Uudet lii­ken­ne­mer­kit tulevat Suomen teille – kel­tai­nen viiva vaihtuu val­koi­seen

Uusi tieliikennelaki astuu voimaan 1. kesäkuuta. Uuden lain myötä Suomessa otetaan käyttöön noin viisikymmentä uutta liikennemerkkiä.

Muun muassa nämä merkit tulevat teiden varsille. Kesäkuusta eteenpäin liikenteessä voi havaita muun muassa nämä merkit. Useisiin liikennemerkkeihin tulee pieniä muutoksia.
Muun muassa nämä merkit tulevat teiden varsille.
Muun muassa nämä merkit tulevat teiden varsille.
Kuva: Väylä

Uusi tieliikennelaki astuu voimaan 1. kesäkuuta. Uuden lain myötä Suomessa otetaan käyttöön noin viisikymmentä uutta liikennemerkkiä. Myös useiden vanhojen merkkien ulkoasua päivitetään ja tiemerkintöihin tulee muutoksia.

Kesäkuusta lähtien Suomen teillä voi näkyä uudenlaisia liikennemerkkejä. Syynä tähän on uusi tieliikennelaki. Muutoksen tarkoituksena on parantaa merkkien selkeyttä ja näkyvyyttä. Uudistetut ja uudet merkit vastaavat myös paremmin nykyisen liikenteen tarpeisiin.

Kokonaan uusia merkkejä tulee käyttöön noin 50 kappaletta. Näihin lukeutuvat muun muassa kauriseläinvaroitus, ajokaistojen yhdistyminen (ns. vetoketjuperiaate), jalankulun, pyöräilyn ja mopoilun kielto ja pyöräkaista.

Kesäkuusta eteenpäin liikenteessä voi havaita muun muassa nämä merkit.
Kesäkuusta eteenpäin liikenteessä voi havaita muun muassa nämä merkit.

Tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Jukka Hopeavuori Väylästä uskoo, että kokonaan uusia merkkejä näkyy liikenteessä aluksi vain harvakseltaan.

– Ajokaistojen yhdistymismerkkiä aletaan kokeilla paikoissa, joissa on liikenteellisesti järkevää käyttää olemassa olevat kaistat loppuun asti mahdollisimman tehokkaasti, Hopeavuori sanoo.

Monien liikennemerkkien ulkonäköä muutetaan hieman

Kokonaan uusien liikennemerkkien ohella monien vanhojen liikennemerkkien ulkonäköä päivitetään.

– Niissä on muutettu esimerkiksi nuolenkärkiä, symboleita ja reunanauhoja. Tarkoituksena on ollut tehdä merkeistä nykyistä luettavampia, kertoo Hopeavuori.

Useisiin liikennemerkkeihin tulee pieniä muutoksia.
Useisiin liikennemerkkeihin tulee pieniä muutoksia.
Kuva: Väylä

Monet muutoksista ovat niin pieniä, että tienkäyttäjät eivät niitä välttämättä edes huomaa. Useita merkkejä on muutettu vähän enemmän selkeyden ja helpomman luettavuuden vuoksi. Esimerkiksi polkupyöräilijöistä varoittavasta merkistä on jätetty henkilö pois ja pyörän kuvaakin on yksinkertaistettu.

Vanhoista merkeistä katoaa kokonaan vain yksi merkki: tukkitien lisäkilpi. Kyseessä on ollut kenties Suomen harvinaisin liikennemerkki.

Keltaiset sulkuviivat valkoisiksi

Uuden tieliikennelain myötä myös tiemerkinnät muuttuvat. Keltaiset sulkuviivat muutetaan valkoisiksi.

– Värinmuutoksen syynä on se, että Suomi on ollut viimeinen EU-maa, joka on käyttänyt keltaisia sulkuviivoja. Nyt mennään samaan käytäntöön kuin muualla, Hopeavuori sanoo.

Uusien liikennemerkkien siirtymäaika on pääosin 10 vuotta. Näin ollen liikenteessä näkyy useiden vuosien ajan sekä uusia että vanhoja liikennemerkkejä.

Vanhoja liikennemerkkejä ei vaihdeta suoraan uusiin, vaan niitä uusitaan sitä mukaa, kun merkit tulevat käyttöikänsä päähän. Keltaiset sulkuviivat ja sulkualueet muutetaan valkoisiksi hieman lyhyemmällä siirtymäajalla. Niiden on oltava valkoisia 31.5.2023 mennessä.

– Vain pieni osa merkeistä pitää vaihtaa käytännössä heti lain voimaantulon jälkeen väärinymmärrysten välttämiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi muutamat kävelyn, mopoilun ja pyöräilyn kieltomerkit, Hopeavuori kertoo.