Uros perusti in­no­vaa­tio­kes­kuk­sen – start up -y­ri­tyk­sil­le tar­jo­taan vii­mei­sin­tä tek­no­lo­giaa

Uros Oy:n Oulun pääkonttoriin on valmistumassa Elisan valmista 5G-verkkoa hyödyntävä innovaatiokeskus, jonka tarkoituksena on kehittää IoT-palveluja (teollinen internet) yhdessä kumppanien kanssa.

Uros Oy:n Oulun pääkonttoriin on valmistumassa Elisan valmista 5G-verkkoa hyödyntävä innovaatiokeskus, jonka tarkoituksena on kehittää IoT-palveluja (teollinen internet) yhdessä kumppanien kanssa.

Keskuksessa kehitetään IoT-ratkaisuja muun muassa älykaupunkien, teollisuuden sekä etäterveydenhuollon tarpeisiin.

Uroksen kumppaneita ovat paikalliset yritykset ja yliopistotiimit, jotka pääsevät testaamaan IoT-palveluitaan Suomen ensimmäisessä tuotekehityskäyttöön toimitetussa 5G-privaattiverkossa.

Pääkonttorin yhteydessä on innovaatiokeskukselle noin 400 neliön tila. Pääyhteistyökumppanit ovat Elisan lisäksi Qualcomm ja LG Electronics.

– Meillä on mukana useampi pienempi oululaisyritys. Ja yliopiston kanssa olemme keskustelleet, mikä yhteistyökuvioksi muodostuu, Uros Groupin teknologiajohtaja Rauno Jokelainen sanoo.

Uros Innovation Center vihitään käyttöön vuoden 2020 aikana.

– Alussa mukana olevat ovat jo vakiintuneita firmoja, mutta myöhemmin tarjoamme start up -yrityksille mahdollisuuden päästä kiinni viimeisimpiin teknologioihin.

– Pilvipalveluissa käytämme isoja pelureita kuiten Microsoft ja Amazon. Privaattiverkko tuo sinänsä jo turvallisuutta, Jokelainen sanoo.

Privaattiverkossa vakionopeus

– Elisan privaattiverkkoa hyväksi käyttäen voidaan esimerkiksi rakentaa sairaalan yksityinen 4G- tai 5G-mobiiliverkko, jossa on aina riittävästi nopeutta ja tilaa laitteille ja puheluille, Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur kertoo.

– Mittakaavasta kertoo hyvin, että 5G-yhteyden avulla verkkoon voidaan liittää neliökilometrin alueella jopa miljoona laitetta. Tässä privaattiverkossa on kyse pelkästään innovaatiokeskuksen käyttöön rajatusta mobiiliverkosta, joka takaa käyttäjilleen ennalta määritetyn verkon nopeuden sekä tarvittavan kapasiteetin, Prieur selventää.

Elisalla on 5G-verkko jo seitsemässätoista kaupungissa. 5G-verkko voidaan rakentaa jo oleviin tukiasemapaikkoihin, tiheämpää tukiasematiheyttä ei tarvita.

Laitteet kiinninopeaan verkkoon

IoT, teollinen internet, viittaa fyysisten laitteiden liittämiseen verkkoon erilaisten anturien ja sensorien avulla.

5G-verkko tarjoaa jopa 1000 Mbit/s -laajakaistanopeuden eli se on jopa kymmenen kertaa nopeampi kuin nykyinen 4G-verkko.

5G-verkko voidaan rakentaa jo olemassa olevien tukiasemien yhteyteen, kun verkko toimii matalalla 3,5 gigaherzin taajuudella.

elisa.fi