Uusi Oulun kau­pun­gin­val­tuus­ton ko­kous­sa­li herätti ihas­tus­ta val­tuu­te­tuis­sa – Teat­te­rin Pi­ki­sa­lis­sa riitti tilaa ja happea hen­gi­tet­tä­väk­si

Oulun kaupunginvaltuusto piti maanantaina kokouksensa uusissa väistötiloissa, Oulun teatterin Pikisalissa.

Oulun kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina ensimmäisen kerran kaupunginteatterin Pikisalissa. Kyselytunnilla käytiin vilkasta keskustelua vihreiden valtuustoryhmän aloitteesta.
Oulun kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina ensimmäisen kerran kaupunginteatterin Pikisalissa.
Oulun kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina ensimmäisen kerran kaupunginteatterin Pikisalissa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun kaupunginvaltuusto piti maanantaina kokouksensa uusissa väistötiloissa, Oulun teatterin Pikisalissa.

Oulun kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina taas uuteen paikkaan, kun kaksi edellistä kertaa kaupungintalon väistötilana toiminut Uusikatu 9:ssä sijainnut sali osoittautui ahtaaksi ja tunkkaiseksi.

Oulun teatteritalon Pikisali tuntui avaralta ja tunnelmalliselta paikalta. Moni oli sitä mieltä, että siellä kannattaisi pitää tulevatkin kokoukset.

Tosin tekniikka reistaili uudessa paikassa sen verran, että kokouksen aloitus viivästyi vartilla. Kokouksen kirjautuminen järjestelmään ei kaikilla heti onnistunut.

– Minun nimeni näyttää olevan siellä kaksi kertaa. Enteileekö tämä meille vaalivoittoa ensi kuntavaaleissa, vitsaili sosiaalidemokraattien valtuutettu Pirjo Sirviö.

Kyselytunnilla käytiin vilkasta keskustelua vihreiden valtuustoryhmän aloitteesta.
Kyselytunnilla käytiin vilkasta keskustelua vihreiden valtuustoryhmän aloitteesta.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Ongelmat selvisivät, ja kokous pääsi alkamaan valtuutettujen kyselytunnilla. Hetken aikaa totuttelua vei sekin, että salissa ei kaupungintalon valtuustosalin tapaan ollut pysyviä mikrofoneja jokaisella valtuutetulla nenänsä edessä, vaan virastomestarit kiikuttivat mikrofoneja puheenvuoron pyytäneille.

Kyselytunnilla vilkasta keskustelua herätti vihreiden valtuustoryhmän kysymyspatteri Oulun hakemisesta vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi ja hankkeen tilanteesta. Yksi kysymys kuului, mikä on museo- ja tiedekeskus Luupin uudisrakennuksen kohtalo.

Vastaus kuului, että kaupunginjohtaja Päivi Laajalan taannoisella linjauksella Luupille ei tehdä uudisrakennusta, joihin kootaan taidemuseo, Pohjois-Pohjanmaan museo ja Tietomaa, vaan toiminta jatkuu Myllytullissa nykyisissä tiloissa. Kaikkiin tarvitaan isot korjausinvestoinnit, Ainolan puiston Pohjois-Pohjanmaan museoon kipeimmin.

Oulu käyttää kulttuuriin 160 euroa asukasta kohti, kun Tampereella vastaava summa on 225. Vihreiden valtuutettua Jenni Pitkoa ero huolestutti.

– Ero on hätkähdyttävän iso, ja herää kysymys mikä syy sille voi olla. Jääkö Oulu paitsi mahdollisuudesta saada veto- ja pitovoimaa taiteen, kulttuurin ja arkkitehtuurin tarjonnalla?

Kokouksen tärkein päätös oli vetovuoron vaihtaminen. Kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Kyösti Oikariselle (kesk.) myönnettiin yksimielisesti ero. Tilalle tuleva Mirja Vehkaperä (kesk.) valittiin ensin kaupunginhallitukseen äänestyksen jälkeen, sillä Junes Lokka (asyl) esitti tehtävään itseään. Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Vehkaperä valittiin yksimielisesti.