"Unissani hyppään pitkälle" – Matti Nykänen kertoi tammikuussa haaveilevansa ur­hei­li­jae­läk­kees­tä

Aamulehden kuvaaja Eriika Ahopelto kuvasi keikalle valmistuvan Matti Nykäsen Tampereella kuluvan vuoden Tammikuussa. KUVA: Eriika Ahopelto
Urheilu 4.2.2019 10:36
Minna Akimo

Urheilulegenda Matti Nykänen kertoi tammikuun lopulla Aamulehden haastattelussa, että tasapainoinen elämä tuntuu joskus jopa paremmalta kuin mäkihyppääminen.

Mäkihyppääjä Matti Nykänen kertoi vielä tammikuussa haaveilevansa mäkihyppäämisestä sekä surevansa sitä, ettei voi tavata lapsenlapsiaan.

Aamulehden toimittaja Matti Kuusela tapasi Nykäsen ennen hänen keikkaansa Sport Bar Aikalisän takahuoneessa Tampereen Ristinarkussa. Voit lukea Nykäsen erikoishaastattelun kokonaan Aamulehden sivulta.

– Unissani hyppään pitkälle, pitkälle. Ja valveillani kehossa on vielä sellainen tunne, muisto lentämisestä. Mikään ei voita sitä, se on taivaallinen tunne. Yksin ilmassa. Olen hypännyt laskuvarjolla, se ei ole läheskään samaa, Nykänen kertoi yhdessä viimeisimmistä haastatteluistaan tammikuussa 2019.

Toimittajan kysyessä voiko mikään tuoda elämässä tuoda samaa tyydytystä kuin lentomäestä hyppääminen, vastaus oli selvä. Urheilussa mäkihypyn tuomaa tunnetta ei voittanut mikään.

– Ei ainakaan urheilussa. Mutta ehkä tämä tasapainoinen elämä, mitä nyt vietän. Se tuntuu joskus vielä paremmalta. Etenkin, kun sen eteen on joutunut tekemään niin paljon työtä.

Haaveili urheilijaeläkkeestä

Haastattelussa 55-vuotias Nykänen kertoi haaveilevansa siitä, että hän saisi monen muun urheilijan tavoin urheilijaeläkkeen.

– Ainakin sellainen, että saisin urheilija-eläkkeen, monet muutkin ovat saaneet. Siinä on joku sellainen saatanan pykälä, että tulot otetaan huomioon. Pitäisikö minun siis hävittää kaikki se, mikä hyppäämisestä jäi, että saisin eläkkeen? Ei mitään järkeä, Nykänen tuohtuu.

Keikoille tultiin viihtymään

Nykänen keikkaili ahkerasti ja monet keikat olivat loppuunmyytyjä. Sport Bar Aikalisä oli tupaten täynnä jo pari tuntia ennen keikan alkua.

– Sama juttu eilen illalla Tammisaaressa. Keikka oli loppuunmyyty. Olo siellä oli kuin ulkomailla, kukaan ei puhunut suomea, pelkkää ruotsia. Silti keikka meni ihan putkeen, Nykänen kertoi.

Jotain kuitenkin vuosien varrella muuttui. Jos ennen yleisö tuli katsomaan, miten missä kunnossa laulaja oli, loppuvuosina Nykäsen keikoille tultiin viihtymään.

– Minusta tuntuu, että juttu on muuttumassa. Ennen tultiin katsomaan, kuinka kännissä Matti on. Nyt tullaan viihtymään, fiilistelemään yhdessä, Nykänen mietti.

"Opin tuntemaan ujon ja epävarman miehen"

Haastattelussa toimittaja Kuusela kertoi haastatelleensa Nykästä lähes päivälleen 30 vuotta sitten Lahden MM-kisojen alla.

Nykäsen uraa tarkasti seurannut toimittaja kertoo, että vuosien aikana hän oli oppinut tuntemaan Nykäsen ujona, epävarmana mutta ehdottoman rehellisenä ja ennen muuta yksinäisenä nuorena miehenä, joka ei millään tavoin ollut valmistunut kohtamaan urheilubisneksen ja median saalistajia.

Nykänen tapasi Joutsenossa keikallaan viehättävän naisen, josta lopulta tuli hänen viides aviovaimonsa. Nykänen avioitui Pia Nykäsen (os. Talonpoika) vuonna 2014.

– Sen olen jo oppinut, että ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolen. On tullut tosiaan sitäkin seikkaa testattua, Nykänen kertoi.

Nykäsen suuri suru

Haastattelussa Nykänen kertoi myös suuresta surustaan eli siitä, ettei hän päässyt tapamaan lapsenlapsiaan.

– Olen isoisä, mutta en saa tavata lapsenlapsia. Vanhemmat eivät sitä halua. Tiedän, että he vielä katuvat sitä ja toivon, että tilanne muuttuu.

– Se ei ole lastenlasten vika.

Aika ei riittänyt politiikan tekemiseen

Yhdessä viimeisimmissä haastatteluissa Nykänen vitsaili vielä sillä, pitäisikö hänen sittenkin lähteä ehdolle vaaleihin. Kysyntääkin oli ollut.

– Toki perussuomalaiset ovat pyytäneet ehdokkaaksi. Pitäisikö piru vieköön lähteä. Istua eduskunnassa kuin tatti kaksi kautta ja saada sillä tavalla eläke. Kun ei kymmenen vuotta työtä urheilun huipulla Suomen edustajana kerran merkitse mitään, hän sanoi, mutta lisäsi myös sen, ettei aika olisi antanut siihen myöten.

– En ehdi, millään. Teen yli sata keikkaa vuodessa. Laulukeikkojen lisäksi käyn firmojen tilaisuuksissa ja synttäreillä, Nykänen kertoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

20:23
Saudi-Arabia haluaa viedä öljynsä maailman merille – kuningaskunta edistää salaista aiettaan Jemenin sisällissodan varjolla
19:50
Viedäänkö suomalaista sianlihaa kohta Venäjän läpi junalla Kiinaan? – Vientisopimus sisältää nyt myös jäähdytetyn lihan viennin ja lisää on tulossa
19:42
Suomen mitalitili ei auennut agilityn MM-kisojen avauspäivänä – maksikoirien joukkuekilpailun viides sija paras suomalaissijoitus
19:22
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
19:04
Viidessä eri osoitteessa toimiva poliisi aikoo taas muuttaa Oulussa – Ylitarkastaja uuden poliisitalon hinta-arviosta: "Se poikkesi siitä, mihin olimme varautuneet" Tilaajille
18:07
Rajavartiolaitoksen uudeksi päälliköksi esitetään Pasi Kostamovaaraa – nimitys tarkoitus tehdä perjantaina
18:00
”Suru on myös kaunis tunne” – Tytär-tanssiteoksessa Kaisa Rundelin ja Taina Ala-Ketola käsittelevät suhdettaan isään, joka oli läsnä, mutta poissa Tilaajille
85
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
60
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
57
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
47
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
45
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
45
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
34
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image