Uusi rau­han­no­be­lis­ti Ahmed Abiy on vi­sio­nää­ri, joka saanut aikaan isoja uu­dis­tuk­sia Etio­pias­sa – Nii­nis­tö tapaa hänet ensi vii­kol­la Addis Abe­bas­sa

Nobelin rauhanpalkinnon saa tänä vuonna Etiopian pääministeri Abiy Ahmed. Ahmed on pyrkinyt tuomaan rauhaa Eritrean kanssa.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed on tuore Nobelin rauhanpalkinnon saaja.
Etiopian pääministeri Abiy Ahmed on tuore Nobelin rauhanpalkinnon saaja.
Kuva: ALESSANDRO DI MEO

Abiy on esimerkiksi kutsunut opposition kutsunut takaisin ja vapauttanut mielipidevankeja. Hän ajaa maahan ensimmäisiä demokraattisia ja vapaita vaaleja ensi toukokuussa.

Rauhan Nobelin saaja Abiy Ahmed Ali valittiin Etiopian pääministeriksi viime vuoden maaliskuussa. Hän on ehtinyt saada paljon aikaan puolessatoista vuodessa. Hän on aloittanut laajat ja syvälliset uudistukset niin politiikassa kuin taloudessa. Hän tähtää ensimmäisiin aidosti vapaisiin vaaleihin ensi toukokuussa.

Presidentti Sauli Niinistö vierailee ensi viikolla Etiopiassa ja tapaa pääministeri Abiyn tiistaina. Kyseessä on Niinistön ensimmäinen virallinen valtiovierailu Afrikkaan. Tarkoitus on ollut keskustella Abiyn kanssa uudistuksista ja rohkaista niissä. Nyt tapaaminen saa lisää merkitystä.

– Abiy on esimerkiksi kutsunut opposition takaisin maahan ja vapauttanut mielipidevankeja. Hän on myös uudistanut kansalaisjärjestölakeja, millä on Suomelle merkitystä, koska maassa toimii useita suomalaisia järjestöjä, kertoo Hanna Ojanperä, Afrikan sarven ja itäisen Afrikan yksikön tiiminvetäjä ulkoministeriöstä.

Taloudellisella puolella Abiyllä on tarkoitus yksityistää valtionyhtiöitä ja kehittää vapaakauppaa.

–  Vierailu maassa juuri nyt on mielenkiintoista uudistusten takia. Suomi haluaa tukea niitä. Afrikan merkitys kokonaisuutena on kasvanut, ja Afrikan sarvi alueena on yhä enemmän esillä. Se on geostrategisesti tärkeä, ja Etiopia on tehnyt paljon alueen rauhan ja vakauden eteen, Ojanperä sanoo.

Uudistukset ovat aiheuttaneet myös etnisiä levottomuuksia. Maassa on kymmeniä eri etnisiä ryhmiä, eivätkä kaikki ole yksimielisiä uudistuksista aiemmin keskusjohtoisessa maassa.

Abiy edustaa neljän suuren etnisen ryhmän koalitiota, joka on ollut vallassa jo jonkin aikaa. Hän oli ryhmän ehdokas pääministeriksi.

Taustaltaan Abiy on sotilas, tiedustelu-upseeri, joka vaihtoi vuonna 2010 poliittiselle uralle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa tuoreen nobelistin ensi viikolla.

Juttua muokattu 11.10. kello 13.11. Abiy Ahmed Alin nimi korjattu.