Oulun kaupunki: Oulu hakee kult­tuu­ri­joh­ta­jaa no­peal­la ai­ka­tau­lul­la

Pääkirjoitus: Net­ti­hui­jaus­ten tor­ju­mi­sek­si voi­tai­siin tehdä enemmän

Uusi vir­tuaa­li­va­luut­ta lupaa suuria, KRP ke­hot­taa va­ro­vai­suu­teen

Kellaritilaan Helsingissä on kokoontunut seitsemän ihmistä kuuntelemaan luentoa.

-
Kuva: Tomi Vuokola

Kellaritilaan Helsingissä on kokoontunut seitsemän ihmistä kuuntelemaan luentoa. Heille kerrotaan, kuinka pankit tulevat kaatumaan ja perinteinen raha menettää arvonsa.

Puhujilla on ratkaisu uhkakuviin. He kehottavat hankkimaan uutta bittirahaa Onecoinia. Puhujien mukaan sillä voi tienata niin paljon, että rahalla voi vaikka matkustaa loppuelämänsä.

- Huonosti tuottava sijoituskämppä kannattaa myydä ja laittaa rahat tähän, sanoo ekonomi Seppo Metsälä. Hän on yksi Onecoinin koulutuspaketteja myyvistä.

Onecoinin mukaan se toimii samoilla periaatteilla kuin tunnetumpi bittiraha Bitcoin. Rahaa louhitaan eli luodaan "ratkaisemalla matemaattisia algoritmeja". Kun ratkaisu löytyy, käyttäjät saavat kolikoita.

Mukaan louhintaan pääsee ostamalla Onecoinin talouskoulutuspaketteja. Ne maksavat 100, 1 000, 5 000 tai jopa 12 500 euroa. Mukana tulee optioita, joita voi myydä tai louhia Onecoinin omassa "pörssissä".

Onecoin maksaa koulutuspakettien myyjille palkkioita.

Tilaisuus järjestettiin Wincapita-pyramidihuijauksesta kymmeniä tuhansia euroja netonneen miehen hallinnoimissa tiloissa. Hänet on tuomittu menettämään rikoksen tuoma taloudellinen hyöty valtiolle. Tuomion peruste oli, että Wincapitan eli tuolloisen Winclubin toiminnassa tehtyjä rikoksia on tehty myös kyseisen henkilön hyväksi.

Wincapita oli suurin Suomessa paljastunut pyramidihuijaus.

Perustajalla petostuomio

Myös Onecoinia on epäilty julkisuudessa pyramidihuijaukseksi.

Saksalaismediat ovat kertoneet Onecoin-perustajan Ruja Ignatovan petostuomiosta. Lehtitietojen mukaan bulgarialainen Ignatova sai viime keväänä vuoden ja kaksi kuukautta ehdollista vankeutta. Saksalainen noin sadan työntekijän Gusswerk Waltenhofen GmbH ajautui maksukyvyttömäksi sen jälkeen, kun Ignatova ja hänen isänsä siirtyivät yhtiön johtoon. Maksukyvyttömyydestä huolimatta kaksikko muun muassa teki uusia sopimuksia, jotka johtivat tavarantoimittajien tappioihin.

Keskusrikospoliisi (KRP) on kehottanut erityiseen varovaisuuteen Onecoin-virtuaalirahan kaltaisten palveluiden hankinnassa. KRP toi ilmi, että ylisuuret tuotto-odotukset eivät ole realistisia.

KRP kuitenkin totesi, että toimintaa voidaan rikosoikeudellisesti arvioida vasta lähdekoodin julkistamisen jälkeen.

Odotukset loppuvuodessa

Lähdekoodin julkisuus on yksi asia, jossa Onecoin eroaa Bitcoinista. Bitcoinissa rahan luontiin käytetty lähdekoodi on avoin, Onecoinissa ei. Bitcoinien luontia ja siirtelyä voi siis seurata, Onecoinien ei.

Yhdellä Onecoin-sivustolla kerrotaan, että lähdekoodi julkistetaan, kun kolikoita on louhittu 80 prosenttia.

Bitcoineilla voi ostaa monia tuotteita. Markkinoijien mukaan myös Onecoinilla voi tehdä ostoksia tulevaisuudessa. Onecoinin uutissivustolla on kerrottu, että kauppapaikat aukeavat keväällä 2016, kun 30 prosenttia kolikoista on louhittu. Samalla sivulla sanotaan, että kauppapaikkoja pitäisi olla tähän kesään mennessä vähintään 50 000.

Kauppapaikkojen avaus on taas siirtynyt. Heinäkuun tilaisuudessa Helsingissä kerrottiin, että ostoksien teko valuutalla on mahdollista ehkä loppuvuodesta.

Jopa tuhansien eurojen koulutuspaketista saa siis vastineena kolikoita, joilla ei voi ostaa mitään Onecoinin oman pörssin ulkopuolella. Ostajan on luotettava Onecoin-edustajiin, jotka lupailevat rahan arvon nousua ja tuhansia ostospaikkoja.

STT:n toimittaja osallistui Onecoin-tilaisuuteen kertomatta olevansa toimittaja.