Uusi net­ti­alus­ta pal­jas­taa la­jit­te­lun vai­ku­tuk­sen – muu­ta­man pe­rus­tie­don syöt­tä­mäl­lä pääsee nä­ke­mään tuot­ta­man­sa jätteen määrän

Esimerkiksi kahden hengen taloudessa syntyy polttokelpoista jätettä kuukaudessa runsaat kuusi kiloa, mutta biojätettä lähes kymmenen ja muoviakin vajaa neljä kiloa.

-
Kuva: Ella Jokinen

– Kierrätysaste nousee aivan merkittävästi, Mikko Ahokas, jätehuollon asiantuntija ja yksi Wastebook Oy:n perustajista, kuvaa kotitalouksien lajittelun vaikutusta.

Tämä on helposti ja havainnollisesti nähtävissä Wastebookin uudessa palvelussa, kiertotalousalustalla, jolla voi laskea kierrätyksensä vaikutuksen.

Muutaman perustiedon syöttämisen jälkeen pääsee näkemään oman jätteentuottonsa kiloissa ja litroissa ja sen, miten lajittelu vähentää polttokelpoisen jätteen määrää.

Esimerkiksi kahden hengen taloudessa syntyy polttokelpoista jätettä kuukaudessa runsaat kuusi kiloa, mutta biojätettä lähes kymmenen ja muoviakin vajaa neljä kiloa.

– Lukemat perustuvat Porvoossa tehtyyn kokeiluun, Ahokas kertoo tilastopohjasta.

Kiertotalousalusta myös kertoo, mitä kierrätettävistä jätejakeista tehdään. Esimerkiksi keräyslasista valmistetaan muun muassa lasivillaa ja -pakkauksia.

-
Kuva: Ella Jokinen

Valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteena on nostaa yhdyskuntajätteen kierrätysaste 55 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä. Tällä hetkellä Suomessa yhdyskuntajätteestä kierrätetään vain hieman yli 40 prosenttia.

Wastebookin palvelussa maksimikierrätysasteeksi on määritelty tilastojen perusteella 79 prosenttia.

Jätteen laskemiseen vaadittavia tietoja ovat asunnon tyyppi, asukkaiden määrä sekä tietysti tieto siitä, mitä kaikkia jätejakeita taloudessa lajitellaan.

Lisäksi laskelma huomioi perheen vaippaikäisten määrän. Oletus on, että vaipat ovat kertakäyttövaippoja.

– Vaippajätteen määrä on todella suuri, Ahokas perustelee tekijän mukaan ottamista.

-
Kuva: Ella Jokinen

Toisaalta vaippavuoren konkretisointi voi osaltaan kannustaa kokeilemaan kestovaippoja.

Oululaiset voivat myös kilpailuttaa jätehuoltonsa palvelun kautta.

– Yhteensä 30 tarjouspyyntöä on tullut, Ahokas kertoo viikon avoinna olleen kiertotalousalustan saldosta.

Ahokas uskoo kiinnostuksen kasvavan, kunhan tieto palvelusta leviää. Keskimäärin tarjouspyynnön jättäneet ovat Ahokkaan mukaan halukkaita lajittelemaan kolmesta neljään jätejaetta.

Palvelu löytyy osoitteesta wastebook.fi ja kilpailuttaminen vaatii palveluun kirjautumista.