Kotimaa

Ärsyttävätkö uskovaiset mie­li­pi­teil­lään ja ju­lis­tuk­sel­laan? – BB-talon Ville on mus­ta­val­koi­nen hahmo, joka sopii nykyiseen vas­tak­kai­na­set­te­luun

Uskovainen Ville herättää tunteita niin BB-talossa kuin yleisössä. Hän on toista kertaa häätöuhan alla.
Kotimaa 21.9.2019 19:00
Marjo Oikarinen

Uskonto ei ole vuosikymmeniin näkynyt julkisuudessa yhtä vahvasti kuin nyt, Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Jussi Sohlberg sanoo. Kysyimme Sohlbergilta, radikaalipappi Kai Sadinmaalta sekä BB-talossa olleilta uskovaisilta Sebastian Tynkkyseltä (ps.) ja Tuulikki Timgren-Lillukkamäeltä, tekeekö herätyskristillinen Ville hyvää vai pahaa kristittyjen maineelle. Ville on toista kertaa häätöuhan alla.

BB-talon värikkäimmät hahmot ovat selvillä, kun tosi-tv-formaatin uutta tulemista on seurattu muutama viikko. Heiltä on ollut vaikea välttyä, vaikka ei olisi avannut televisiota kertaakaan.

Ainakin evankelistaksi julistautunut Ville, homoseksuaali Kimmo, panseksuaali Tarina sekä keskenään muhinoivat Jukka ja Eevis ovat esiintyneet tiuhaan iltapäivälehtien sivuilla. Tavallisimmat tyypit on jo äänestetty ulos talosta.

Muut asukkaat asettivat Villen jo viime viikonloppuna putoamisuhan alle, mutta yleisö halusi hänen jatkavan. Nyt Ville on sunnuntaina toistamiseen vaarassa pudota. Keskustelut homoseksuaalisuudesta, kielillä puhuminen ja parantaminen rukoilemalla ovat ärsyttäneet monia palautteesta päätellen, mutta tunteita herättävissä persoonissa on myös tosi-tv:n voima.

Suurin osa suomalaisista ei kuitenkaan tahdo kestää julistamista – ei uskonnon eikä uskonnottomuuden.

Sopiiko vahvan vakaumuksen esittely viihdeohjelmaan? Onko se hyväksi vai pahaksi kristinuskon maineelle? Lännen Media kysyi näitä hengellisiin asioihin perehtyneiltä ihmisiltä.

Jussi Sohlberg on Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattori. Hän on perehtynyt Suomen uskonnollisiin yhteisöihin, erityisesti uusiin uskonnollisiin liikkeisiin ja uushenkisiin virtauksiin.

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps.) tuli tunnetuksi BB-talon helluntailaisena nuorena miehenä 2011. Oululainen Tynkkynen on sittemmin erotettu seurakunnasta, käsityksensä mukaan siksi, että hänellä on mieskumppani. Hän on jo kolmatta kertaa epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Yhdestä tapauksesta on tullut tuomio, toinen on käräjillä lokakuun alussa ja kolmas esitutkinnassa.

Tuulikki Timgren-Lillukkamäki oli mukana BB-talossa ja Farmi-ohjelmassa 2014. Entinen kristillisdemokraattien valtuutettu Pusulasta esiintyi Tynkkystä perinteisempänä, evankelisluterilaisena kristittynä.

Kai Sadinmaa on pappi ja tietokirjailija Helsingistä. Hän on kirkon kriitikko ja on saanut tuomiokapitulilta moitteet samaa sukupuolta olevien parien kirkollisesta vihkimisestä.

Jussi Sohlberg: "Uskonnollinen ihminen näyttäytyy friikkinä"

"En ole seurannut sarjaa, mutta tiedän, että mukana on Ville, joka käyttää evankelista-titteliä. Kun katsoo klikkiotsikoita ja lehtijuttuja, Villestä tulee kärjistetty ja stereotyyppinen kuva. Hänellä on selvästi herätyskristillinen vakaumus, jota hän haluaa nostaa esiin. Se vahvistaa tiettyä mielikuvaa, vaikka kristinuskollekin on tyypillistä moninaisuus ja tulkintojen kirjo.

Katsoin videoklipin, jossa Ville puhuu kielillä. Se oli espanjan ja englannin käyttöä sekaisin – ei sinänsä merkki karismaattisuudesta ja kielilläpuhumisilmiöstä, joka on ekstaattista. Ville ei näyttänyt olevan sellaisessa tilassa.

Julkisuudessa on puhuttu myös Villen henkiparantamisesta. Tässä on mennyt terminologia sekaisin. Sana viittaa uushenkisyyteen. Helluntailaisuudessa ja muissa kristillisissä karismaattisissa liikkeissä puhutaan armolahjoista ja rukouksella parantamisesta.

Sebastian Tynkkynen oli BB-talossa kahdeksan vuotta sitten helluntailaisena nuorena miehenä.

Sekularisaatio (maallistuminen) on Länsi-Euroopassa ja Pohjoismaissa vahva trendi. Rinnalla kulkee myös toisenlainen juoni: uskonnollisen kentän moninaistuminen. Uskonnot nousevat usein mediassa esiin kriisien ja konfliktien kautta. On myös kärjistynyttä uskonnonvastaisuutta.

En kuitenkaan näkisi, että sananvapauden kannalta olisi kyse merkittävästä muutoksesta. Kyllä uskonnosta edelleen saa vapaasti puhua, vaikka kristillisdemokraatit ovat olleet toista mieltä.

Mietin, kuinka paljon viihdeohjelmassa on mahdollista päästä todelliseen dialogiin. Uskonnollinen ihminen, jolla on voimakkaat ja konservatiiviset näkökannat, näyttäytyy helposti friikkinä hahmona, jolle voi nauraa. Argumentit ovat ennalta-arvattavia ja yksioikoisia. Suurimman osan silmissä se ei ole vakuuttavaa.

Uskontoihin liittyvä uutisointi näkyy nyt vahvemmin kuin pitkään aikaan. Vaikka puhe on muuttunut niin, että henkisyyteen liittyy positiivisia määreitä ja uskontoon ei, ihmiset arvostavat edelleen esimerkiksi kirkon sosiaalityötä."

Sebastian Tynkkynen: "Äärimmäisen hyvä, että keskustellaan"

"Olen seurannut BB-taloa kuntosalilla pyörää polkiessani. Villellä on tosi jyrkkä linja. En oikein ole saanut kiinni, mihin kirkkokuntaan hänen opetuksensa kytkeytyy, mutta vaikuttaa siltä, että hänellä on oma missionsa.

Ville on uuskarismaattisesti suuntautunut kristitty. Hänen ajattelunsa on lähellä helluntailaisuutta ja vapaaseurakuntia.

Villestä näkee, että hänen motiivinaan ei ole loukata yhtäkään ihmistä. Hän on rakastava, välittävä ja ahkera. Hän haluaa sanoa, että älkää tehkö noin, koska hän ei halua kenenkään joutuvan helvettiin.

Villen käsitys kristillisyydestä on täysin vanhentunut ja väärä. Olen itsekin ollut saman maailmankuvan vanki.

Uskosta jumalaan on tullut monelle liian myrkyllistä. En toisaalta ihmettele, kun kristittyjen suulla esitetään niin tuomitsevia puheenvuoroja. Itse halusin BB-talossa tuoda esiin kristinuskon armahtavan puolen.

Tutkija Jussi Sohlberg sanoo Villen vahvistavan tiettyä mielikuvaa uskovaisesta ihmisestä.

Tällä hetkellä monet kristityt ovat menossa poteroon näkemystensä kanssa. Se on aika vaarallista. Jos halutaan haastaa erilaisia näkemyksiä, niiden on annettava tulla esiin, että voidaan käydä keskustelua. Tiukoilla yhteisöjen sisäisillä näkemyksillä on vaikutuksia nuoriin homoseksuaaleihin, jotka ovat epävarmoja siitä, ovatko he arvokkaita ihmisinä.

Nuorena ajattelin pitkälle kuin Ville: että homoseksuaaliset tunteet ovat kiusauksia saatanasta. BB-talossa toin esiin, etten ole itse valinnut biseksuaalisuutta.

Uskon, että nytkin on äärimmäisen hyvä, kun tällaista keskustelua pystytään käymään viihdeohjelmassa. Argumentit ovat niiden puolella, jotka ajattelevat, ettei homoudessa ole mitään väärää tai kummallista. Haluaisin kiittää Päivi Räsästä siitä, että hän on pitänyt homokeskustelun aktiivisena julkisuudessa."

Tuulikki Timgren-Lillukkamäki: "Pitäisikö olla oikein kade Villelle"

”Sen verran olen katsonut BB-taloa, että sisimpäni tunnistaa Villessä aidon uskovaisen. On tullut vähän sellainen tunne, että pitäisikö olla oikein kade. Kun itse olin ohjelmassa, tunnustin kyllä uskoni ja rukoilin hiljaisesti. Mutta onko minun uskoni niin kuin vanhan pariskunnan rakkaus: pidänkö sitä itsestään selvänä?

40 vuotta sitten tulin uskoon niin, ettei paikalla ollut piispaa eikä pappia – pystymetsästä oman rukouksen voimalla. Uskoontulon jälkeen erosin ensin luterilaisesta kirkosta. Olin katkera siitä, ettei minua ohjattu uskon tielle, kun olin herätyksen tilassa rippikoulussa. Myöhemmin palasin takaisin kastekirkkoni helmaan.

Hengellisen herätyksen lähellä elävää Villeä voi katsoa jopa nälkäisenä. Tuollainen esiintyminen vaatii rohkeutta. Hän on kertonut esimerkiksi, että uskossa ollessaankin hän on vielä juonut kaljaa ennen kuin on päässyt vapaaksi. Me emme tule enkeleiksi.

Sen verran olen Facebookissa ottanut kantaa, että toivon Villen jäävän BB-taloon. Pari ystävääni on todennut, että minä olin fiksu ohjelmassa ja Villen käytös tekee hallaa uskovaisille. Minun on sanottava, että varmasti asia on päinvastoin. Sana sanoo, että kylvä kaikella säällä eikä vain silloin, kun sinulle sopii ja toiset tykkäävät.

Olen pohtinut, että pitäisi pitää paremmin lappua esillä. Olen ehkä varovainen, kun elän avoliitossa. Sitä ei halua hirveästi saada turpiinsa.

Nykyinen mies on rukousvastaus. Elin vuosia yksin kahden aviomiehen kuoltua. Nyt olemme olleet 1,5 vuotta yhdessä, ja ilmaisemme joka päivä rakkautta. En olisi ikinä osannut kuvitella, että näin onnellisena voi elää."

Kai Sadinmaa: "Kuulostaa vaikealta tuoda rukoilua viihdeohjelmaan"

”En ole katsonut ohjelmaa, mutta ymmärrän, jos muut talossa olijat kokevat Villen kiusalliseksi. Olin itsekin nuorena miehenä aika hihhuli, ja voin kuvitella, että se ärsytti. Kun on pamahtanut uskoon, maailma näyttää hyvin mustavalkoiselta. Silloin voi olla helposti tuomitseva.

Ei kuulosta hyvältä hakea vastakkainasettelua viihteessä. Siperia opettaa, toivottavasti Villeäkin.

Tavallaan ylipäänsä muiden yläpuolelle asettuva, tuomitseva kristillisyys on mennyttä maailmaa. Jos kaveri (Ville) on ollut alkoholisti ja kääntynyt uskoon, hän tarvitsee jäykkiä rajoja, että selviytyy. Mutta keitä me olemme toisille sanomaan, miten pitäisi elää ja olla.

Perinteisesti kristinuskoon kuuluu esirukous toisten puolesta. Enemmän se on vapaakirkollista, vaikka totta kai kaikissa kirkoissa voidaan ihmisen puolesta rukoilla, jos hän on esimerkiksi sairaana. Kuulostaa kuitenkin vaikealta konseptilta tuoda viihdeohjelmaan sellainen elementti. Rukoilu on helposti manipuloimista, ja se on kiusallista. Siitä ei kannattaisi tehdä hirveästi numeroa.

Parempi olisi tuoda esiin suvaitsevaa kristillisyyttä: eletään ihmisten parissa, yritetään suhtautua heihin sellaisina kuin he ovat eikä koeta olevamme muita parempia.

Kristinusko on lopulta aika nöyrää, sitä, että kunnioitetaan ja rakastetaan muita."

MAINOS

Kommentoi

En todellakaan seuraa ko. ohjelmaa, mutta sen voi aina todeta, että uskonnot ovat ihmiskunnan vitsaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskokoon ken tahtoo olemattomaan , mutta inhoan sen tuputtamista minulle , ja yleensäkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla asenteella suurin osa vaelteleekin kaikenmaailman viihdekojuja kopaillen. Hyvältä tuntuu niin kauan, kunnes koittaa se meille kaikille yhteinen hetki, kuoleman hetki. Ennen sitä, jos on vain mahdollista, kannattaa miettiä, menetänkö siinä jotain, jos huudan Jeesusta avukseni, eikä sitä "tyhmyyttä" kukaan ihminen välttämättä kuule, kun sen huudon huutaa sydämessään, hädissään.
Yllätys se kuitenkin on jokaiselle, tuo kuoleman hetken jälkeinen todellisuus. Nimittäin ei kaikki lopukkaan siihen, vaan siitä se vasta alkaakin pitkä aika, iankaikkisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rukous manipuloivaa???? EI todellakaan. Jos rukoilet tai pyydät rukousta puolestasi niin ihan mitä pyydät niin se tuodaan esille rukouksessa ja lopuksi tapahtukoon Sinun Jumalan tahdon mukaan. Useat rukousavustajat löytävät rukouspyyntöihin voimaannuttavat ja raamatulliset sanat jotka rauhoittavat ja lohduttavat. Jos manipulointia koet vaihda rukousavustajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä jos tämä kaveri saa pidettyä esillä perussanomaa syntien anteeksisaamista Jeesuksen ristintyöhön uskomalla ja hän puheillaan osoittaa Raamatun ilmoittaman synnissä elämisen seurauksen, niin hänen mukana olonsa on ok. Mutta missään tapauksessa älköön hänen mukana olonsa saako uskovia katsomaan tuota törkyohjelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ärsyttäisi kun ei kuuntele. Ei tarvitse vasiten liikkua sellaisissa piireissä eikä katsoa sellaisia ohjelmia että ärsyyntyy. Elämässä voi päästä myös helpolla niin ei tarvitse olla koko aikaa huonolla tuulella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Villehän on normaalein tässä porukassa, ärsyttää vähiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä artikkeli kertoo kaiken.
Erosin kirkosta vuosi sitten.
Syy oli kirkon verorahojen (ja minun rahojeni) haaskaaminen tyhjänpäiväisyyksiin.
Meille on Raamatussa ohjeistettu, kuinka tätä elämää pitää elää.
Suomen Evankelis-Luterilainen Seurakunta ei enää noudata tätä ohjetta.
Kirkon toiminta on nykyään kuin BB-talossa.
Vaikka olen eronnut kirkosta, minun suhteeni yläkertaan on parempi kuin koskaan ennen.
Sisimmässäni tunnen sääliä ja pettymystä kirkkoa kohtaan.
Kirkkomme on lähtenyt sanansaattajaksi ja politikoimaan puna-vihreän aatteen puolesta.
Kirkko ei näe enää realiteetteja, jota me...jopa tavalliset pulliaiset ...näemme.
Jos...joskus...Kirkkomme palaa oikealle tielle...liityn heti uudelleen mukaan.
Mutta....se vaatii Kirkolta paljon muutoksia...
Mukavaa syksyn jatkoa kaikille lukijoille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten raamatussa kerrotaan yläkerrasta? Kyselee ensimmäisessä kerroksessa asusteleva. On minulla alakertakin ja vintti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä Trunkku-Rinteen riminaalihallitus. Se kun ei mahdu minun oikeustajuuni. Samoin kuin Persujen kohtelu julkihallinnon taholta. Koen tilanteen Pohjois-Korean malliselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kun nyt vain on niin, että hirveän moni kuvittelee olevansa uskossa. Kun ihminen on oikeasti uskossa, niin se kyllä näkyy kaikkialle. Haluaisin muuten ottaa hieman kantaa kielilläpuhumiseen - se ei oikeasti ole hurmostilassa olevan ihmisen lepertelyä vaan oikeasti kielillä puhuva pystyy milloin tahansa puhumaan saamallaan armolahjalla. En edes tiedä mitä tämä "ekstattinen" kielillä puhuminen on, ehkä johtuu enemmän psyykkeestä kuin Herrasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään en enää edes yritä sietää uskovaisia. Jos joku tulee käännyttämään, ärvähdän välittömästi ja käsken tukkimaan suun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ärsytä tippaakaan, enemmänkin ärsyttää ne muut omaa ideologiaansa julistavat hörhöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole ihan samaa mieltä maallistumiskehityksestä.Monet uskonnolliset tilaisuudet vetävät ihmisiä runsaasti hengellinen musiikki erityisesti ja uskonnolliset teemat ovat runsain määrin esillä yhteiskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image