Kolumni: MM95 ei ole vain nevö foget -meemi, vaan su­ku­pol­vi­ko­ke­mus

Suurpetokeskus: Tuore tar­kas­tus kertoo useista puut­teis­ta Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Uusi Oulu syntyi ää­nes­tys­ten jälkeen

Oulun ja Yli-Iin valtuustot hyväksyivät monikuntaliitoksen yksimielisesti ilman äänestystä. Haukiputaalla, Oulunsalossa ja Kiimingissä asia meni äänestykseen, mutta kaikki kunnat päättivät liittyä uuteen Ouluun.

Haukiputaalla keskusteltiin pisimpään kuntaliitoksesta. Liittymispäätös tuli kuitenkin selvin luvuin 26-17.
Haukiputaalla keskusteltiin pisimpään kuntaliitoksesta. Liittymispäätös tuli kuitenkin selvin luvuin 26-17.
Kuva: Pekka Peura

Oulun kaupunginvaltuusto hyväksyi odotetusti Oulun seudun monikuntaliitoksen eli Haukiputaan, Kiimingin, Oulun, Oulunsalon ja Yli-Iin yhdistymisen. Kaupunginhallituksen päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman äänestystä.

Myös Yli-Iissä valtuusto hyväksyi esityksen yksimielisesti ilman äänestystä. Valtuutettu Seppo Alatalo (vas.) käytti kokouksessa kannatuspuheenvuoron. "Jos vielä kerran pitää päättää, voi olla että vastustaa -- kun on jo viides kerta!"

Oulunsalossa kunnanvaltuusto päätyi äänestämään kuntaliitoksesta. Lopputulos oli 16-19, eli Oulunsalo sanoi kyllä kuntaliitokselle. Myös Kiimingissä liitosasia meni äänestykseen asti, ja Kiiminki päätti liittyä uuteen Ouluun luvuin 24-11. Haukiputaalla asiaa käsiteltiin pisimpään, mutta lopputulos oli sama: 26-17 kuntaliitoksen puolesta.

Alkujaan kuntajakoselvityksessä oli mukana kuusi kuntaa, mutta Muhoksen kunnanvaltuusto otti hankkeeseen huhtikuussa kielteisen kannan ja sen vuoksi selvitystä jatkettiin toiselle kierrokselle viiden kunnan voimin.

Kuntajakoselvittäjän ehdotuksen mukaan sopimuksessa mainitut viisi kuntaa lakkaavat 31.12.2012 ja ne yhdistetään perustamalla uusi kunta 1.1.2013. Uuden kunnan nimi on Oulu, se käyttää kaupunkinimitystä ja se ottaa vaakunakseen nykyisen Oulun kaupungin vaakunan.

Kyseessä on asukasluvultaan Suomen suurin kuntaliitos. Kuntien yhteinen asukasmäärä on noin 183 000 asukasta eli uudesta Oulusta tulee suurempi kuin mitä on Turun kaupunki (176 000 as.). Nykyisessä Oulussa on noin 139 000 asukasta.