Uu­den-See­lan­nin tu­li­vuo­ri­kuo­le­mis­taa aloi­te­taan po­lii­si­tut­kin­ta, tu­li­vuo­ren uh­ka­ta­soa oli nos­tet­tu jo viikko sitten

Maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa tapahtunut tulivuorenpurkaus tappoi arviolta 13 ihmistä. Osa uhreista on edelleen kateissa.

White Islandin tulivuori purkautui rajusti maanantaina iltapäivällä paikallista aikaa. Osa saarella olleista turisteista pakeni tulivuoren purkausta veneellä.
White Islandin tulivuori purkautui rajusti maanantaina iltapäivällä paikallista aikaa.
White Islandin tulivuori purkautui rajusti maanantaina iltapäivällä paikallista aikaa.
Kuva: MICHAEL SCHADE

Uuden-Seelannin poliisi on aloittanut rikostutkinnan White Islandin tulivuorikuolemista. Maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa tapahtunut tulivuorenpurkaus tappoi arviolta 13 ihmistä. Osa uhreista on edelleen kateissa.

Tulivuoren uhkatasoa oli nostettu jo viikkoa ennen kuin purkaus tapahtui. Uuden-Seelannin mediassa onkin ihmetelty, miksi turistiryhmiä vietiin kraatteriin, vaikka tämä oli tiedossa.

Tulivuoriretkiä järjestävä White Island Tours vakuuttaa suhtautuneensa turvallisuuteen erittäin vakavasti. Yhtiön edustajan Paul Quinnin mukaan sen valtiollisesta seurantapalvelusta saamat tiedot ennen purkausta eivät viitanneet siihen, että tulivuori aktivoituisi.

Osa saarella olleista turisteista pakeni tulivuoren purkausta veneellä.
Osa saarella olleista turisteista pakeni tulivuoren purkausta veneellä.
Kuva: MICHAEL SCHADE

Quinnin mukaan kaksi yhtiön retkiopasta on edelleen kateissa turman jäljiltä.

White Island tunnetaan myös nimellä Whakaari, ja se sijaitsee noin 50 kilometriä pohjoiseen Uuden-Seelannin Pohjoissaaren rannikolta. Vuosittain tulivuorella vierailee 10  000 matkailijaa.

Saarella tai sen läheisyydessä oli purkauksen aikaan noin 50 ihmistä.