Kotimaa

Arkkipiispa MTV:lle: Kirkko suojelee ilman turvapaikkaa jääviä

Arkkipiispa Kari Mäkinen ymmärtää, että terrori-iskut herättävät pelkoa, KUVA: Com.pic/Mauri Ratilainen
Kotimaa 26.3.2016 13:59 | Päivitetty 26.3.2016 19:51
STT, Kaleva

Kirkko on varautunut kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden suojelemiseen, kertoi arkkipiispa Kari Mäkinen MTV:n haastattelussa. Mäkisen mukaan kirkko ei voi käännyttää oveltaan ihmisiä, jotka etsivät turvaa. Arkkipiispa muistuttaa, että kirkon tehtävä Suomessa on rakentaa rauhaa kristittyjen ja muslimien välillä.

Turun arkkihiippakunnan kansainvälisen työn hiippakuntasihteeri Anssi Nurmi kertoo, että seurakuntien varautuminen tarkoittaa muun muassa avunantoa koskevan ohjeistuksen päivittämistä tilanteeseen, jossa avunhakijoiden joukossa on turvapaikanhakijoita.

- Kielteisen päätöksen saaneiden kohdalla tuki voi tarkoittaa esimerkiksi asianajajan konsultaatiota, tilapäistä hätämajoitusta tai tuen hankkimista sieltä, minne kielteisen päätöksen saanut karkotetaan. Hätämajoitus kestää sen aikaa, kun asianajajaa on konsultoitu. Tyypillisesti muutaman yön.

Nurmi korostaa, että seurakunnat eivät piilottele ketään. Kirkko toimii turvapaikka-asioissa yhteistyössä viranomaisten kanssa. Nurmen mukaan yhteistyö on sujunut hyvin.

- Tavoitteena on varmistaa, että prosessi on mennyt oikein ja turvapaikanhakija on saanut kaiken avun, mikä hänelle kuuluu. Seurakunta on yhteydessä poliisiin ja kertoo avoimesti tilanteesta.

Nurmi sanoo, että aiemmilta vuosilta kokemusta vastaavista tilanteista on esimerkiksi Varsinais-Suomessa Turun Mikaelin seurakunnassa.

"Pelko ei poistu käskemällä"

Arkkipiispa Mäkinen ymmärtää, että viime päivien tapahtumat Brysselissä herättävät ihmisissä pelkoa ja epävarmuutta mutta muistuttaa samalla, että pelko ei poistu käskemällä tai kostamalla.

- Kukaan meistä ei ole pelkästään kulttuurinsa ja uskontonsa edustaja. Meillä kaikille on omat toiveemme ja unelmamme - ja pelkomme. Keskustelu pitää käydä silmien tasolla, hän kuvaa MTV:lle.

- Kirkon tehtävä on rakentaa rauhaa eikä viholliskuvia.

Mäkinen sanoo haastattelussa, että kirkko ja valtio eivät ole kaikista asioista samaa mieltä. Hän ottaa esimerkiksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) odotuksen, että kirkon johtajienkin pitäisi osallistua taloustalkoisiin palkanalennuksin.

- Kirkon odotetaan osallistuvan yhteiskunnalliseen keskusteluun, mutta eihän se tarkoita sitä, että ollaan odottajan kanssa samaa mieltä, kuittaa Mäkinen.

Mäkinen rakentaisi yhteiskuntaa verotuksen, ei hyväntekeväisyyden kautta. Hän olisi hyvätuloisena valmis maksamaan palkastaan nykyistä enemmän veroa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (121)

Evl seurakunnalta olen saanut kaiken. Nyt menee yli ymmärryksen. En tunnista enää hengellistä kotiani arkkipiispan toimien johdosta. En haluaisi erota kirkosta, mutta nyt on valitettavasti miettimisen paikka...miten kirkko voi olla laillista esivaltaa vastaan !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mellevää olisi jos kirkko ottaisi suojiinsa "17"-vuotiaan Irakilaispojan. Se olisi menoa se - siis kirkon loppu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tunnetta tämän pojan niin antakaa hänelle vinkki. Kirkko ottaa suojiinsa kärsivät ja raskautetut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt näyttää kirkolla oleva hätä, Kallion kirkon kirkkoherra "selitteli "arkkipiispan lausuntoja MTV:N aamulähetyksessä.
Katsoin Mäkisen lausunnot uudelleen netistä, viesti oli aivan muuta , mitä kirkkoherra "selitti".Kannattaa papitkin muista , että totuus voittaa aina.
Eroan kirkosta tänään, kirkkoherra selittelyt oli viimeinen pisara.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ristisriitaista, kirkko ei siis luota maallisiin päätöksiin! Tarvitaanko tuollaista hangottelevaa kirkkoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on lainsäädäntövalta demokraattisesti valitulla eduskunnalla. Ei islamin sharia, Raamattu, muiden maiden lait tai korpilaki saa mennä Suomen lain yläpuolelle missään olosuhteissa. Lainrikkomiseen kehottaminen on jo rikos, josta pitää rankaista kehottajaa ja kehotusta noudattavaa. Kirkko saadaan kuriin ja Herran nuhteeseen, kun tarpeeksi suomalaisia eroaa kirkosta, jolloin kirkon verotulot romahtavat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herra arkkipiispa Mäkinen voisi nyt ottaa huomioon, että käännytyksen tehdään lakien ja säännösten mukaisesti. Kirkko alkaa toimimaan siis lakeja vastaan verovaroilla. Tilanne alkaa olla moraalisesti ja eettisesti aika erikoinen. Kristinusko ei myöskään ole opettanut näin ennen arkkipiispa Mäkisen uutta uskontoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiippakuntasihteeri Nurmi yrittää epätoivoisesti selittää arkkipiispa Mäkisen suojelulausuntoa ikäänkuin katekismuksen tyyliin; mitä se on. Mutta ... Mitä tarkoittaa asianajajan konsultaatio, "kirkkoko" maksaa? Mitä tarkoittaa hätämajoitus, missä majoitetaan, kenen kustannuksella? Ei varmaan kirkoissa, joiden ovet on yleensä suljettuina kaikilta. Entä tuen hankkiminen sieltä, mihin karkoitettu joutuu, keneltä hankitaan? Viimemainittuun voi sanoa, että utopiaa. Kaiken lisäksi arkkipiispa arvostelee pääministeriä, joka yrittää saada kirkko"ruhtinaatkin" yhteisvastuuseen. Ei voi muuta sanoa kuin että mieli tekee viimeinkin erota ev.lut.kirkosta. Ihailemani lapsuuden naapuriseurakunnan, Ylivieskan kirkon poltto kuitenkin surettaa niin voimakkaasti, että katsotaan nyt tämän pääsiäisen yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovasti mietin, että miksikähän kirkko nykyisissä olosuhteissa asettuu "valtiona valtiota" vastaan. Kuinka kirkko sinänsä inhimilliset näkökulmansa rahoittaa, koska on upeaa puolustaa heikkoja, mutta järki pitäisi olla matkassa. Eikö lainsäädäntöä tulisi noudattaa ja hyväksyä myös ikävät tosiasiat? Pelkään jälleen, että arkkipiispa lupaa enemmän kuin on mahdollista pitää. Taisi tulla huono valinta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tällaisen toiminnan myötä minäkin voin jopa harkita uudelleen kirkkoon liittymistä. Tätä on Jeesuksen sanoman laupeutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Kielteisen päätöksen saaneiden kohdalla tuki voi tarkoittaa esimerkiksi asianajajan konsultaatiota, tilapäistä hätämajoitusta tai tuen hankkimista sieltä, minne kielteisen päätöksen saanut karkotetaan. Hätämajoitus kestää sen aikaa, kun asianajajaa on konsultoitu. Tyypillisesti muutaman yön."

Näin halutaan varmistaa, että hakija on saanut kaiken mahdollisen avun. Siitä ollaan yhteydessä virkavaltaan.

EI se sen kummempaa majoitustoimintaa ole. Joten eiköhän rauhoituta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (121)

Uutisvirta

10:57
VTT löysi ratkaisun olutpullojen räjähtämisen estämiseksi – tutkijat kehittivät aikaa ja rahaa säästävän geenitestin, joka tunnistaa pilaantuneen hiivan
10:55
Islanti paljasti muistolaatan menetetylle jäätikölle
10:45
Fortum: Päätöstä Loviisan ydinvoimaloiden jatkohakemuksesta ei ole tehty – Hallitusohjelmassa luvalle näytetään jo valmiiksi vihreää, kunhan Stuk puoltaa
10:44
Vihiluodossa tavoitellaan viikonloppuna letkajenkan ennätystä – Vihiluoto Weekend on venetsialaisten tapainen loppukesän tapahtuma
10:43
Ruotsa­lai­syhtiö uskoo Vihannissa olevan edelleen malmivarantoja – "Et­sim­me pää­a­si­as­sa ku­pa­ria ja sink­kiä"
10:17
Vahvaa tulkintaa ja vapisuttavaa musiikkia – Taiteilijaparin kotikonsertti oli Muusajuhlien piilotettu helmi
10:07
Gibraltarin takavarikoima iranilainen öljytankkeri pääsi lähtemään merelle – suunta kohti Kreikkaa
55
Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole mielissään puoluetuen miljoonakorotuksista – Kysyimme puolueilta, miten lisäraha aiotaan käyttää
47
Työttömyys ei alene haastattelemalla Lukijalta
34
Ministeri Kiuru torjuu lääkäreiden pakkotyön – kunnille luvassa lisää rahaa hoitojonojen purkuun
32
Pappi, toimittaja ja kansanedustaja – kotihoidon tuen puolustaminen sai Pekka Aittakummun toimimaan
18
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
17
Vuokrasopimus päättyy: Areena Oulu voi joutua lopettamaan toimintansa nykymuodossa
16
Suomeen saapuva Iranin ulkoministeri on sulava puhuja ja ydinsopimuksen arkkitehti – nyt hän haluaa kertoa maailmalle, mitä Iranin mielestä tapahtui

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Joo, ja kaikkien muidenkin, jotka omistavat asunnon, kesämökin, auton, astianpesukoneen, polkupyörän, skootterin, ompelu... Lue lisää...
Erkka Pee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image