Varjakansaari: Oulun kau­pun­ki luopuu Var­ja­kan kaa­vas­ta, koska to­teut­ta­jia ei löy­ty­nyt

Näpistely: Oulun poliisi on ko­ven­ta­nut ot­tei­taan sar­ja­nä­pis­te­li­jöi­hin

Näkökulma: Voi­si­vat­ko yri­tyk­set ostaa Oulun seudun luon­to­koh­tei­ta suo­je­luun?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Ur­pi­lai­nen: Uu­dis­tuk­set kir­pai­se­vat jo­kais­ta suo­ma­lais­ta

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ei vieläkään suostu arvioimaan, millaisia rakenteellisia uudistuksia suomalainen yhteiskunta tarvitsee lähivuosina.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan suomalaisilla on edessään välttämättömiä rakenneuudistuksia, jotka kirpaisevat jokaista. Hän on puhunut viime päivinä ahkerasti uudistusten tarpeesta, mutta ei ole kertonut, mitä ne käytännössä voisivat olla.

Urpilainen on kasannut paineet uudistusten linjaamisesta loppukuulle, jolloin hallituspuolueet päättävät ensi vuoden talousarvioesityksestä.

Valtion velantarve on kasvanut tuntuvasti. Velkaa aiotaan ottaa ensi vuonna 6,6 miljardia euroa, mikä on reilusti enemmän kuin keväällä arvioitiin.

Valtion velan määrä kohoaa yhteensä jo noin 98 miljardiin euroon.

Hallituksen on tarkoitus päästä sopuun osinkoverouudistuksen yksityiskohdista lähiviikkoina. Kiisteltyä uudistusta jouduttiin jo keväällä korjailemaan, ja se on jättänyt kitkaa hallituksen sisälle. Urpilaisen mukaan sopimatta on vielä muun muassa kysymys ansiotulojen muuntamisesta pääomatuloiksi.

Oppositio perää hallitukselta lisää konkreettisia toimia. Joitain kiitoksiakin heruu: perussuomalaiset pitää hyvänä osa-aikatyön helpottamista, keskusta kiittelee kotitalousvähennyksen korotusta neljälläsadalla eurolla 2 400 euroon.

Urpilainen esitteli budjettiehdotuksen päälinjat keskiviikkona. Budjettiehdotus julkaistaan kokonaisuudessaan torstaina.

Päätös eläkeuudistuksesta viipyy


Lähivuosien suuria rakenteellisia kysymyksiä on muun muassa eläkejärjestelmän uudistaminen. Urpilainen korostaa, että suomalaisessa sopimusyhteiskunnassa eläkeuudistuksesta neuvottelu kuuluu työmarkkinaosapuolille.

– Tietysti toivomme, että neuvottelu tuottaa tuloksia ja uusista eläkeuudistuksista kyetään sopimaan. Jos näin tapahtuu, lainsäädännön valmistelu kyetään käynnistämään tämän vaalikauden aikana, mutta päätöksiä uudistuksesta ei tehdä.

Käytännössä lausunnon voi katsoa tarkoittavan sitä, että hallitus on valmis aloittamaan myös eläkeiän nostoon tähtäävän lakivalmistelun, jos työmarkkinaosapuolet sitä ehdottavat. Urpilainen pitää näin kiinni SDP:n vaalilupauksesta olla nostamatta eläkeikää tällä hallituskaudella.

Päätös eläkeiästä on jäämässä seuraavan hallituksen harteille. Eläkeuudistuksen on kaavailtu tulevan voimaan 2017.