta, mutta aikaisemmin on nähty, etteivät gallupmittausten tulokset realisoidu Sdp:llä enää vaaleissa. Voi hyvinkin olla, että vaalipäivänä yhä jännitetään, viekö ykköspaikan Sdp vai kokoomus.

Grönlundin arviot perustuvat Helsingin Sanomien uusimpaan mielipidemittaukseen puolueiden kannatusmääristä. Lehti kyseli puolueiden kannatuksesta tammikuun puolenvälistä ja helmikuun puoleenväliin.

Helsingin Sanomien gallupin mukaan perussuomalaisten kannatus on noussut edellisestä mittauksesta 1,7 prosenttia ja puoluetta äänestäsi nyt 11,4 prosenttia suomalaisista. Myös vihreiden kannatus on kyselyn mukaan nousussa, puolueelle heltiäisi ääni tällä hetkellä 13,6 prosentilta vastaajista.

Kaikkien kolmen suurimman puolueen kannatus on laskussa. Kokoomuksen (18,6) ja keskustan (14,7) kannatus on laskenut lehden mukaan 0,9 prosentilla, ja myös Sdp:n (20,8) suosio on horjahtanut hitusen.

Grönlundin mukaan perussuomalaisten kannatuksen vahvistuminen oli odotettua, sillä Oulun seksuaalirikokset olivat Helsingin Sanomien mielipidemittauksen aikaan yhä pinnalla. Nyt puolue puhisee entistä vahvemmin voimansa maahanmuuttovastaisuudesta.

– Tapa, jolla seksuaalirikoksia on tuotu esiin ja painotettu mediassa ja poliitikkojen toimesta nimenomaan maahanmuuttajaongelmana, on ollut omiaan nostamaan maahanmuuttovastaisen puolueen kannatusta.

Perussuomalaisten kannatus on jakautunut perinteisesti tasaisesti maan eri osiin, kun taas vihreillä se on keskittynyt suuriin kaupunkeihin.

– Vaalipiirijaon takia mahdollista on, että perussuomalaiset on hieman pienemmällä ääniosuudella suurempi puolue kuin vihreät uudessa eduskunnassa, Grönlund pohtii.

Perussuomalaisilla ja vihreillä on syytä tyytyväisyyteen. Muilla tilanne ei näytä hyvältä. Puoluekenttä jatkaa pirstaloitumistaan.

– Kokoomus on tähdännyt selkeästi pääministeripuolueeksi ja Petteri Orpo pääministeriksi, joten en usko, että tämä kehitys heitä tyydyttää, Grönlund sanoo.

– Kokoomukselle voi pientä lohtua tuoda se, että keskustalla menee vielä huonommin. Puhumattakaan tietysti sinisistä, jolle gallupit eivät lupaa mitään.

Keskustan kannatuksen laskuun on Grönlundin mukaan useita mahdollisia syitä. Keskustan ajama maakuntauudistus ei ole edennyt toivotulla tavalla. Lisäksi puolueetta rasittavat sisäiset ristiriidat ja linjaerot Juha Sipilän ajaman linjan ja perinteisemmän keskustalaisuuden, melkeinpä alkiolaisuuden kannattajien välillä.

Vaalien lopputulos on kiinni siitä, ketkä lopulta päätyvät vaaliuurnille huhtikuussa ja ketkä eivät. Grönlund muistuttaa, että 37 prosenttia Helsingin Sanomien galluppiin vastanneista ei tiedä, miten aikoo vaaleissa äänestää.

Hän sanoo pitävänsä todennäköisenä, että valtaosa näistä empijöistä jättää äänestämättä. Edellisissä vaaleissa äänestysaktiivisuus on ollut 70 prosentin luokkaa.

– Esimerkiksi perussuomalaisten tulos riippuu paljon tästä. Aiemmin puolueen nousu on johtunut siitä, että he ovat pystyneet mobilisoimaan sellaisia äänestäjiä, jotka eivät muuten ole äänestäneet.

Mielipidemittauksen tulos kertoo kuitenkin siitä, että 11,4 prosenttia kannattaa perussuomalaisia. Toisaalta se viestii Grönlundin mukaan myös siitä, että lähes 90 prosenttia suomalaisista ei ole valmis kulkemaan vain yhden agendan perässä.

– Maailmalla erilaiset populistiliikkeet ovat menestyneet hyvin vaaleissa. Yksinkertaisia ratkaisuja kaipaavat ihmiset äänestävät puolueita, joilla on selkeä ideologia ja helpot vastaukset hyvin monimutkaisiinkin ongelmiin.

– Demokratian perustavoite on kuitenkin koota erilaiset ajatukset yhteen ja löytää niiden väliltä yhteisymmärrys toimintatapoihin. Perussuomalaisten kannatus on haaste muille perinteisesti vastuuta kantaneille puolueille, että miksi ne eivät kykene houkuttelemaan äänestäjiä samalla tavalla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Missä näkyy perinteisesti vastuun kanto? En ihmettele, jos ei houkuttele äänestämään. Kyllä Suomen etua pitää pystyä ajamaan enemmän kuin omaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina kun vihreät, Andersson, Sipilä ja Berner avaa suunsa niin se on parasta vaalikampanjointia persujen laariin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkaa näyttämään vahvasti siltä, että Sipilän johtama Kepu on vaalien jälkeen viidenneksi suurin puolue. Tai voisko se olla viidenneksi pienin? Minulla ei kyllä ole henkilökohtaisesti mitään tätä vastaan, hah hah haa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaiset ja vihreät ovat "roskalaatikko" puolueita joille annetut äänet menevät täysin hukkaan ja kuvastaa täyttä vastuuttomuutta politiikassa jota se myös on eduskunnassa Sipilän johdolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät jyrää vasemmalta ja oikealta Keskustan ohi ja Vasemmistoliitto jättää persut taakseen. Siniset katoaa unholaan ja hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se mitä Perussuomalaiset ovat hallituksessa tehneet on turha syyttä nykyisiä Persuja. Ne Persut olivat Soinin joukkoja jotka nyt ovat Sinisiä ja heidän loppu on lähellä. Halla-ahon Persut tulevat nousemaan ohi Vihreiden jo seuraavassa Ylen gallupissa. Vaalipäivänä on mitä todennäköisempää, että ainakin kolmas sija on varma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei luulis täällä Pohjoisessa Vihreillä olevan minkäänlaista kannatusta.
Ovat lopettamassa köyhien autoilun,sähkön tuotannon,saunanlämmittämisen puilla,lisäämässä maahanmuuttoa.
On Helsinki City puolue.
Perussuomalaiset sentään kaikessa kurjuudessaankin edustavat Suomalaisia arvoja, ja Suomalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeasti Suomalaisten työtätekevien täytyy herätä äänestämään. Passiivisuudella annetaan täydenvallan hallinto porvareille, jotka kaikki äänestävät. Äärilikkeet jääköön omaan onneensa, mutta Demokraattiset puolueet tulisi saattaa edustamaan Suomea. Yhteiskuntaa rakennetaan yhteisillä pelisäännöillä ja ammattiyhdistysliikkeessä demaripuolella kannetaan varmasti huolta myös yrittäjienkin toimeen tulosta, jotka mahdollistaa työn teon. Sopimuksilla varmistetaan solidaarinen toiminta, joka turvaa tasaarvoisen kilpailun ja reilunpelin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AY-liikkeet on ajettava alas ja se olkoon meidän demareiden tehtävä, koska kukaan ei osaa epäillä meitä siitä. Näin lausui Kalevi Sorsa aikoinaan ja niin on myös käymässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Trump ole populisti? Ja sanokaa yksikin Trumpin vaalilupaus jota hän ei ole pitänyt? Jopa Meksikon-muurin rakennus on aloitettu. Voit olla eri mieltä niin paljon kuin haluat, mutta hän on pitänyt jopa ne lupauset mistä sinä et tykkää. Lupaus on nimittäin lupaus ja kansaa ei saa pettää.

Perussuomalaisia pidetään populisteina? No tämä ei rakettitiedettä ole vaan 1+1 eli minulle ei enää tarvitse mussuttaa mitään poliittista liturgiaa josta ei ymmärrä kukaan mitään. Ne höpinät voi tarkoittaa mitä vain. Poliittinen eliitti puhuu hyvinvointiyhteiskunnasta, mutta mitä se tarkoittaa? Ovatko ne katsoneet koska viimeksi sähkölaskua että kuinka paljon me maksamme kaikesta veroa? Me maksamme kaiken moneen kertaan ja eliitti kehtaa sitten meidän rahat tuhlata ympäri maailmaa ja saimme siihen päälle Sipilältä ojennus-puheen joulukuussa, että se olimmekin me kantasuomalaiset joiden pitää käyttäytyä hyvin tilanteessa kun Oulua riepotteli hirvittävä rikosaalto.

Juu ei enää höpöpuheita vaan populismia kiitos. Ääni on tulossa perussuomlaisille että sen kait voi nyt jo ääneen sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikää hajaasutusalueella asuvat Suomalaiset ketä äänestää vaaleissa. Vasurit ja P Haavisto ovat sitä mieltä, että polttomoottori autoja ei saisi myydä enää 2030 jälkeen. Millä sitä sitten kuljetaan? polkupyörällä varmaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monenlaisia velvoitteita on politikot suomalaisille asettamassa,tämäkin ilmastomuutoksen takia täytyisi ostaa sähköautot,millä varoilla ,kaikkihan ajaisi uusilla autolla, onkohan suomi se pahin saastuttaa, menkää katsomaan tuohon suomen itärajantakana muurmanskiin päin,voi sanoa että puusto on kuollut pystyyn ,puhumatakkaan muusta luonnontilasta ,talven lumet sulaneet mustan noen ja saasteteitten peittämänä ,voi sitten todeta miltä näyttää ympäristöntuhoaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu monet unohtaneen, että mistä ja mitä persut olivat päättämässä, kun olivat hallituksessa. Ts.kaikesta siitä mistä nyt hallitusta haukkuvat. Jos mikä puolue ajaa kaksilla rattailla niin persut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä tunnut unohtaneet sen tärkeimmän eli sen, että silloin oli nykyiset siniset tekemässä niitä päätöksiä ei nykyiset Perussuomalaiset.
Kumma kun kerrotaan faktaa mitä vasemmisto sai aikaan edellisessä hallituksessa, niin alkaa kauhea räkyttäminen, ettei vasemmisto ollut pääministeripuolu ja ei vasemmisto mitään päättänyt. Nyt on kuitenkin fakta se, että nykyiset siniset takin käänsi ja nykyiset Perussuomalaiset korjaa tilanteen pääministeripuolueena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavaa olisi, että persut menisivät vihreiden edelle. Tulisi mielenkiintoa politiikkaan ja erityisesti hallitusneuvotteluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menee ohi kaikista, enkä ihmettele yhtään. Ainut puolue joka ajaa tavallisen suomalaisen asiaaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Suomessa tosiaan niin paljon yrittäjiä, että kokkareet oikeasti voisi nousta suurimmaksi? Tuskin yksikään palkollinen on niin tyhmä, että itteään vastaan ääntänsä antais. No Kepun kuluvaan kauteen verrattuna, kokkareetkin on ihan pliisuja, joten aivan sama... Persuista toisaalta ei tiedä mitä sieltä loppiuseltaan saa. Sinistä takapenkkiä muutamalle tunarille. Ei oo helppoo olla äänestäjä kun vaihtoehtoja ei ole kuin huonoja ja tosi huonoja, niin ja säälittävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, vihreitä ei kaivata kieltämään kaikkea. Pysyköön vaan oppositiossa kuten RKP:kin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tapa, jolla seksuaalirikoksia on tuotu esiin ja painotettu mediassa ja poliitikkojen toimesta nimenomaan maahanmuuttajaongelmana, on ollut omiaan nostamaan maahanmuuttovastaisen puolueen kannatusta."

Mitähän tapaa proffa tällä tarkoittaa? Eihän näistä asioista voi kovin monella kertoa. Vai onko hänen mielestä sitä hyvää journalismia, että asioita vaan pyöritellään kertomatta itse asiassa mitään. Ja tätähän tehdään jatkuvasti mm. politikkojen suusta ja muutamien toimittajien kynästä. Ehkä hyvin fiksua omasta mielestään, mutta uutinen menettää merkityksensä jos siinä ei ole uutista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image