Päätoimittajan kolumni: Maailma muut­tuu, mutta median tehtävä on kirkas

Kaupat: Ou­lu­lai­nen ruo­ka­kaup­pa on herk­ku­ja pur­sua­va näh­tä­vyys, jota tullaan ih­met­te­le­mään kauem­paa­kin

Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Uusi net­ti­pal­ve­lu auttaa tun­nis­ta­maan kasveja

Tietokoneet houkuttelevat lapsia ja nuoria pois ulkoleikeistä, mutta niiden avulla voidaan myös houkutella heitä ulos ja luontoon.

Luontoportti.fi yrittää houkutella lapsia ja nuoria myös pois koneiden äärestä.
Luontoportti.fi yrittää houkutella lapsia ja nuoria myös pois koneiden äärestä.

Tietokoneet houkuttelevat lapsia ja nuoria pois ulkoleikeistä, mutta niiden avulla voidaan myös houkutella heitä ulos ja luontoon. Näin uskovat Eija ja Jouko Lehmuskallio, jotka ovat kehittäneet Luontoportti-nettipalvelun.

Tiistaina avatun Luontoportin avulla kuka tahansa voi selvittää näkemiensä kasvien nimet ja hankkia niistä tietoa.

Palvelussa valitaan esimerkiksi kukan väri ja terälehtien määrä, ja se antaa kuvat kaikista hakua vastaavista suomalaisista kukista. Kun löytää oikeannäköisen kukan, voi lukea lisää sen ominaisuuksista.

"Halusimme, että kaikki voisivat tunnistaa kasveja", Luontoportin tuottaja ja ohjaaja Eija Lehmuskallio kertoo.

Perinteisten kasvikirjojen kuvaukset eivät Lehmuskallioiden kokemuksen mukaan auta tavallista luonnossa liikkujaa kasvintunnistuksessa kovinkaan paljon.

Kasvien ominaisuuksia kuvaavat sanat eivät kuulu kovin monen sanavarastoon, eikä kasvikirjoissa voi edetä ominaisuus kerrallaan ja selata esimerkiksi sinisiä kellokukkia, vaikka sen verran sanastoa tuntisikin.

Lehmuskallioilta on kyselty, voiko Luontoporttiin tulevaisuudessa syöttää omia valokuviaan, jotta kone voisi kertoa suoraan, mistä kasvista on kyse. Eija Lehmuskallio ei kuitenkaan pidä sitä tarkoituksenmukaisena.

"Löytämisen ilo ei ole yhtä suurta, jos kasvin ominaisuuksia ei ole havainnoinut itse."

Lehmuskallio pitää Luontoporttia tärkeänä myös luonnonsuojelun kannalta. "Kun tuntee ympäristönsä, sitä myös suojelee."

Osa tuntee vain mansikan ja mustikan

Tutkimusten mukaan nykykoululaiset tunnistavat kasveja varsin kehnosti. Kasvintunnistuksesta väitöskirjaa tekevä Arja Kaasinen kertoo, että mansikka, vadelma ja mustikka ovat useimmille tuttuja mutta esimerkiksi kukat monille vieraita.

Luokanopettajan työtäkin tehnyt Kaasinen on mukana Luontoportin kehittämisessä. Hän uskoo, että nettipalvelu voi madaltaa opettajien kynnystä viedä oppilaat luontoretkelle.

"Monet opettajatkaan eivät tunne kasveja hyvin, ja he ovat kertoneet minulle pelkäävänsä, että paljastaisivat metsässä oman tietämättömyytensä. Luontoportin avulla kasveja voi tutkia yhdessä."

Yksityiskohtien havainnoimiseen perustava lajien tunnistaminen on Kaasisen mielestä yksi hyvä tapa tutustuttaa lapset luontoon.

"Esimerkiksi elämysleikit ovat myös tärkeitä ja hyviä, mutta oppilaat ovat erilaisia. Joillekin sopii kokonaisvaltainen lähestymistapa, toisille taas yksityiskohdista lähteminen."

Kasvion voi tehdä tietokoneella

Teknologia on joissakin kouluissa jo entuudestaan tärkeä kasvintunnistuksen opettelun apuväline. Opetusneuvos Lea Houtsonen Opetushallituksesta kertoo, että kasvien kerääminen palasi vuonna 2004 pitkän tauon jälkeen taas opetusohjelmaan, mutta modernit kasviot ovat varsin erilaisia kuin perinteiset.

Moderneimmillaan kasvit jätetään paikoilleen luontoon, mutta niistä otetaan muistoksi digikuva ja niiden kasvupaikka tallennetaan muistiin gps-navigaattoriin. Koordinaateista ja valokuvista kootaan kasvio, jota voi katsella tietokoneelta.

"Koulut ovat kertoneet, että erityisesti pojat ovat innostuneet kasvien keruusta, kun mukaan on liitetty teknologiaa", Houtsonen toteaa.

www.luontoportti.fi