Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Uusi ko­koo­mus­mi­nis­te­ri Kai Myk­kä­nen näkee valoa Ve­nä­jän-kau­pas­sa, "jos kortit pe­la­taan oikein"

Kokoomuksen ministeriryhmään noussut ensimmäisen kauden kansanedustaja Kai Mykkänen, 36, toivoo, että hän pystyisi hyödyntämään työssään vahvaa Venäjä-osaamistaan.

Kokoomuksen ministeriryhmään noussut ensimmäisen kauden kansanedustaja Kai Mykkänen, 36, toivoo, että hän pystyisi hyödyntämään työssään vahvaa Venäjä-osaamistaan.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi valittu Mykkänen on aiemmin toiminut muun muassa kolme vuotta yrityspankkiirina Pietarissa.

- Kun tullaan ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkun asioihin, niin tämä Venäjän osaaminen on toivottavasti se, josta pystyn ammentamaan.

Mykkänen sanoo näkevänsä valoa Venäjän-kaupassa, joka on ollut syöksykierteessä halvan öljyn ja talouspakotteiden vuoksi.

- Viime kuukausina Venäjän talouden pohjakosketus näytetään saavutetun. Siellä yksityinen kulutus on lähtenyt kasvuun, ja rupla on hieman vahvistunut. On aika todennäköistä, että syksyn aikana jos kortit pelataan tällä puolen rajaa kaupan toimijoiden puolelta oikein, saadaan vähän elpymään tätä Venäjän tavarakaupan osuutta.

Mykkänen sen sijaan valittelee Venäjän poliittista tilannetta, jota hän kuvailee haasteelliseksi.

- Näen, että pitkäaikainen käänne, minkä Venäjä muutama vuosi sitten otti erityisesti lähtiessään sotkeutumaan Itä-Ukrainan kriisiin - ei niinkään Krimin valtaukseen vaan nimenomaan Itä-Ukrainan kriisiin, tiesi, että siitä syntyy pitkäaikainen jännite lännen ja Venäjän välille. On vaikea nähdä mitään äkkiratkaisua tähän kysymykseen.

Mykkänen Orposta: "Ymmärrämme ja arvostamme toisiamme"

Mistä luulette johtuvan, että Orpon ministerivalinta kohdistui juuri teihin?

- Ainoa, mitä osaan juuri nyt sanoa on se, että olemme Orpon kanssa tehneet hyvää yhteistyötä eri rooleissa varmaan jo 16-17 vuotta. Ymmärrämme ja arvostamme toisiamme.

Olette myös kehitysministeri, ja hallitus on kunnostautunut leikkaamalla kehitysyhteistyörahoja. Sopiiko tämä teille?

- Vaikeita leikkauksia on jouduttu tekemään joka puolelta, ja ymmärrän sen kyllä. Meillä on edelleen kehitysyhteistyökokonaisuus noin 800 miljoonaa euroa vuodessa, ja kehysten mukaan se on kasvussa lähivuosina.

- Tämä on mielestäni merkittävä panos näin pieneltä maalta.

Mykkänen sanoo uskovansa siihen, että mahdollisuuksien antaminen kehitysmaihin on rahallista apua tärkeämpi avustamisen muoto.

- Uskon, että me olemme yhä enemmän siirtymässä maailmaan, jossa yrittäjyyden, vapaakaupan - ikään kuin mahdollisuuksien antaminen esimerkiksi afrikkalaisille maataloustuottajille on se tärkein apu, jolla siellä saadaan tulevaisuuden uskoa ihmisille ja ikään kuin autetaan omille jaloilleen nousemista.

- Raha-apua tarvitaan, mutta enemmän haluaisin, että me fiksulla tavalla ollaan rakentamassa sellaista Afrikkaa, joka onnistuisi nousemaan jaloilleen, ja siinä ehkä muut kuin budjettiapu ovat tänä päivänä ne oleellisimmat.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen

36-vuotias, asuu Espoossa.

Valtiotieteiden maisteri ja ekonomisti.

Valittiin kansanedustajaksi Uudenmaan vaalipiiristä 2015.

Työskenteli johtajana Elinkeinoelämän keskusliitossa, EK:ssa 2013-2015.

Aiemmin Työ- ja elinkeinoministerin erityisavustaja 2011-2013.

East Office on Finnnish Industriesin ekonomisti 2009-2011.

Kokoomuksen nuorten liiton puheenjohtaja 2000-2001.

Kuuluu eduskunnan Venäjä-ryhmän puheenjohtajistoon.

Kannatti Alexander Stubbia kokoomuksen puheenjohtajaksi. Toiminut Stubbin avustajana Euroopan parlamentissa 2004-2006.

Naimisissa eläinlääkäri Anna Mykkäsen kanssa, kaksi lasta.