Korona: Toimi näin, jos tulet ki­peäk­si tai epäilet ko­ro­na­tar­tun­taa – Ko­ko­sim­me PPSHP:n ja muiden toi­mi­joi­den ohjeet yhteen

Koronanyrkki: Ul­ko­ti­lo­ja kos­ke­via ra­joi­tuk­sia tar­kas­tel­laan uu­del­leen

Us­kal­lat­ko hypätä?

24.--30.4 vietetään kansainvälistä downshifting-viikkoa. Termi tarkoittaa elämän hidastamista ja vapaaehtoista vaatimattomuutta. Kaarina Davis kyseenalaistaa käsityksiä työstä, rahasta ja vapaudesta kirjassaan Irti Oravanpyörästä (Nemo 2010).

Kaarina Davis sai tarpeekseen oravanpyörästä ja muutti pieneen mökkiin Hämeenkyrön Alhonlahteen.
Kaarina Davis sai tarpeekseen oravanpyörästä ja muutti pieneen mökkiin Hämeenkyrön Alhonlahteen.

Etuviisaat ilmestyy 9.5. alkaen Kalevan uudessa Sunnuntai-liitteessä.

24.--30.4 vietetään kansainvälistä downshifting-viikkoa. Termi tarkoittaa elämän hidastamista ja vapaaehtoista vaatimattomuutta. Kaarina Davis kyseenalaistaa käsityksiä työstä, rahasta ja vapaudesta kirjassaan Irti Oravanpyörästä (Nemo 2010).

Kaarina Davis, kerrot kirjassasi herääväsi joka aamu onnellisena. Ihan oikeasti, onko se mahdollista?

On. Voi hyvänen aika se on! Onhan se vähän utopistista, ja usein tulee sellainen fiilis, että pitäisi nipistää itseään ja herätä unesta. Koin aikoinaan työssäni loppuunpalamisen, lopetin duunin ja muutin maalle. Loppuunpalamisen mukana tullut elämänmuutos on sellainen, että elämää arvostaa joka aamu, oman kuolevaisuutensa muistaa joka päivä.

Millainen käry loppuunpalamisesta syntyy, mistä sen tunnistaa?

Jaa-a. Heh, en tiedä, tajusinko kysymystä. Ehkä siitä tulee kauhea Islannin tulivuorenpurkausta vastaava valtaisa tuhkapilvi. Savun hälvettyä tuhkasta lähtee lentoon Fenix-lintu, jonka ansiosta loppuunpalanut hoitaja uudestisyntyy "menestyskirjailijana" eli hippitaiteilijana. Hih hih.

Nuoret aikuiset haaveilevat uran ja villin julkkiselämän lisäksi myös oikeasti hitaammasta elämästä. Asian tiimoilta Facebookiin perustettu Hidasta elämää -yhteisöön on liittynyt jo yli 6 000 fania. Voiko tällainen muodikas downshiftaaminen aiheuttaa jotain negatiivista ja olla vaaraksi esimerkiksi kansantaloudelle kulutuksen vähentyessä?

Ei tämä saisi olla trendi eikä muoti-ilmiö. Trendihän on sellainen ohimenevä asia. Tämä on elämä. Suomessa ollaan tolkuttoman rikkaita ja täällä puhutaan muun muassa kansantalouden jatkuvasta kasvusta. Eihän se ole mahdollista! On pelottavaa, että meitä ihmisiä pidetään jonkinlaisina marionetteina, jotka pomppivat muiden vetelemien narujen mukaan, jotta nämä rikastuisivat.

Saako tämän päivän kolmikymppinen hypätä hyvällä omallatunnolla pois oravanpyörästä vai pitäisikö ajatella verojen maksamista ja sitä, kuka maksaa eläkkeet suurille ikäluokille?

Pitääkin hypätä. Oravanpyörä hidastuu, kun tarpeeksi moni lakkaa juoksemasta siinä. Emme voi jatkaa näin kestämätöntä elämäntyyliä. Elämme koko ajan velaksi, kulutamme enemmän luonnonvaroja kuin luonto ehtii tuottaa. Valtio velkaantuu ennennäkemätöntä vauhtia, vaikka maksamme tolkuttomasti veroja. Elämme kaikin tavoin velaksi, yli talouden ja luonnonvarojen. Suuret ikäluokat ovat käsittääkseni jo maksaneet eläkkeensä. Eläke ei tee meitä autuaaksi. Minua huolettaa enemmän se, mitä tapahtuu, jos emme hidasta tahtia. Miksi miettiä eläkkeitä, kun maahan rakennetaan ydinvoimaloita? Mietimme hyvinvointimme kannalta usein hyvin epäolennaisia asioita.

Entä millaisen neuvon antaisit minulle mainostamaasi elämästä nauttimiseen juuri nyt? Kuinka löydän keinon "sitten joskus" -ajattelun unohtamiseen?

No mitä haluat elämältäsi?

Niin, öö. Kaikkea mielenkiintoista ja jännää!

Sitten teet heti nyt niitä mielenkiintoisia ja jänniä asioita!