Kotimaa

Aloite vihreiden puo­lue­ko­kouk­sel­le: Suomen lipun häpäisy sallittava

Vihreät saavat käsiteltäväkseen aloitteen lipun häpäisyn dekriminalisoinnista. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 3.6.2015 13:45 | Päivitetty 3.6.2015 20:10
Mirja Niemitalo

Vihreiden puoluekokousaloitteessa esitetään, että Suomen lipun häpäisemisestä ei pitäisi enää rangaista. Puoluesihteeri Lasse Miettisen mukaan rangaistavuuden poistaminen liittyy sananvapauteen.

Asiasta on tehty aloite perjantaina Oulussa kokoustaan aloittavalle vihreiden puoluekokoukselle.

Puoluehallituksen laatiman aloitevastauksen mukaan rangaistavuuden poistamista olisi harkittava lipun turmelemisen tai epäkunnioittavan käytön osalta.

– Sivistyneessä yhteiskunnassa on pyrittävä kunnioittavaan keskusteluun, mutta sananvapauden idea on se, että sallitaan myös loukkaavien ilmaisujen käyttö, Miettinen toteaa.

Aloitteen Suomen lipun häpäisemisen dekriminalisoinnista on tehnyt Pohjois-Karjalan vihreisiin nuoriin ja opiskelijoihin kuuluva henkilö.

Miettisen mukaan linjaus ei herättänyt puoluehallituksessa erityisesti keskustelua, vaan lähtökohtana oli sananvapaus.

Aloitteessa myönnetään, että lipun häpäiseminen on hyvän maun vastaista ja herättää pahennusta, mutta ”voi siitä huolimatta olla vahva ja tarpeellinen ilmaisukeino taiteessa ja politiikassa”.

Perusteluissa mainitaan, että kyseessä on uhriton rikos, josta ei tulisi rangaista. Laissa Suomen lipusta lipun häpäiseminen on kielletty sakon uhalla.

Miettisen mukaan taiteessa ja politiikassa on voitava sallia kansallisten symbolien monenlainen käyttö, vaikka esimerkiksi omaan lippuun kohdistuu voimakkaita tunteita.

Vihreät pääsevät pohtimaan Suomen lipun häpäisemisen sallimista heti sen jälkeen, kun Oulussa on torstaina vietetty puolustusvoimien lippujuhla ja seurattu paraatia.

Suomen lipun häpäisyn sallimisen ohella aloitteessa esitetään uskonrauhan rikkomisen, uskonnonharjoituksen estämisen ja hautarauhan rikkomisen kieltojen kumoamista.

Puoluehallituksen mielestä jumalanpilkkapykälän poistaminen on ajankohtaista, mutta ihmisten oikeus harjoittaa uskonnollista vakaumustaan tarvitsee edelleen yhteiskunnan suojaa.

Juttua muokattu 3.6. kello 20.10. Korjattu aloitteen tekijöiden määrä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (295)

Raamatun siteeraaminen on kansankiihotusta, mutta Suomen lipun pilkkaamminen ei sitä ole.
Jos vihreät on tätä mieltä niin jotain on pahasti pielessä arvopohjassa!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä provokaatiota tämä on ? Miksi iänikuinen ja loppuun käsitelty juttu uudelleen esiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän jutun johdosta vain yksi kysymys. Miksi tämä yli neljä vuotta vanha juttu on nyt noussut tai nostettu uutiseksi? Meneehän tämä kyllä samaan summaan vihreiden muiden hölmöilyjen jatkoksi, mutta joku koneko näitä uutissivuja kokoilee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaapas ihmiset minkä tahansa
urheilulajin EM -, MM - kisoja. Noissa
kisoissa voittajat käyttävät katsomois
ta heitettyjä lippuja mm. pyyhkei -
nään.
Sama juttu myös Olympialaisissa, jo -
ten " repikää siitä " ja katsokaa mi -
ten suuressa maailmassa tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei kommentoijat, tämä on neljä vuotta vanha juttu.

Tuskin toiset 280 kommenttia tuo aiheeseen enää mitään uutta.

Ps. Eikö näiden vanhojen kommentointi kannattaisi sulkea?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä välillä nostaa näitä asioita esille. Ilmeisesti sinua haittaa se että tämä nousi taas ikävästi esille? Todennäköisesti ovat edelleen samaa mieltä. Valitettavasti ovat hallituksessa tätäkin asiaa ajamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketkä ovat? ”Aloitteen Suomen lipun häpäisemisen dekriminalisoinnista on tehnyt Pohjois-Karjalan vihreisiin nuoriin ja opiskelijoihin kuuluva henkilö.” Miten aloitteen kanssa kävi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suomen lipun häpäisyn sallimisen ohella aloitteessa esitetään uskonrauhan rikkomisen, uskonnonharjoituksen estämisen ja hautarauhan rikkomisen kieltojen kumoamista."

Eli tarkoittaako tuo sitä, että jos aloite hyväksytään, niin samalla naapurin mummon kaivaminen ylös haudasta on ihan fine?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miten siinä sitten kävi? Saako koraanin polttaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukavaa huomata että Virheät ovat keskittyneet tärkeiden asioiden hoitoon.
Seuraavaksi sitten punalippua viralliseksi hommaamaan, niin saadaan asia kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos arvokkaimman kansakuntaamme kuvaavan asian häväiseminen, pilkkaaminen, halventaminen sallitaan niin silloin on maailma mennyt väärään asentoon. Jo nyt noilla vihreillä on sellaisia ajatuksia jotka eivät ole tästä maailmasta eikä myöskään tulevaisuudesta. Ei mitään arvostusta sille, mitä aikaisemmat sukupolvet ovat heidänkin eteensä tehneet. Vihreät näkevät vain itsensä, rikkaita kaupunkilais mukuloita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole ikinä äänestänyt Vihreitä, enkä ikinä tule äänestämään. Jos he yrittävät ajaa suomalaisuuden alas ja suomalaiset arvot alas, niin vikaan menee mutta minkäs teet. Vaikeavammaiset ja vanhukset makaavat likavaipoissaan kun ei ole riittävästi henkilökuntaa hoitamaan. Liikuntarajoitteiset kärdivät kun ei ole rahaa maksaa kuntoutuksia. Asunnottomat palelevat talvisin, koska ajatellaan sen olevan jokaisen oma syy. Uussuomalaiset ajavat kalliilla bemareilla ja Audeilla kun on niin paljon rahaa koska KELA maksaa kaiken.

Missä vika? SUOMALAISISSSA PÄÄTTÄJISSÄ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asuin hoitajan kanssa 10 vuotta. Palkka hänellä oli 3200€ kuussa lisien kanssa ja työskenteli ihan kunnallisella. Millainen on sopiva palkka? Tuplat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (295)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image