Kotimaa

Analyysi: Ollos huoleton, maan­puo­lus­tus­tah­to on kääntynyt nousuun – Naiset halutaan mukaan, mutta mistä löytyy sopivia tehtäviä?

KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 29.1.2020 16:07
Anita Simola

Komitea asetetaan pohtimaan asevelvollisuutta. Ehdotuksille tarvitaan laaja konsensus ja rahaa.

Reilu vuosi sitten hätkähdettiin, kun suomalaisten maanpuolustustahto oli laskenut.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n kyselyissä ei ole totuttu näkemään suuria heiluriliikkeitä, mutta vuoden 2018 lopulla sellainen nähtiin. Suomalaisten maanpuolustustahto oli laskenut alimmilleen 30 vuoteen.

Tuorein tutkimus kertoo, että maanpuolustustahdon lasku on pysähtynyt ja kääntynyt hienoiseen nousuun. Tämä näkyy myös nuoremmissa ikäluokissa, joten jotain on tehty oikein.

Tietysti luvut voisivat olla vieläkin korkeammat, mutta on hyvä muistaa, että ne ovat kansainvälisesti vertailtuna omaa luokkaansa.

Erikoista tuloksissa ovat sukupuolten väliset erot. Miehistä aseellista maan puolustamista kannattaa 78 prosenttia. Nousua on edelliseen mittaukseen verrattuna kahdeksan prosenttiyksikköä. Naisilla vastaava luku on laskenut 62:sta 58 prosenttiin.

Lasku hämmästyttää, sillä meillä on puhuttu paljon naisten asepalveluksesta ja yhteistuvista, koko ikäluokan kutsunnoista ja kansalaispalveluksesta.

Toisaalta tutkimus kertoo, että nykyisen asevelvollisuusjärjestelmän kannatus on kasvanut sekä miesten että naisten keskuudessa. Naisista 73 prosenttia kannattaa nykyjärjestelmää.

Maanpuolustustahto ja asevelvollisuusjärjestelmä muodostavat kytköksen. Onko niin, että nykyistä järjestelmää ei haluta muuttaa, vaikka moni näkee siinä tasa-arvo-ongelman.

Naisten asepalvelus vaatisi majoituksen ratkaisemista

Naisten antamille luvuille tarjotaan usein syyksi sitä, että asepalvelus ei ole pakollinen naisille. Arkinen kosketus armeijaan puuttuu.

Sysäyksen naisten osallistumisesta laajemmin kokonaismaanpuolustukseen antaa pian nimitettävä parlamentaarinen komitea, joka pohtii asevelvollisuuden kehittämistä.

Siinä yhteydessä mietitään kansalaispalvelusta ja kutsuntojen laajentamista koko ikäluokalle.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) väläytti pestinsä alkaessa naisille suunnattua kansalaispalvelusta Lännen Median jutussa. Hän puhui tuolloin 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta.

Jos komitea päätyisi esittämään konkreettisia ratkaisuja, pitäisi niillä olla laaja tuki ja varma tieto siitä, miten palvelus tuottaisi lisäarvoa yhteiskunnalle.

Varusmiesliitto on linjannut, että pakollinen asevelvollisuus pitäisi ulottaa naisiin, jotta tasa-arvo toteutuisi.

Tämä voisi olla resepti myös maanpuolustustahdon kohottamiselle, mutta tiellä on monta mutkaa.

Puolustushallinnossa ei naisten laajalle osallistumiselle ole lämmetty.

Pääesikunta on aiemmin viestinyt, ettei naisten vuotuista määrää armeijassa ole syytä kasvattaa, koska sodan ajan joukkojen tarve ei vaadi sitä.

Ongelmia syntyisi majoituksessa. Varuskuntia suljettiin muutama vuosi sitten. Puolustusvoimat tarvitsisi lisää henkilökuntaa ja koulutusta pitäisi rukata. Mistä rahat? Rahaahan se kansalaispalvelukin vaatii.

Naiset vessoja siivoamaan?

Kansalaispalvelun tehtävät askarruttavat. Viime hallituskaudella kyseltiin eri hallinnonaloilta, mitä naiset voisivat tehdä. Tulokset olivat laihoja.

Suurin osa ministeriöistä ei keksinyt mitään tehtäviä. Mieleen ei jäänyt kuin ehdotus, jonka mukaan naiset voisivat siivota Metsähallituksen virkistysalueiden vessoja. Siinäpä motivaatiota!

Entä mitä suomalaiset ajattelevat yleisestä kansalaispalveluksesta nyt?

Kannatus on laskenut edellisvuodesta. Miehistä ajatukseen suhtautuu myönteisesti 54 ja naisista 44 prosenttia.

Asevelvollisuus sekä miehille että naisille ei saa sekään suurta suosiota. Kannatus on laskenut, nyt kannattajia on vain 15 prosenttia.

Näyttää siltä, että komitealla on paljon miettimistä siinä, miten naiset otetaan mukaan. Aikaa komitealla on puolitoista vuotta. Sitä ennen ehtii tulla seuraava MTS:n tutkimuskin.

Nato-kielteisyys lisääntynyt

Nato-jäsenyyteen kielteisesti suhtautuvien suomalaisten osuus on kasvanut.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n tuore selvitys kertoo, että lähes kaksi kolmasosaa eli 64 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen ei tulisi pyrkiä Naton jäseneksi. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 59 prosenttia.

Sukupuolten väliset erot eivät ole kovin suuria. Miehistä 67 prosenttia ja naisista 61 prosenttia vastustaa jäsenyyttä.

Vasemmistoliiton kannattajista kielteisesti Nato-jäsenyyteen suhtautuu ennätysmäärä, eli 88 prosenttia. Vuotta aiemmin luku oli kymmenen prosenttiyksikköä pienempi. Kokoomuksen kannattajista vain 38 prosenttia on nihkeitä Natolle. Nato-jäsenyyden hakemista tukee kuitenkin alle puolet kokoomusväestä, eli 46 prosenttia. Jäsenyyden kannatus yleisesti on pysynyt ennallaan eli noin 20 prosentissa. Kannastaan epävarmojen osuus on kutistunut 16 prosenttiin, kun vuotta aiemmin heitä oli viidennes.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Maanpuolustustahto on Suomessa nyt luja ja vankkumaton kuten se on aina ollut. Nykyisissä poliittisesti epävarmoissa oloissa mielipidetiedustelut (tässä artikkelissa siteerattu MTS- tutkimustulos) ovat lievästi suuntaa antavia. Tasa-arvon edistäminen Puolustusvoimissa on vasemmistopuolueiden vinoutunut tavoite eikä se koskaan voi toteutua läheskään täysin. Se täytyy ymmärtää !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raha unohtuu helposti näissä jutuissa.

Armeijan pitää olla tehokas siinä tehtävässä, mikä sille on annettu. Vuotuista 3 miljardin määrärahaa ei voi alkaa jakamaan ylimääräisiin vappusatasiin.

Suomessa on jo nyt pienennetty sodan ajan joukkoja, ja jatkossa pienentämistä joudutaan tekemään lisää. Armeijan teho ei voi nojata määrään, vaan pitää keskittyä laatuun, ja se maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli naisten yleinen asevelvollisuu toteutetaan niin kaikki maanpuolustukseen liittyvät tehtävät ovat heille sopivia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kutsunnat koko ikäluokalle ja palvelukseen astuvat arvotaan koko sakista. Sillä tavalla tasa-arvo toteutuisi sukupuoleen katsomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä ottaa ohjat ja vastuu omiin käsiin eikä "luottaa vieraan apuun". Ehkäpä nuoret ovat ymmärtäneet tämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkosen 2-3kk on yhdenvertaisuuslakien vastainen, oltava saman pituinen kuin toisellakin sukupuolella - niistä sukupuolettomista puhumattakaan ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä miten tasa-arvo toteutuu, jos naisia ei velvoiteta tismalleen samoihin tehtäviin kuin miehiä oli termi sitten asevelvollisuus tai kansalaispalvelus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

100% tasa-arvo ei tule ikinä toteutumaan, joten sen perään ei kannata kysellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kaikki vaan nuoret nyt asepalvelus ja tytöt myös. Suomi on hieno maa. Historia on mitä on. On hyvä olla jykevä puolustus että naapurit sitä pelkää. Tytöt osaa ampua ja olla metässä siinä missä pojatkin. Käykää hyvät nuoret armeija kuntokin nousee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image