Ajokeli: Tiet ovat liuk­kaat ja lu­mi­sa­de hei­ken­tää nä­ky­vyyt­tä

Aluevaalit: Etsi Kalevan alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva ehdokas

Uusi asetus mää­rit­tää me­lu­ra­jat avo­toi­mis­toil­le – kaiku ma­kuu­huo­ne­ta­sol­le

Vuodenvaihteen jälkeen rakennetuissa toimistoissa saa kaikua korkeintaan yhtä paljon kuin tavanomaisessa makuuhuoneessa, jos asetus toteutuu esitetyssä muodossaan.

Senaatti-kiinteistöjen Pohjois-Suomen alueen rakennuttajapäällikkö Marita Rovamo kertoo, että muutto uuteen monitilatoimistoon on vähentänyt häiritsevää melua työpaikalla.
Senaatti-kiinteistöjen Pohjois-Suomen alueen rakennuttajapäällikkö Marita Rovamo kertoo, että muutto uuteen monitilatoimistoon on vähentänyt häiritsevää melua työpaikalla.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Avotoimistojen häiritsevää melua halutaan suitsia vuoden alussa voimaan astuvalla asetuksella. Avotoimistojen huonon akustiikan kielteiset vaikutukset työtehoon ovat olleet tutkijoiden tiedossa jo pitkään. Nyt tähän monille toimistotyötä tekeville tuttuun ongelmaan ollaan vihdoin puuttumassa, kun ympäristöministeriön uusi asetus rakennuksen ääniympäristöstä astuu voimaan ensi vuoden alussa.

Avotoimistot ovat yleistyneet Suomessa 2000-luvulta alkaen, mutta tähän mennessä niiden akustiikasta on ollut vain suosituksia. Ne eivät kuitenkaan ole sitoneet rakentajia tai työnantajia. Uudessa asetuksessa puheen erotettavuudelle ja jälkikantamalle määritellään ensimmäistä kertaa selkeät, mitattavat ja sitovat raja-arvot. Jos asetus toteutuu esitetyssä muodossaan, toimistotilan jälkikaiunta-ajan olisi oltava 0,4 - 0,6 sekuntia ja puheensiirtoindeksin STI-arvon korkeintaan 0,50.

Edellinen tarkoittaa, että avotoimistossa saa kaikua korkeintaan yhtä paljon kuin tavanomaisessa makuuhuoneessa. Jälkimmäinen tarkoittaa, että naapurityöpisteestä kuuluvan puheäänen sanoista erottuu korkeintaan puolet.

Tutkimusten mukaan työpaikan huono akustiikka voi heikentää työtehoa jopa merkittävästi. Eniten avokonttoreissa työskenteleviä häiritsee selkeästi erottuva puhe, kuten puhelimeen puhuminen tai keskustelut, kun itse yrittää keskittyä vaikkapa kirjoittamiseen tai lukemiseen.

Pelisäännöt puhelimessa puhumiselle

Senaatti-kiinteistöjen Oulun toimiston väki muutti uuteen monitilatoimistoon tämän vuoden tammikuussa. Aiemmin osalla työtekijöistä oli omat työhuoneet ja osa teki töitä yhdessä perinteisessä avotoimistotilassa.

Nykyisin kenelläkään ei ole omaa työpistettä, vaan se valitaan aina työtehtävän mukaan. Uudessa toimistossa myös akustiikka-asiat on otettu hyvin huomioon, Pohjois-Suomen alueen rakennuttajapäällikkö Marita Rovamo kertoo.

- Moni meistä ajatteli varmaan silloin, että ei tämä tämän huonommaksi voi mennä. Pinnat olivat kovia ja kaikuvia, ja välillä tuntui, ettei kuullut omia ajatuksiaan. Pelisäännöt esimerkiksi puhelimessa puhumisesta puuttuivat kokonaan.

Nyt työpaikan pelisäännöt on laadittu yhteisesti. Yhdessä on esimerkiksi sovittu, että lyhyet puhelut voi puhua omalla työpisteellä, mutta pidemmät keskustelut käydään siihen tarkoitukseen varatuissa, äänieristetyissä tiloissa.