Uudelle kan­san­edus­ta­jal­le Jenna Si­mu­lal­le kan­sal­lis­mie­li­syys on po­li­tii­kan pe­rus­ta: "Pe­rus­suo­ma­lai­sis­ta on ihan turha yrittää tehdä mitään nat­si­lii­ket­tä"

Perussuomalaisten uusi kansanedustaja Jenna Simula metsästää ja rakentaa omakotitaloa vapaa-aikana.

Jenna Simula (ps.) nousi kansanedustajaksi toimittuaan kahdeksan vuotta Olli Immosen eduskunta-avustajana. Simula kertoo Immosen olevan edelleen lähin yhteistyökumppani politiikassa.
Jenna Simula (ps.) nousi kansanedustajaksi toimittuaan kahdeksan vuotta Olli Immosen eduskunta-avustajana. Simula kertoo Immosen olevan edelleen lähin yhteistyökumppani politiikassa.
Kuva: Pekka Peura

Kalevan juttusarjassa haastatellaan ensikertalaisia Oulun vaalipiirin kansanedustajia.

Perussuomalaisten uusi kansanedustaja Jenna Simula metsästää ja rakentaa omakotitaloa vapaa-aikana. Eduskunnan eräkerhoon liittynyt poliitikko odottaa poliittisia keskusteluja syksyisillä metsäretkillä, jolloin pääsee irrottautumaan arjesta.

Jos Jenna Simula saisi päättää, media käsittelisi perussuomalaisia muunakin kuin yhden asian liikkeenä. Maahanmuuttovastaisen puolueen uusi kansanedustaja kertoo perussuomalaisten tehneen muutaman vuoden työtä kehittääkseen ohjelmaansa laajemmaksi.

Toiseksi suurimman äänimäärän viime kevään eduskuntavaaleissa saanut perussuomalaiset on Simulan mukaan nyt vakavasti otettava puolue.

– Olemme voittaneet jo monet vaalit. Ihmiset eivät pelkää äänestää meitä. Perussuomalaisista on ihan turha yrittää tehdä mitään natsiliikettä, Simula toteaa.

Kun Simula valittiin Arkadianmäelle Oulun vaalipiiristä 9 197 äänellä, työ vaihtui Olli Immosen eduskunta-avustajasta kansanedustajaksi.

Simula näkee perussuomalaisten kasvaneen keskustan romahduksen kustannuksella. Hänen mielestään perussuomalaiset pyrkii nyt tavoittamaan politiikassa unohdetun maaseudun ja pohjoissuomalaiset.

Simula puhuu mielellään suomalaisen elämänmuodon säilyttämisestä, elinvoimaisen maaseudun merkityksestä.

Siihen kuuluu lähiruoka ja peruspalvelujen saatavuus. Keskittämistä hän inhoksuu.

– Ihminen on onnellisimmillaan siellä, missä hän haluaa asua, Simula korostaa. Hän odottaa työskentelyä maa- ja metsätalousvaliokunnassa, johon tuli valituksi.

Laaja muuttoliike etelään saa hänet surulliseksi. Opiskelupaikat vetävät nuorisoa, mutta jostain syystä moni ei Simulan mukaan kuitenkaan viihdy suurkaupugissa.

– Nuoret kertovat, kuinka kova halu heillä on tulla takaisin. Täältä etsitään töitä, Simula toteaa.

Hänen mielestään ihmisille on turvattava edellytykset jäädä pohjoiseen. Esimerkiksi yritysten perustamisen sekä työntekijöiden palkkaamisen tulisi Simulan mukaan olla helppoa.

Maahanmuutto on kaikesta huolimatta uuden kansanedustajan tärkein teema. Puhe kääntyy siihen, että hänen mielestään työpaikkaan tulisi aina etsiä ensisijaisesti suomalainen. Maahanmuuttoa tulisi sallia vain, jos se on kustannusneutraalia eikä horjuta yhteiskuntarauhaa.

– Yritykset saavat tietysti tarveharkinnan rajoissa palkata kenet haluavat, mutta mielestäni ensisijaisesti meidän olisi ratkaistava kohtaanto-ongelmat ja saatava suomalaisille työttömille mahdollisuudet työllistyä. Missään nimessä ei pitäisi poistaa tarveharkintaa ja kahmia ulkomaista työvoimaa matalapalkka-aloille, Simula sanoo.

Ennen eduskunnan syyskauden alkamista Simula rakentaa omakotitaloa miehensä kanssa Oulujoen varrella.

Vapaa-ajalla hän metsästää ja toimii kiistanalaisessa Suomen Sisu -järjestössä kirjurina. Simula korostaa kansallismielisyyden tärkeyttä, mikä luo perustan hänen politiikalleen.

Hän kokee henkilönä tulleensa kuulluksi kunta- ja maakuntapolitiikassa.

– Vähättelyä tai seksismiä ei ole esiintynyt, hän toteaa.

Eduskunnan herrasmieskulttuurista hän kertoo pitävänsä: esimerkiksi ovien avaaminen naisille on hyvän tavan mukaista. Ulkonäön kommentointiin hän ei suhtaudu vakavasti.

– Nykyään tuntuu, että jotkut loukkaantuvat nopeasti. Ei pitäisi olla niin herkkähipiäinen. Toisaalta tämä koskee myös miehiä.

Poliitikon työn ohella hän odottaa kansanedustajien vapaamuotoista ryhmätoimintaa, jossa tutustuu uusiin ihmisiin.

Simula kertoo kuuluvansa eduskunnan eräkerhoon, jonka jäsenyyteen tarvitsee metsästyskortin. Jäseniä on kuulemma kaikista puolueista.

– Olemme lähdössä karhujahtiin Ilomantsiin, Simula kertoo eräkerhon ensimmäisestä retkestä.

Jenna Simula

Syntynyt: vuonna 1989.

Asuu Oulujokivarressa Lapinkankaalla.

Perhe: avomies ja kolme spanielia, arkeen kuuluu myös kotikanala sekä kesälampaat.

Koulutus: liiketalouden tradenomi, eläintenhoitaja.

Luottamustoimia:

Oulun kaupunginhallituksen jäsen, 2017–

Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen jäsen, 2017–

Maakuntavaltuutettu, 2013–

Oulun kaupunginvaltuutettu, 2012–

Puheenjohtaja, Oulun ja Kainuun Perussuomalaiset Nuoret, 2012–

Kirjuri, Suomen Sisu ry, 2015–

Varajäsen, Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS, 2014–2015

Varajäsen, BusinessOulu, 2013–2017

Harrastukset: metsästys, agility ja moottoripyöräily.

Lempikirja: Omat kanat, omat munat (Kirsti Hassinen).