Carita

Missistä ministeriksi

Keskustapuolueen ääniharavan tie johti herrahissiin ja tummien autojen takapenkeille. Nyt hän haluaa jäädä pois politiikasta ja julkisuudesta.
Carita 22.8.2010 0:00
Carita Forsman
Eduskuntatyön jättävä ex-missi ja ex-ministeri Tanja Karpela täyttää tänään 40 vuotta. Poliittisen uran jälkeen Karpela aikoo keskittyä perheeseensä sekä nykyisen miehensä, Janne Erjolan kanssa perustamansa firman hoitoon.

Karpelan julkisuusvuosiin mahtuu monenlaista, alusvaatemallina poseeraamisesta aina ministeriyteen. Otsikoissa hän on pysynyt tasaiseen tahtiin, eikä vähiten miessuhteidensa takia.

Kihlaus Sauli Niinistön kanssa päättyi suhteellisen lyhyeen, kuten niin monet muutkin sitä ennen, mutta nykyisen miehensä kanssa elämä näyttää rauhoittuneen. Vuosi sitten pariskunta sai pienen Jon-pojan.

Kaikki julkisuus alkoi virallisesti vuonna 1991 Miss Suomi -kisasta. Nuori 20-vuotias kaunotar, Tanja Vienonen, jännitti lavalla mitä missituomarit hänestä miettivät. Kisa oli menestys, ja hän pokkasi Suomen kauneimman naisen kruunun.

Kahdeksan vuotta myöhemmin, vuonna 1999, Karpela valittiin eduskuntaan Uudeltamaalta, keskustan kansanedustajaksi.

Poliittinen noste pääsi vauhtiin nelisen vuotta myöhemmin, jolloin hän oli vuoden 2003 eduskuntavaaleissa äänikuningatar. Peräti 19 169 äänellään hän jätti taakseen esimerkiksi Suvi-Anne Siimeksen ja Antti Kalliomäen.

Samana vuonna Karpela nousi Anneli Jäätteenmäen hallitukseen kulttuuriministeriksi. Jäätteenmäen erottua Karpela jatkoi samassa tehtävässä II opetusministerinä pääministeri Matti Vanhasen hallituksessa.

Karpela toimi siis vuosina 2003-07 kulttuuriministerinä, jonka vastuualueisiin kuuluivat urheilu, opetus ja kulttuuri.

Häntä ennen virkaa hoiti kokoomuksen Kaarina Dromberg ja hänen jälkeensä ruotsalaisen kansanpuolueen Stefan Wallin.

Suurimpina tekoinaan ministeri Karpela ajoi läpi tekijänoikeuslakia ja sai kansalaisoikeusjärjestö EFFI ry:n myöntämän palkinnon kouluihin ja kirjastoihin ajamastaan internetin esto-ohjelmasta.

Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Karpela valittiin uudestaan eduskuntaan Uudeltamaalta, mistä hän sai 5 712 ääntä, mutta ei noussut enää ministeriksi.

Espoolainen sosiaalidemokraattinen kaupunginvaltuutettu ja nykyinen kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson on väittänyt, että Karpela olisi alun perin halunnut demareiden kansanedustajaksi, mutta SDP ei häntä huolinut.

Tämän vuoden maaliskuussa Karpela ilmoitti, että hän ei pyri enää kansanedustajaksi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.


Julkisuus on
kuitenkin jatkunut, hänet palkattiin juontamaan sarjaa Nelosen televisio-ohjelmaan Tanja ja Eläinsairaalan lemmikit.

Otsikoiden paisteeseen ex-missi ja -ministeri on välillä tuskastunut sydänjuuriaan myöten. Karpela on verrannut häntä koskevia julkisuuden kolhuja perheväkivaltaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

288 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image