Kotimaa

Asiantuntija: Met­säs­tys­seu­ra voi olla herrakerhoa parempi paikka ver­kos­toi­tu­mi­seen – "Herraklubit eivät enää tänä päivänä ole kovin merkittäviä"

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara sanoo, että Suomessa yhdistykset voivat itse päättää, keitä he haluavat jäseneksi.
Kotimaa 27.9.2018 15:49 | Päivitetty 27.9.2018 18:08
Minna Akimo

Miehet oppivat verkostoitumaan toistensa kanssa jo kouluissa. Työelämässä miesten verkostot ruokkivat naisia syrjiviä rakenteita ja vallan keskittymistä miehille. Tasa-arvovaltuutetun mukaan tämä on suljettuja kerhoja isompi ongelma.

Esimerkiksi jahtiseurat ja erilaiset epäviralliset verkostot ovat naisilta suljettuja herrakerhoja tehokkaampia verkostoja niille, jotka havittelevat valtaa itselleen.

Tätä mieltä on professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta.

Vapaamuotoinen jahtireissu antaa metsästyskokemuksen, mutta myös mahdollisuuden tavata ja verkostoitua sellaisten ihmisten kanssa, joiden tunteminen auttaa etenemään yhteiskunnan, politiikan tai talouselämän portaikossa ylöspäin.

– Tällaiset vanhat herraklubit edustavat perinteisiä tapaamisfoorumeita, jotka eivät enää tänä päivänä ole kovin merkittäviä. Vaikuttajat kyllä tapaavat toisiaan ilman näitä muodollisia kerhojakin, Ruostetsaari sanoo.

Ruostetsaaren mukaan naisilta suljettujen herrakerhojen aika alkaa olla ohitse. Yhteiskunnallinen paine vaatii perinteisiä miesten linnakkeita muuttumaan.

– Kyllä se kertoo yhteiskunnallisesta muutoksesta, etteivät tällaiset suljetut kerhot näytä legitiimeiltä. Ajattelutavan muutoksesta kertoo sekin, että monet haluavat erota kerhosta, joka haluaa pysytellä herrakerhona.

Vanhakantaiset ajattelutavat elävät

Helsingin Pörssiklubi järjesti keskiviikkona äänestyksen, jonka mukaan yli puolet äänestäneistä avaisi jäsenyyden naisille. Klubin sääntömuutos vaatii kuitenkin vielä yhden äänestyksen ennen kuin ovet naisille avautuvat kokonaan.

Muutos ei kuitenkaan miellytä kaikkia.

Helsingin Pörssiklubi on äänestänyt sääntömuutoksesta, jonka jälkeen jäseneksi otettaisiin myös naisia. KUVA: Ismo Pekkarinen

Iltalehden haastattelema liikemies Kyösti Kakkonen totesi torstaina lehden haastattelussa, että "miehistä on tulossa kuohittuja tohvelisankareita".

– Olemmeko me miehet todella niin heikkoja, että emme kunnioita perinteitä, vaan hyppäämme heti seinille, kun joku sanoo ”pöö, naistenkin pitää päästä jonnekin”, Kakkonen pohti.

Ruostetsaari naurahtaa ääneen, kun häneltä kysyy, miten paljon Kakkosen kommentit kuvastavat suljettujen herrakerhojen ajatusmaailmaa.

– Siellähän tietysti on vielä tätä ajattelutapaa. Eikö se Suomalaisen Klubin puheenjohtaja korostanut sitä, että muutokset eivät tapahdu nopeasti?

Helsingin Suomalainen klubi on pitänyt kiinni säännöistään, joiden mukaan kerhon jäseneksi pääsevät vain miehet. Tämän vuoksi muun muassa kokoomuslaiset poliitikot ovat aikoneet erota kerhon jäsenyydestä.

Miehet verkostoituvat keskenään

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara sanoo, että Suomessa erilaiset verkostot ovat jo lähtökohtaisesti hyvin sukupuolittuneita.

Miehet oppivat jo koulussa verkostoitumaan toisten miesten kanssa ja tämä sama toimintamalli siirtyy myöhemmin työelämään ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

– Kyllähän Suomessa johtopaikoille pääsemistä voi helpottaa se, että ihmiset ovat verkostoituneet jo opiskeluaikoina. On oltu samassa oppilaitoksessa, reserviupseerikoulussa tai samassa metsästysporukassa. Epämuodollisia verkostoitumistapoja on monenlaisia, Maarianvaara sanoo.

Hiljan julkaistuista eduskunnan tasa-arvotutkimuksesta käy ilmi, että politiikassa miehet verkostoituvat ja luottavat miehiin. Tämä johtaa siihen, että poliittinen valta keskittyy osin verkostojen kautta miehille.

– Suomessa sukupuolittuneisuus on hyvin voimakasta niin työelämässä kuin politiikassa. Itse toivoisin, että siitä päästiin jo eroon ja annettaisiin tilaa moniäänisyydelle.

Yhdistys valitsee itse jäsenensä

Suomessa yhdistykset voivat itse määritellä sen, kenet yhdistyksen jäseneksi hyväksytään, joten herraklubien toiminnassa ei ole juridisesti mitään ongelmaa. Kerhot voivat täysin laillisesti sulkea ovensa ihmisiltä, joita he eivät halua jäsenikseen.

– Jos asiaa katsoo juridisesti tasa-arvolain kannalta, ongelmia ei ole. Yhteiskunnallinen ongelma on kuitenkin se, että naiset ylipäätään ovat talouselämän johtopaikoilla vahvasti aliedustettuina. Tällaiset kerhot saattavat ylläpitää rakenteita, jotka tukevat taloudellisen vallan keskittymistä miehille, Maarianvaara sanoo.

Naisasialiitto Unionin jäseneksi pääsevät vain naiset

Naisasialiitto Unionissa on jo vuosia käyty keskustelua siitä, pitäisikö jäseneksi hyväksyä myös miehet, mutta äänestysten jälkeen muutosta ei ole tehty.

Edelleen Unionin jäseneksi voivat liittyä vain naiseksi tai naiseksi itsensä kokevat ihmiset.

– Viimeksi asiasta on äänestetty viime syksynä ja uskon, että asiasta tehdään taas aloite. Siitä äänestetään lähivuosina, pääsihteeri Milla Pyykkönen sanoo.

Pyykkönen kuitenkin huomauttaa, että Naisasialiitto Unioni on jo lähtökohdillaan täysin toisenlainen järjestö kuin naisilta suljetut herrakerhot.

– Toimintamme eroaa siinä, että ihmiset, jotka ovat jollain tavoin alistetussa asemassa yhteiskunnassa kokoontuvat keskenään ja miettivät omista lähtökohdistaan sitä, miten he voisivat muuttaa yhteiskuntaa ja kokisivat olonsa turvalliseksi. Pörssiklubissa on taas enemmän kyse siitä, että valtaapitävät haluavat sulkea muut pois.

Juttua muokattu 27.9. kello 17.31 Helsingin Suomalainen klubi on tarkoitettu vain miehille, ei naisille. Lisäksi Milla Pyykkösen nimi korjattu.

Lisäksi Ruostetsaaren sitaattia täsmennetty kello 17.38.

 

MAINOS

Kommentoi

Onkohan jutussa tullut virhe ? Pitäisikö lukea että THL:n asian"tuntija" on sitä mieltä että hirviporukka on miesten juttu. Eli puhuu täyttä sontaa kun ei asiasta tiedä mitään. Nykyään porukkaan tulee hienoja nuoria naispuolisia ihmisiä jotka haluavat harrastaa metsästystä ja ukkosakki antaa täyden tukensa heille. Tuollaisen "tuntijan" pitää osata nimetä se porukka mihin naisilla ei ole asiaa, tuskin pystyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:20
Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Haapavedellä – liekit löivät katosta läpi pelastuslaitoksen saapuessa paikalle
19:00
Paljastunut murhasuunnitelma ajoi aatelisherran maanpakoon – sitten hän tuli Lappiin ja ryhtyi kirjailijaksi Tilaajille
19:00
Viherbuumi käy kuumimmillaan – oululainen kotipuutarhuri idättää siemeniä maitopurkeissa ja ihmettelee tomaatin hentojen versojen putkahtamista ylös mullasta Tilaajille
19:00
Voi rottien kevät: Leuto talvi ja koronaepidemia ennakoivat runsaita rottatuhoja kaupunkeihin – lutikkaongelmakin voi räjähtää käsiin Tilaajille
17:37
Pudasjärven viikonloppupäivystyksen lakkauttaminen huolestuttaa terveyskeskuksen asiakkaita – Yhteispäivystys ei kuormitu sen takia, vakuuttaa vastuualueen johtaja
16:35
Omakotitalo palaa Oulaisten keskustassa Keskuskadulla, naapurustossa pyydetään sulkemaan ikkunat savun vuoksi
15:35
Suomessa on nyt 25 koronakuolemaa – määrä nousi viidellä vuorokauden aikana
82
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
56
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
25
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
23
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
13
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Töitä tekkee ja palkka juoksee niin mikäs tässä on kotona istuskellessa. Vieressä istuskelee marsalkka vahva :) Lue lisää...
Mikäs tässä on töitä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image