Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ur­pi­lai­nen sai se­li­tel­lä ve­ro­pa­ra­tii­si­pu­hei­taan

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mielestä pitäisi katsoa, voidaanko asettaa sellaisia kriteerejä, jotta veroparatiiseja käyttävät yhtiöt eivät saisi etulyöntiasemaa.

Voivatko kunnat hankintoja tehdessään käyttää kriteerejä, joilla tarjouskilpailussa pystytään estämään verovarojen siirtyminen veroparatiiseihin? Tästä keskusteltiin torstaina eduskunnassa hallituksen kyselytunnilla. Pientä kiistaa tuli ennemminkin hallituspuolueiden kesken kuin opposition ja hallituksen väillä.

Veroparatiisiasian otti puheeksi perussuomalaisten Mika Niikko. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) joutui lieventämään puheitaan veroparatiisiyhtiöiden sivuuttamisesta kuntien hankinnoissa. Urpilainen toivoi, että kunnissa selvitettäisiin kilpailutuksissa käytettäviä kriteerejä. Kyse on siis siitä, voidaanko kunnissa asettaa laadullisia kriteerejä hankinnoille.

Keskiviikkona Urpilainen puhui asiasta suorasukaisemmin puolueensa kuntavaaliavauksessa. Hän toivoi kunnilta periaatepäätöksiä siitä, ettei hankintoja tehtäisi yhtiöistä, joilla on kytkentöjä veroparatiiseihin.

– Asetin poliittisen tahtotilan, hän perusteli sanomisiaan. Kokoomuksen Kimmo Sasi tokaisikin, että osoittakaa tahtotila.

Vihreiden Tuija Braxin mielestä on epäloogista sanoa, että kunnilla on vastuu asiasta. Hän korosti, että hallituksella on vastuu. Myös keskustan Mauri Pekkarisen mielestä on kohtuutonta yrittää asettaa kunnille sellaista tehtävää, mistä ne eivät selviä.

Veromuutokset hankintadirektiivin jälkeen

Koko asian on tehnyt Urpilaiselle hieman kiusalliseksi se, että työministeri Lauri Ihalainen (sd.) vastasi pari viikkoa sitten Braxin kirjalliseen kysymykseen hieman toisella lailla. Hänen mukaansa tarjouskilpailussa ei hankintalainsäädännön mukaan ole mahdollisuutta sulkea palvelun toimittajaa tarjouskilpailun ulkopuolelle.

Ihalainen korosti, että hankintalaki on menettelylaki. Hän muistutti, että parhaillaan EU:ssa ollaan laatimassa uutta hankintadirektiiviä. Siinä Suomenkin pitää vaikuttaa niin, ettei veroparatiiseja enää kannata käyttää verotuksen suunnittelussa.

Monissa puheenvuoroissa hallitukselta toivottiin koko asiasta verolain muutosta. Hallituksen näkemyksen mukaan se tulee mahdolliseksi, kun direktiivi on säädetty.