
SingOn-karaokepelistä tunnettu oululainen peliyrittäjä Samu Keränen päätti syksyllä 2014 tehdä mobiilipelin. Keräsellä oli idea ja innostusta, puuttui vain tiimi ympäriltä. Ajatuksena oli tehdä humoristinen, hyvin visuaalinen ja vauhdikas autopeli kännyköille. Keränen esitteli ideaansa alan ammattilaisille Suomessa, mutta tekijät olivat jo muiden palveluksessa eivätkä he voineet irrota sivuprojektiin.
Sitten Keränen tutustui Oulu Game Labin saunaillassa oululaiseen, neljä pientä peliä julkaisseeseen Meizi Gamesiin ja sen toimitusjohtajaan Sami Koskeen.
“Halusin nähdä, onko Meizillä skillsejä tähän projektiin ja pyysin heitä toteuttamaan pienemmän konseptin. Se onnistui hienosti ja sillä pystyi näyttämään rahoittajille mallia tekijöiden kyvyistä.”
Meizi on kehittänyt omaa Hamsterscape-peliään, mutta Keräsen autopeli on ensimmäinen iso tuotanto, Koski sanoo.
“Nyt on tehty puoli vuotta pelkästään Freak Circus Racingiä.”
Kesäkuun alussa peli oli niin valmis, että sen saattoi ladata Applen App Storeen. Applen hyväksyntäprosessi vie aina oman aikansa, mutta nyt Freak Circus Racing on julkaistu.
Yhteistyötä Fingersoftin kanssa, aikataulut eivät sopineet
South Park- ja Futurama-animaatiosarjoista vaikutteita peliinsä hakenut Keränen vei ideansa myös Kempeleessä toimivalle Fingersoftille. Freak Circus Racingissä on paljon yhtäläisyyttä Fingersoftin Hill Climb Racing -menestyspeliin ja Keränen halusi aluksi nähdä, voisiko Fingersoft julkaista pelin.
“Fingersoftin kanssa on käyty pelin kehitystä läpi hyvässä hengessä ja he ovat antaneet paljon neuvoja ja näkemyksiä. Alunperin Fingersoft suunnitteli pelin julkaisemista, mutta aikataulumme eivät osuneet yksiin ja siksi julkaisemme pelin nyt omalla Jumbon-nimellämme”, Keränen sanoo.
Keränen on toiminut nopeasti pelinsä kanssa. Pöytälaatikkofirmasta Jumbon on muuttunut kymmenen osakkaan yritykseksi, jolla on vain kolme työntekijää ja yksityistä rahoitusta 150 000 euron verran. Keränen ei halunnut kerätä miljoonan tai parin alkurahoitusta vaan halusi ensin tehdä pelin valmiiksi ja vakuuttaa rahoittajat sitä kautta.
“Itsenäisyys ja oma rahoitus on antanut vapauden tehdä peliä. Päätökset on voitu tehdä nopeasti emmekä ole riippuvaisia muiden aikatauluista.”
Suomen pelialalla hyvä toimiva tukiverkosto
Vaikka peliä on tehty itsenäisesti Meizin kanssa, sitä ei ole tehty yksin. Fingersoftin lisäksi Keränen sanoo saaneensa paljon tukea suomalaiselta peliyhteisöltä yleensä.
“Suomessa on pienet piirit pelialalla, mikä toimii alan eduksi. Kaikkien markkinat ovat maailmalla niin kukaan ei pidä toisiaan uhkana eikä kyräile, että nyt tuo tulee meidän siivulle. Tämä ei ole kaikilla aloilla mahdollista, mutta pelialalla se toimii. Pelin kehityksen aikana on saatu paljon neuvoja ja uusia näkökulmia, joiden avulla olemme onnistuneet välttämään sudenkuopat.”
Erityisesti Keränen nostaa esille Oulun peliyhteisön ja valtavat osaamisresurssit.
“Oulussa on todella paljon osaajia ja huippuammattilaisia, joita isot pelifirmat eivät vielä ole napanneet itselleen. Helsingistä ja Tampereelta kuulee jatkuvasti sitä viestiä, että tekijöitä ei ole, että Oulussa on erinomaiset resurssit tällä hetkellä.“
Keräsen mukaan nyt onkin oikea aika perustaa Ouluun uusia pelifirmoja ja kasvattaa niistä merkittäviä pelitaloja. Jumboninkin tavoitteena on nousta isoksi tekijäksi ja siirtyä myös julkaisijaksi Fingersoftin tapaan. Kaikki riippuu tosin ensimmäisen pelin menestyksestä.
“Markkinat päättävät”, Keränen sanoo.
Freak Circus Racing julkaistaan Applen iOS- ja Googlen Android-käyttöjärjestelmälle.