Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Pääkirjoitus

Ur­hei­lu­vä­ki­val­ta saa jo pöy­ris­tyt­tä­viä piir­tei­tä

Hollannissa, yhdessä eurooppalaisen jalkapallon pyhätöistä, on järkytytty teini-ikäisten jalkapallon pelaajien mukiloitua avustavan erotuomarin kuoliaaksi viime lauantaina.

Hollannissa, yhdessä eurooppalaisen jalkapallon pyhätöistä, on järkytytty teini-ikäisten jalkapallon pelaajien mukiloitua avustavan erotuomarin kuoliaaksi viime lauantaina.

Kolme nuorta pelaajaa kävi ottelun jälkeen avustavan erotuomarin kimppuun ja hakkasi tätä päähän niin, että hän kuoli vammoihin myöhemmin sairaalassa.

Tapaus on pöyristyttänyt hollantilaiset, sillä vaikka katsojien huliganismi ei ole tuntematonta sielläkään, vastaavaa nuorten pelaajapoikien aiheuttamaa purkausta ei ole aikaisemmin koettu.

Suomessa jalkapallohuliganismi on ajoittain yrittänyt nostaa päätään, mutta ei ole saanut sellaisia mittasuhteita kuin Britanniassa tai muissa vanhoissa jalkapallomaissa Euroopassa. Tämä on lajin onneksi täällä.

Jääkiekossa kentällä tapahtuvasta väkivallasta on sen sijaan tullut niin oleellinen osa lajia, että sääntöjen vastaiset pahoinpitelyt alkavat olla arkipäivää. Ei viikkoa, ettei uutista siitä, että joku oli mukiloitu sairaalakuntoon. Tätä tapahtuu kaikilla sarjatasoilla.

Jääkiekkoyleisön reaktioista päätellen äänekäs osa yleisöä jopa nauttii siitä, kun kaukalossa vaihdetaan lajia jääkiekosta nyrk-keilyyn.

Tahallinen väkivalta ei kuulu urheiluun. Monet lajit ovat muutenkin niin kovatempoisia, että tahattoman loukkaantumisen vaara on aina olemassa. 

Vastuu siitä, että pelaaminen pysyy sääntöjen rajoissa on valmentajilla, tuomareilla ja tietysti pelaajilla itsellään.

Jo varhaisessa vaiheessa tulee korostaa reilun pelin henkeä ja sääntöjen noudattamista. Ellei tämä tehoa, väkivallantekijöitä ja heidän valmentajiaan pitää ojentaa niin, ettei vilppi kannata missään tilanteessa.