Kotimaa

Antennikiista jatkuu: Te­rä­vä­piir­to­ku­van saapumista voidaan joutua odottamaan an­ten­ni­ver­kos­sa vielä vuosia

Oulun Limingantullin Powerin osastovastaava Dardan Doroci kertoo, että monet asiakkaat kyselevät teräväpiirtosiirtymän vaikutuksista. Uusia isoja televisioita menee kuitenkin koko ajan hyvin kaupaksi epätietoisuudesta huolimatta. Teräväpiirto-ohjelmia voi nähdä vaikkapa netin kautta. KUVA: Teija Soini
Kotimaa 14.2.2019 7:59
Pasi Klemettilä

Tällä hetkellä suomalaisilla ei ole mitään äkillistä hoppua ostaa uutta televisiota tai digiboksia vain sen takia, että nykyisen kaltaisten SD-laatuisten tv-kanavien näkyminen loppuisi antenniverkossa vuoden 2020 keväällä.

Televisioyhtiöt Yleisradio Oy, MTV Oy, Sanoma Media Finland Oy, Discovery Networks Finland Oy ja Fox International Channels Oy tekivät maaliskuussa 2016 yhteisen päätöksen vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien siirtymisestä 31.3.2020 mennessä käyttämään pelkästään DVB-T2-tekniikkaa teräväpiirtokuvan takia. Tällöin siis vanhoilla telkkareilla näkyvät SD-lähetykset loppuisivat.

Viime vuonna DNA valitti markkinaoikeuteen Yleisradion kilpailutuksesta DVB-T2-siirtymässä.

Silloin kerrottiin, että siirtymä siirtyy ainakin vuodella eteenpäin eli vuoteen 2021.

Nyt näyttää mahdolliselta, että siirtymä siirtyy vielä kauemmas.

Yleisradio Oy:n tuotantojohtaja Janne Yli-Äyhö sanoo, että markkinaoikeudesta on lupailtu päätöstä tämän kevään aikana.

Hänen mukaansa aikataulu markkinaoikeuden päätöksen jälkeen riippuu päätöksestä, eli onko päätös Ylen kannalta myönteinen vai kielteinen.

– Jos se on positiivinen, jonkin aikaa menee. Arvelisin, että siirtymä siirtyy vähintään vuodella siitä, mitä alun perin suunniteltiin.

Mutta jos päätös on Ylen kannalta kielteinen, aikaa menee vielä enemmän.

– Me joudumme sitten menemään seuraaviin oikeusasteisiin, ja siinä taas kestää oman aikansa. Meidän on kuitenkin pakko katsoa tämä tapaus loppuun saakka. Jos asian käsittely siirtyy seuraavaan oikeusasteeseen, siirtymässä mennään vuosia eteenpäin, Yli-Äyhö sanoo.

Kiistassa on kysymys siitä, voidaanko kuluttajaa vaatia maksamaan uusi antenni katolle teräväpiirtouudistuksen takia. Uusia telkkareitahan myydään koko ajan, ne ovat käytännössä teräväpiirtokelpoisia.

Yle oli ottanut kilpailutuksessa yhdeksi tekijäksi kysymyksen antennin hinnasta. DNA:n tekniikalla noin 40 euron arvoinen uusi antenni olisi tarpeen suurelle joukolle kuluttajia, Digitan tekniikalla ei. Tämä heikentäisi DNA:n mahdollisuuksia kilpailutuksessa.

DNA vei asian markkinaoikeuteen, koska sen mukaan missään muussakaan teknologiauudistuksessa ei ole tällaista tekijää ollut mukana kilpailutuksessa, vaan kuluttaja on muitta mutkitta joutunut hankkimaan uusia laitteita kiinteistöön.

DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo, että DNA:lle tapaus on todella tärkeä.

– Jos yhteiskunta haluaa kilpailua, kyllä me näemme, että kilpailutuksissa pitäisi mennä pilkulleen lain mukaan, että ei suosita monopolitoimijaa. Järjestetään aito kilpailu niin, että kummallakin kilpailijalla on mahdollisuus osallistua tasapuolisesti.

– Seuraava oikeusaste on olemassa. Me pidämme tätä kilpailutusta ja siihen liittyviä päätöksiä erittäin tärkeinä tulevaisuuden näkökulmasta. Olisin kovin yllättynyt, jos markkinaoikeudessa päädyttäisiin johonkin muuhun kantaan (kuin DNA:n näkemykseen). Meidän täytyy harkita valittamista päätöksestä, jos päätös ei ole näkemyksemme mukainen.

DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtajan Pekka Väisäsen mukaan ei ole tehty mitään päätöstä siitä, että kuvalaadultaan normaalien SD-kanavien lähettäminen lopetettaisiin DNA:n kaapeli-tv-verkossa, kun koko maan kattavaan teräväpiirtoon lopulta siirrytään antenniverkossa.

Oulussa on DNA:n kaapeli-tv-verkko.

Tälläkin hetkellä kaapeliverkossa näkyy rinnakkain sekä teräväpiirtokanavia että normaalilaatuisia kanavia.

Esimerkiksi Yle tuottaa ohjelmat teräväpiirtona eli HD-laatuna. Kaapeli-tv-yhtiöt voivat muuntaa teräväpiirtokuvan ”normaalilaatuiseksi” kuvaksi eli SD-laaduksi.

Väisäsen mukaan kuluttajien ei tarvitse ostaa kaapeliverkkoa varten uusia laitteita antennipuolen teräväpiirtosiirtymän takia.

– Näillä asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Vaikka antenniverkossa siirryttäisiin uuteen lähetystekniikkaan, kaapeliverkossa voidaan edelleen ajaa sekä normaalilaatuista kuvaa että teräväpiirtokuvaa.

Väisänen sanoo, että DNA:lla ei ole mitään paineita lopettaa normaalitarkkuuksisia lähetyksiä kaapeliverkossa.

– Niin kauan kuin nähdään, että kaapeliverkossa on paljon laitteita, jotka eivät ole teräväpiirtokykyisiä, me emme varmaan tule sellaista lopetuspäätöstä tekemään.

Kaapeliverkossa SD-laadun säilyttäminen valikoimassa ei ole kustannus- tai kapasiteettikysymys.

– Me pystymme ajamaan siellä erittäin suurta määrä kanavia. Emme halua aiheuttaa ylimääräistä hässäkkää kotitalouksissa.

Kaikki eivät vielä näe hyvää tv-kuvaa

Antennijakelun piirissä Suomessa on lähes 1 250 000 kotitaloutta. Lisäksi antenniteitse televisiota katsotaan yli 600 000:ssa vapaa-ajan asunnossa.

Vapaassa antennijakelussa muun muassa Ylen HD-muotoiset kanavat, Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, Yle Fem HD ja Yle Teema HD, ovat nähtävissä jo nyt DNA:n VHF-verkossa. Niiden seuraaminen edellyttää tällä hetkellä DNA:n VHF-verkkoon suunnattua VHF-antennia.

DNA:n näkyvyys ei tällä hetkellä kata koko maata.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (104)

Vanha uutinen pompsautettu jälleen ilmoille. Kuusi päivää sitten Dna tiedotti "DNA on päättänyt sulkea VHF-taajuuksia käyttävän antenniverkkonsa vuoden 2020 aikana. Samalla DNA luopuu antenniverkon verkkotoimiluvistaan." Eli mitään kiistaa ei enään ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutinen jo heinäkuulta "DNA myy antenniverkon maksu-tv-toimintansa Digitalle".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleisradion tuotantojohtaja, ja hallitus ei ole ottanut ilmastonäkökulmaa ollenkaan huomioon kun tätä uudistusta ovat väkisin läpi viemäsä!
Luulisi, että on ilmastoystävällistä käyttää jo olemassa olevat, valmistetut ja ostetut tuotteet käyttöiän päätyyn saakka, eikä pakottaa romuttamaan toimivia laitteita jonkun Ylen hallintojohtajan mielen mukaan!
Hyvä DNA, pitäkää pintanne ja valittakaa viimeiseen "tappiin" saakka! Kerrankin kannatan oikeuden päätöksen viemistä korkeimpaan oikeuteen saakka! Nyt tuo on todellakin perusteltu teko.
Yle ja media on jo vuosia hätyyttänyt kansalaisiaan ostamaan lisää telkkareita, vaikka mitään kiirettä ei ole ja tässäkin on pienen, yksittäisen ihmisen yksi hyvä ekoteko kulutustottumuksen kannalta katsottuna ja on vain hyvä teko, ettei ryntää suoraa päätä tv-ostoksille, vaikka entinen vielä on käyttökunnossa!
Vihreät voisi myös pitää enemmän ääntä tästä asiasta hallituksessa ja sen ulkopuolellakin kun ovat niin ilmasto-orientuneita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähänkin uutiseen löytyi näköjään muodikas ilmastohäpeäkäkulma.
Vielä kun lopetetaan liharuuan näyttäminen teräväpiirtona niin ilmasto alkaa varmaan heti viiletä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanha televisio on käyttökelpoinen, kun ostaa siihen ketjuun väliin hd-digiboksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jo on ilmastokohkaajalla murheet. Oletko muistanut sammuttaa lämmityksen ja katkaista sähköt omasta kämpästäsi? Muutoin sulla ei ole edes oikeutta tuollaisiin järjettömiin ulostuloihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en kyllä huomaa juuri mitään eroa HD-kanavien ja SD-kanavien välillä, joten aivan turhaa hössötystä tämä taitaa olla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tämä vanha uutinen pompsahti "kommentoidummat tänään" - osioon?
DNA:han luopuu antenniverkon verkkotoimiluvistaan, joten tämä uutinen vaatisi vähintäänkin päivittämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä minäkin ihmettelin. Mutta porukka kommentoi kiivaasti katsomatta päivämääriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Dna on koko ajan jarruttanut kehitystä, että teräväpiirtolähetykset kaikkialla olisi. Mtv kanavat tuli jo 2017 antenni puolelle salaamattomina kaikkien ilmaiseksi katsottavaksi. Dna on ainoa operaattori joka pitää kiinni, että pitää hommata kortti, että voi mtv3 kanavia nähdä. Maikkari pisti kaikki kanavansa hd lähetykset salaamattomiksi, että teräväpiirto yleistyisi. Nyt Dna on pari vuotta laittanut vastaan ja yrittää kanavista rahastaa. Lopulta kun sd kanavat poistuvat ja teräväpiirto kanavat vain jäävät niin puuttuvat ainakin silloin maikkari hommaan koska kanavat pyörii rahoituksen turvin, että lähetykset näkyvät kaikkialla. Tässä dna huonoa mainetta itselleen tekee kun kaikki muut operaattorit ovat salaamattomattomat kanavat nähtäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

DNA valtuutettu sähköliike asensi omakotitalomme katolle uudet antennit vahvistimineen ja tarkasti antennijohtojen toiminnan. Sähköliike otti työstä tarvikkeineen 400 € joten mitään halpaa antennien uusiminen ei ole.

Viime vuonna katsoimme maksullisen DNA kanavapaketin kautta SD lähetyksinä Eurosport 1 kanavaa ja Eurosport 2 kanavaa mutta ne kanavat ei ole enää näkyneet moneen viikkoon.

HD kanavat ei näy meillä vaikka meillä on siihen tarvittavat antennit omakotitalon katolla ja digiboksina HD lähetyksiä tukeva digiboksi Conax kortinlukulaitteineen.

Jouduimme irtisanomaan maksullisen DNA kanavapaketin kun maksulliset kanavat ei näy.

DNA on yrittänyt myydä meille DNA Hubi laitetta mutta sitä emme saa asennettua television liitäntöihin kun television liitännän HDMI liitäntäpaikat on varattuina muita laitteita varten.

Ostimme HDMI jakajan jossa on 4 HDMI liitäntäpaikkaa mutta ne paikat tuli täyteen.

Ostimme HDMI jakajan jossa on 8 HDMI liitäntäpaikkaa mutta se ei ole yhteensopiva laitteidemme kanssa
vaikka on saman valmistajan tekemä kuin tuo HDMI jakaja jossa on 4 HDMI liitäntäpaikkaa.

Emme saa liitettyä DNA Hubia kun HDMI liitäntäpaikat ei riitä.

Vaikeaksi on mennyt elämä kun ei edes uusien antennien kautta / uuden HD digiboksin kautta enää pysty katsomaan maksullisia DNA kanavapaketin tarjoamia kanavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa parempi tv laittaa jossa kunnolla hdmi paikkoja. Noilla hdmi jakajilla ei tee mitään. Tarvittaisiin kunnon 4k hdmi jakaja jossa laajat tuet ja tuommoiselle tulee jo hintaa niin parempi se raha käyttää parempaan televisioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei, tyhmä kysymykseni, jos joku viitsii vastata. Poikani muutti Kuopiossa taloyhtiöön, jossa on antenniverkko. Tv on hd-tv, mutta siellä ei näy hd-kanavat. Saako niitä näkyviin mitenkään? Kiitos etukäteen vastauksista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuopiossa on DNA:n antenniverkon TV-lähetinmasto (VHF DVB-T2), joten ainakin sitä kautta teräväpiirtovastaanotto on mahdollista ilman kuukausimaksuja. Taloyhtiön velvollisuus on asennuttaa tarvittavat antennijärjestelmät, jos niin ei ole vielä tehty. Tämä on taloyhtiölle pakollista, ei vapaaehtoista, jos eivät ole kaapelitelevisioverkon piirissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman muuta nykyinen tekniikka kannattaa lopettaa jo vuonna 2020. Siis ennekuin uuden tekniikan lastentaudit on ohitettu, eikä uusia laitteita ole vielä saatavilla.

Se mahdollistaa taas uudenlaisien digiboksien myynnin ihmisille, joille ei jää vaihtoehtoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (104)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image