Uusi tai­de­han­ke toisi taiteen luonnon kes­kel­le Rokua Geo­par­kiin – ins­pi­raa­tio­ta am­men­ne­taan pe­rin­ne­ta­ri­nois­ta ja geo­lo­gias­ta

Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kunnat suunnittelevat Rokua Geopark -alueelle vuosittaista taidehanketta.

Rokua Geoparkin vaelluspolut ovat monelle suomalaiselle tuttuja.
Rokua Geoparkin vaelluspolut ovat monelle suomalaiselle tuttuja.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kunnat suunnittelevat Rokua Geopark -alueelle vuosittaista taidehanketta. Löytöretki taiteeseen -hankkeessa toteutettaisiin paikkasidonnaisten taideteosten kokonaisuus kolmen kunnan alueella sijaitsevaan Rokua Geoparkiin.

– Tavoitteena on, että ensi vuonna saataisiin jo ensimmäiset taideteokset luontoon, kertoo Muhoksen kunnan kulttuurituottaja Taija Jyrkäs.

Rokua Geopark on Suomen ainoa Unescon Geopark-statuksen saanut alue. Teosten kautta on tarkoitus tuoda esille sekä alueen uniikkia geologiaa että Pohjois-Pohjanmaan perinnetarinoita esimerkiksi Keisarintiestä ja Tervareitistöstä.

Hankkeen tavoitteena on tuoda taide entistä saavutettavammaksi sekä saada alueelle kansainvälistä näkyvyyttä.

Hanke toteutettaisiin pääosin apurahojen turvin. Ensimmäinen apurahahakemus opetus- ja kulttuuriministeriölle on jo lähetetty, ja päätös siitä saadaan syksyllä.

Jos hanke toteutuu suunnitelmien mukaan, teoksia syntyisi joka vuosi kolme, yksi jokaisen kunnan alueelle. Teosten toteuttamismuotojen suhteen halutaan antaa vapaat kädet.

– Siellä voisi olla esimerkiksi esityksiä, valotaidetta ja performansseja, mutta myös pysyviä veistoksia, Jyrkäs kuvailee.

Mikäli ulkopuolista rahoitusta ei saada, taideteoksia aiotaan joka tapauksessa toteuttaa puiston alueelle pienemmässä mittakaavassa kuntien omilla kulttuurimäärärahoilla.

– Esimerkiksi Muhoksen musiikkipäivien ja Koivu ja tähti -päivien ohjelmistosta osa voisi tapahtua luonnossa, Jyrkäs visioi.

Hanke on mukana myös Oulu2026 -hankkeen ideahaussa.