Kotimaa

Aloite vihreiden puo­lue­ko­kouk­sel­le: Suomen lipun häpäisy sallittava

Vihreät saavat käsiteltäväkseen aloitteen lipun häpäisyn dekriminalisoinnista. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 3.6.2015 13:45 | Päivitetty 3.6.2015 20:10
Mirja Niemitalo

Vihreiden puoluekokousaloitteessa esitetään, että Suomen lipun häpäisemisestä ei pitäisi enää rangaista. Puoluesihteeri Lasse Miettisen mukaan rangaistavuuden poistaminen liittyy sananvapauteen.

Asiasta on tehty aloite perjantaina Oulussa kokoustaan aloittavalle vihreiden puoluekokoukselle.

Puoluehallituksen laatiman aloitevastauksen mukaan rangaistavuuden poistamista olisi harkittava lipun turmelemisen tai epäkunnioittavan käytön osalta.

– Sivistyneessä yhteiskunnassa on pyrittävä kunnioittavaan keskusteluun, mutta sananvapauden idea on se, että sallitaan myös loukkaavien ilmaisujen käyttö, Miettinen toteaa.

Aloitteen Suomen lipun häpäisemisen dekriminalisoinnista on tehnyt Pohjois-Karjalan vihreisiin nuoriin ja opiskelijoihin kuuluva henkilö.

Miettisen mukaan linjaus ei herättänyt puoluehallituksessa erityisesti keskustelua, vaan lähtökohtana oli sananvapaus.

Aloitteessa myönnetään, että lipun häpäiseminen on hyvän maun vastaista ja herättää pahennusta, mutta ”voi siitä huolimatta olla vahva ja tarpeellinen ilmaisukeino taiteessa ja politiikassa”.

Perusteluissa mainitaan, että kyseessä on uhriton rikos, josta ei tulisi rangaista. Laissa Suomen lipusta lipun häpäiseminen on kielletty sakon uhalla.

Miettisen mukaan taiteessa ja politiikassa on voitava sallia kansallisten symbolien monenlainen käyttö, vaikka esimerkiksi omaan lippuun kohdistuu voimakkaita tunteita.

Vihreät pääsevät pohtimaan Suomen lipun häpäisemisen sallimista heti sen jälkeen, kun Oulussa on torstaina vietetty puolustusvoimien lippujuhla ja seurattu paraatia.

Suomen lipun häpäisyn sallimisen ohella aloitteessa esitetään uskonrauhan rikkomisen, uskonnonharjoituksen estämisen ja hautarauhan rikkomisen kieltojen kumoamista.

Puoluehallituksen mielestä jumalanpilkkapykälän poistaminen on ajankohtaista, mutta ihmisten oikeus harjoittaa uskonnollista vakaumustaan tarvitsee edelleen yhteiskunnan suojaa.

Juttua muokattu 3.6. kello 20.10. Korjattu aloitteen tekijöiden määrä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (279)

En ole ikinä äänestänyt Vihreitä, enkä ikinä tule äänestämään. Jos he yrittävät ajaa suomalaisuuden alas ja suomalaiset arvot alas, niin vikaan menee mutta minkäs teet. Vaikeavammaiset ja vanhukset makaavat likavaipoissaan kun ei ole riittävästi henkilökuntaa hoitamaan. Liikuntarajoitteiset kärdivät kun ei ole rahaa maksaa kuntoutuksia. Asunnottomat palelevat talvisin, koska ajatellaan sen olevan jokaisen oma syy. Uussuomalaiset ajavat kalliilla bemareilla ja Audeilla kun on niin paljon rahaa koska KELA maksaa kaiken.

Missä vika? SUOMALAISISSSA PÄÄTTÄJISSÄ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että vihreiden tyylisten ihmisten painoarvo laskee, kun päästään tammi-helmikuulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häpeän sitä, että olen joskus erehtynyt äänestämään vihreitä. En silloin tajunnut, että heidän agendansa tulee olemaan suomalaisuuden ja sille tärkeiden arvojen alasajo, ja samalla juurettomuuden, geneettisen orpouden ja arvotyhjiön luominen. Kaikki pyhitetään sanoilla "oikeus" ja "vapaus", jotka on täysin irrotettu todellisista merkityksistään. Vapaus ei ole esim sitä, että lapsilta viedään oikeus isään ja äitiin. Tai sitä, että pyhät arvot korvataan ihmisten alati vaihtuvilla mielipiteillä, jotka näyttävät olevan linjassa vain median ja viihdeteollisuuden kulloinkin esiinnostamien trendien kanssa. Ne, jotka eivät perusta arvojaan median pintavaahtoon, koitetaan hiljentää julkisella nöyryyttämisellä. Tällaiseen uudenlaiseen tabukulttuuriin meitä ollaan viemässä, ja kovalla vauhdilla. Aivopesu on täysillä käynnissä joka rintamalla. Perinteiset arvot pois, ja tilalle aivotonta viihdettä, jumalanpilkkaa, juurettomuutta ja tyhjyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis koraania ei saa edes arvostella, mutta Suomen lipun saisi häpäistä! Nyt lähtee vihreillä kyllä ihan lapasesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö tyytymättömyyttä hallitusta kohtaan voisi esittää muulla tavalla kuin häpäisemällä lippuamme ? Itse näen sen epäkunnioittavaa käytöksenä maatamme ja arvojamme kohtaan jota lippu edustaa. Polttakaa ennemmin jonkun poliitikon kuvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnee vaan vihreille valitsemallaan hulluuden tiellään, en todellakaan äänestä enää noin älytöntä puoluetta, toivottavasti ei kukaan muukaan😠

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sivistyneessä yhteiskunnassa on pyrittävä kunnioittavaan keskusteluun, mutta sananvapauden idea on se, että sallitaan myös loukkaavien ilmaisujen käyttö, Miettinen toteaa."
Ja sitten: Missä vaiheessa apulaisvaltakunnansyyttäjä ottaa asiaan kantaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvakaa jo aikuisiksi.
Jos lipun häpäisy on sananvapautta, niin silloin perussuomalaisetkin saavat ihan vapaasti olla rasisteja, sillä ne loukkaukset täytyy määritellä vapaudeksi ilmaista omia mielipiteitä.
Tälläinen politikointi jos mikä on ruohonjuuripopulismia,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli samalla haluaisivat sallittavaksi koraanin häpäisemisen. Kohtuullisen kummallista Vihreiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisköhän jonku kertoo noille et niiltä tais unohtuu toi niinki pikkunen yksityiskohta kuin et sananvapaus tuo mukanaan myös vastuun kantaa seuraukset! Vapaushan on siis olemassa, kyse on vaan valinnoista. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkos tämä nyt sitä ääriliikehdintää, mitä ollaan kovalla touhulla kieltämässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän itsekin isänmaallisena ihmisenä, että Suomen lipun häpäisy tuntuu pahalta. Samaan aikaan kuitenkin ihmetellään muslimeita, jotka julistavat tappouhkauksia esim. henkilöille, jotka ovat tehneet pilapiirroksia profeetta Muhammadista. Ei suomalainen pysty ymmärtämään muslimeitten raivoa, kun heille pyhää asiaa häpäistään, vaan heitä pidetään sairaina kiihkoilijoina. Kyseessähän on vain pilakuva. Muistatteko vielä Salman Rushdien ja Saatanalliset säkeet? Hänellehän islamilaiset langettivat kuolemantuomion hänen kirjoittamansa heidän uskontoaan arvostelleen tekstin takia.
Suomen lipun häpäisystä johtuva suuttumus on verrattavissa muslimeitten raivoon. Jokaisessa uskonnossa ja kansassa on ikoneita, joiden loukkaaminen tuntuu pyhäinhäväistykseltä. Kuva on vain kuva. Teksti on tekstiä. ja lippu on vain kankaanpala, Miksi sen häpäisystä pitää loukkaantua niin syvästi?
Ymmärrän kyllä asiasta nousevan kohun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (279)

Uutisvirta

88
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
29
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
27
Matkanjärjestäjä TUI Finland lopettaa punaisen lihan tarjoamisen yhtiön omilla lennoilla
23
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
23
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
23
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
18
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image