Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Pääkirjoitus: Ve­ty­ta­lous voi tuoda pi­ris­tys­ruis­keen Poh­jois-Poh­jan­maal­le, mutta myös vas­tus­tus­ta on odo­tet­ta­vis­sa

Uus­nat­si­jär­jes­tön lak­kaut­ta­mis­ta puidaan tänään kä­rä­jä­oi­keu­des­sa Tam­pe­reel­la

Pirkanmaan käräjäoikeus käsittelee tänään Tampereella kannetta Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamiseksi.

Pirkanmaan käräjäoikeus käsittelee tänään Tampereella kannetta Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamiseksi. Kanteen uusnatsistisen yhdistyksen lakkauttamiseksi jätti viime maaliskuussa Poliisihallitus.

Poliisihallitus katsoo Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan olevan olennaisesti lakien ja hyvien tapojen vastaista. Yhdistys voidaan lain mukaan lakkauttaa, jos se toimii oleellisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. Lakkauttaminen on Suomessa poikkeuksellista. Viimeksi 1970-luvulla lakkautettiin uusnatsi Pekka Siitoinin johtamat yhdistykset Pariisin rauhansopimuksen vastaisina.

Keskeisin peruste lakkauttamisvaatimukselle on Poliisihallitusta edustavan asianajajan Markku Fredmanin mukaan väkivallan hyväksyminen ja jopa palkitseminen, johon järjestö Poliisihallituksen mukaan syyllistyy. Poliisihallituksen lakkauttamiskanteessa viitataan muun muassa liikkeen jäsenten saamiin tuomioihin väkivaltarikoksista.

Vastarintaliikettä ei ole rekisteröity yhdistysrekisteriin. Toisaalta siihen linkittyy Pohjoinen perinne ry, jota Poliisihallitus pitää vastarintaliikkeen alayhdistyksenä. Poliisin mukaan sen tehtävä on varojen kerääminen ja kirjoitusten julkaiseminen muun muassa nettisivuilla vastarintaliikkeen toiminnan tueksi. Järjestö kiistää varojen keräämistarkoituksen. Avoimen kansallissosialistinen liike

Avoimen kansallissosialistinen liike

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Ruotsin-haaran johtohahmo Pär Öberg kertoi STT:lle kesällä 2015, että järjestön ideologia pohjautuu Adolf Hitlerin kansallissosialismiin. Häntä kuullaan oikeudenkäynnissä todistajana perjantaina. Poliisihallitus puolestaan marssittaa todistusaitioon torstaina suojelupoliisin asiantuntijan.

Liike myös lähetti tänä syksynä kaikille kansanedustajille poliittisen manifestin, jossa järjestö käytännössä kertoo, että sen ideologia pohjautuu rotuoppiin ja kansallissosialismiin. Manifestin mukaan pohjoismaisen "rodun" selviytyminen on vastarintaliikkeen poliittisen taistelun ehdottomasti tärkein tavoite. Järjestö haluaa manifestin mukaan poistaa maasta sellaiset henkilöt, jotka eivät ole etnisesti pohjoiseurooppalaisia.

Liike toimii järjestön nettisivujen mukaan Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Pohjoismaisella tasolla liikettä johtaa nettisivujen mukaan jäsenmaiden järjestöjen edustajista koostuva valtuusto. Lisäksi järjestöllä on kansallisia valtuustoja. Liike kuitenkin tunnustautuu pohjoismaiseksi organisaatioksi, joka on yhtä ja samaa liikettä.

Sen tavoitteena on yhdistää pohjoismaat yhdeksi pohjoismaiseksi kansallissosialistiseksi valtioksi.

Ihmisten jakaminen rotuihin ei enää tänä päivänä ole normaali käytäntö tieteessä, sillä ihmisten katsotaan olevan geneettisesti samaa jatkumoa.

Liike vetoaa muun muassa sananvapauteen

Järjestön asianajaja Tommi Koivistoinen kertoi elokuussa järjestetyssä oikeuden valmisteluistunnossa, että järjestön tavoitteena on kansallissosialistinen pohjoismainen valtio, mutta järjestö ei enää nykyisin aja vallitsevan yhteiskuntajärjestyksen kumoamista eikä muunrotuisten ihmisten karkottamista Suomesta.

Liikkeen kirjallisen vastauksen mukaan se ei toimi olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja.

Perusteissa vedotaan muun muassa siihen, että liikkeelle tai rekisteröidylle yhdistykselle ei ole annettu varoituksia, eikä sille ole annettu ohjeistusta tai mahdollisuutta korjata toimintatapojaan.

- Eikä esimerkiksi rikolliseksi todettuja moottoripyöräjengejäkään ole lakkautettu, Koivistoinen sanoi keskiviikkona STT:lle.

Hänen mukaansa keskeisin peruste on sananvapaus.

- Tätä perustellaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytännöllä, jossa sananvapautta on painotettu, Koivistoinen sanoo.

Järjestön mukaan lakkauttamisvaatimus ei myöskään rinnastu Siitoinin järjestön lakkauttamispäätökseen 1970-luvulla. Vastauksen mukaan Siitoinin ryhmät kiellettiin samana vuonna, kun järjestön johto oli määrännyt rivijäseniään suorittamaan vakavan rikoksen ja sen johtoa tuomittiin siitä.

- Vastarintaliikkeen johtajia tai aktivisteja ei ole koskaan tuomittu vastaavista tapauksista.

Useilla aktiiveilla tuomioita

Ehkä näkyvin liikkeen aktiivin saama tuomio annettiin Jesse Torniaiselle viime vuoden lopulla. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Torniaisen kahden vuoden vankeuteen Asema-aukion tapahtumista viime vuoden syyskuussa. Oikeuden mukaan Torniainen otti tuolloin juosten vauhtia ja potkaisi toista miestä hyppypotkulla rintaan. Uhri kaatui katuun, löi päänsä ja kuoli useita päiviä myöhemmin.

Julkisuuteen ovat päätyneet myös kokoomuksen vaalityöntekijöiden ja ehdokkaiden pahoinpitely vuonna 2011, kaasuhyökkäys Pride-tapahtumaan Oulussa vuonna 2012, Jyväskylän niin sanottu kirjastopuukotus vuonna 2013 ja Jyväskylän väkivaltainen mellakka. Liikkeen useita jäseniä on tuomittu muun muassa väkivaltarikoksista.

Hovioikeuden käsittelyä Asema-aukion tapauksesta vapaalla odottava Torniainen oli viimeksi Pirkanmaan käräjäoikeudessa keskiviikkona syytettynä kahden henkilön pahoinpitelystä.