Us­ko­ma­ton ih­me­nou­su! Suomen len­to­pal­lo­maa­jouk­kue tais­te­li lähes toi­vot­to­mas­ta ti­lan­tees­ta tiensä EM-ki­so­jen nel­jän­nes­vä­li­eriin

Riemu repesi Ljubljanan Stozice Arenan korkean katon alla myöhään keskiviikkoiltana, kun Suomen miesten lentopallomaajoukkue kukisti EM-kisojen alkulohkon viimeisessä ottelussaan Turkin.

Suomen lentopallomiehet juhlivat dramaattisen keskiviikkoillan päätteeksi Turkki-voittoa ja EM-kisojen neljännesvälieräpaikkaa.
Suomen lentopallomiehet juhlivat dramaattisen keskiviikkoillan päätteeksi Turkki-voittoa ja EM-kisojen neljännesvälieräpaikkaa.
Kuva: CEV

Riemu repesi Ljubljanan Stozice Arenan korkean katon alla myöhään keskiviikkoiltana, kun Suomen miesten lentopallomaajoukkue kukisti EM-kisojen alkulohkon viimeisessä ottelussaan Turkin uskomattomien vaiheiden jälkeen erin 3–2 (25–20, 15–25, 18–25, 25–23, 15–12).

Voitto sinetöi Suomelle paikan EM-turnauksen neljännesvälieriin.

Suomi oli kolmen erän jälkeen käytännössä jo köysissä ja lähes kypsä ennenaikaiselle kotimatkalle, mutta hurmoshenkinen nousu siivitti Joel Banksin suojatit Kultaisen liigan hallitsevan mestarin rinnalle ja lopulta ohi.

Juhlat käynnisti upean ottelun pelannut Antti Siltala, joka niittasi ottelupallosta ratkaisun Turkin torjunnan käsien kautta.

Sen jälkeen suomalaisia ei pidätellyt kentällä eikä katsomossa mikään.

– Hienosti pelasimme yhdessä joukkueena. Totta kai tämä tuo jätkille hirveän määrän itseluottamusta, kun otimme pakkovoiton tällaisessa paikassa, 16 pistettä kerännyt Siltala totesi rauhallisesti, mutta ikionnellisena.

Torjuntapeli betoninlujaa

Jatkopaikka oli sulka ennen kaikkea päävalmentaja Banksin hattuun. Englantilaisluotsi on ollut kovan kritiikin kohteena, kun maajoukkue vaelsi kesän Kultaisessa liigassa ja olympiakarsinnoissa tappiosta tappioon.

Nyt Banks todisti epäilijöilleen, että Suomi pelaavaa voittavaa ja viihdyttävää lentopalloa myös hänen alaisuudessaan.

– Ajattelen nyt vain pelaajiani. Tässä on ollut niin paljon turbulenssia. Joukkue osoitti tässä painetilassa uskomatonta lujuutta ja luonnetta, Banks hehkutti.

Viidennen erän kriittisillä hetkillä Suomen valtti oli betoninluja torjuntapeli. Siltala, ElvissKrastins, Sauli Sinkkonen ja Tommi Siirilä tuulettivat vuorollaan isoja torjuntapisteitä.

Kaikkiaan ilta tarjosi parhaita paloja suomalaisesta lentopallo-osaamisesta. Joukkue puolusti palloja sitkeästi, Siltala välillä jopa jalallaan.

Ranskaa horjuttamaan

Voiton myötä jatkui vaikuttava suomalaisen huippulentopalloilun putki.

Suomi on nyt selvittänyt tiensä alkulohkosta jatkoon yhdeksässä perättäisessä arvoturnauksessa – seitsemän kertaa EM-kisoissa ja kahdesti MM-kisoissa.

Sarja alkoi vuonna 2007 Moskovan EM-turnauksessa, jossa Suomi jäi lopulta vain muutaman pisteen päähän finaalista.

Suomen joukkueen jäsenillä oli riehakkaan voiton jälkeen edessä matkalaukkujen pakkaus. Matka jatkuu heti torstaina lennolla Ljubljanasta neljännesvälierän pelipaikkakunnalle Ranskan Nantesiin.

Suomi saa lauantain pudotuspeliottelussa vastaansa juuri Ranskan, joka voitti alkulohko A:n puhtaalla pelillä. Asetelma on Suomelle otollinen: paineita ei enää ole ja voittoa voi hakea jopa pienellä riskillä.