Tekoäly auttaa jal­ka­pal­lo­lah­jak­kuuk­sien tun­nis­ta­mi­ses­sa – "Löytää kokonaisprofiililtaan poikkeavia pelaajia"

Jari Litmanen (vas.) on Suomen kaikkien aikojen paras jalkapalloilija. Hänen lahjakkuutensa tunnistamiseen ei tarvittu tekoälyä. Kuva on vuodelta 2002, jolloin Litmanen pelasi Amsterdam Ajaxissa. KUVA: Olaf Kraak / EPA
Urheilu 27.11.2018 2:00
STT

Kenestä juniorista tulee aikuisena huippupelaaja, kenestä ei?

Palloilulajit ovat täynnä tarinoita satumaisista juniorilahjakkuuksista, joiden tähti kuitenkin himmeni ennen aikuisikää. Ja toisaalta myöhään kehittyneistä nuorista, jotka eivät ole erottuneet junioreina, mutta nousseet huipulle aikuisina.

Siksi lahjakkuuksien tunnistaminen on yksi urheilun ikuisuuskysymyksistä. Eerikkilän urheiluopistossa toimiva jalkapalloilun Sami Hyypiä Akatemia (SHA) ja Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta ovat yhteistyössä hakeneet siihen vastausta yhdistämällä SHA:n kokonaisvaltaisen kehittymisen seurannan tuloksia tekoälyyn.

Tuloksena on menetelmä, joka tunnisti tuhannen jalkapallojuniorin 14-vuotiaana SHA:ssa tekemien testien ja itsearviointien perusteella kaikki myöhemmin ulkomaille edenneet pelaajat. Tutkimuksen julkistamishetkellä viime kesänä näitä pelaajia oli seitsemän.

–  Työnjako oli se, että Eerikkilä etsii selitystä lahjakkuudelle, me taas etsimme lahjakkuuksien tunnistamista. Koneen etu on, että voidaan kaivaa hyvin monimutkaisia yhteyksiä, Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan dosentti Sami Äyrämö kertoo.

Tekoäly yhdistelee tietoja

Menetelmän pohjana ovat SHA:ssa vuodesta 2011 lähtien kerätyt kokonaisvaltaisen seurannan tulokset. Fyysisillä testeillä on mitattu nopeutta, ketteryyttä, kestävyyttä ja nopeuskestävyyttä, taitotesteillä perustaitoja pallon kanssa ja psyykkisellä itsearvioinnilla pelaajan motivaatiota, itseluottamusta ja henkistä vahvuutta.

Vuonna 1998 syntyneet pelaajat ovat ensimmäinen suomalaisikäluokka, joka on käynyt testipatteriston läpi.

SHA:n kehityspäällikkö Hannele Forsman tutki pari vuotta sitten hyväksytyssä väitöskirjassaan nuorten suomalaispelaajien kehittymistä. Hän totesi, että 15-vuotiaiden kohdalla syöttö- ja keskitystaidot, ketteryys ja korkea motivaatio ennustivat tulevaa menestystä luotettavammin kuin valinta nuorten maajoukkueeseen.

Tekoälyn käyttäminen SHA:n seurantatulosten analysoimiseen auttaa löytämään kokonaisprofiililtaan poikkeavia pelaajia.

–  Tekoäly yhdistelee eri tietoja ja löytää kokonaisuutena poikkeavia pelaajia. Keskiarvotasolla voidaan sanoa, että ulkomaille edenneet ovat ketterämpiä, nopeampia, kestävämpiä ja vähän isompikokoisempiakin kuin muut, Forsman kertoo.

Äyrämö kertoo, että nyt kehitetty tekoälymenetelmä auttaa tunnistamaan pelaajan potentiaalin. SHA:n testeihin tulevat pelaajat ovat nimittäin jo valikoitunutta joukkoa suomalaisista kärkijoukkueista.

–  Jos meillä on tuhat pelaajaa, saamme rajattua kahteensataan sen joukon, josta löytyvät ulkomaille edenneet seitsemän. 800 voidaan rajata pois, Äyrämö selittää.

Oikeiden asioiden mittaamista

Lahjakkuuksien tunnistusmenetelmä auttaa siis suuntaamaan valmennusresursseja entistä pienemmälle joukolle. Tekoälystä ei kuitenkaan ole mitään apua, jos testit eivät mittaa oikeita asioita.

–  Urheilutestaamisen riski liittyy aina siihen, että mitataanko oikeita asioita. Jos ei, koneoppiminenkaan ei auta, Sami Äyrämö sanoo.

SHA:n käytännön kenttätestit eivät suoraan mittaa kognitiivisia taitoja, joiden kehittäminen on nykyisin pallopelien juniorivalmennuksen muodikkainta uutta. SHA:ssa kognitiivisia taitoja mitataan itsearvioinneilla.

Jatkossa pelaajaprofiilien luomisessa aiotaa hyödyntää myös pelianalyysia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"–  Keskiarvotasolla voidaan sanoa, että ulkomaille edenneet ovat ketterämpiä, nopeampia, kestävämpiä ja vähän isompikokoisempiakin kuin muut, Forsman kertoo."

Vuosi 2018 ja salaisuus saatiin paljastettua. Toivottavasti urheiluvalmennukseen saataisiin muitakin kuin entisiä urheilijoita, 80-luvun metodeilla ei menestytä, sehän on jalkapallon parissa nähty. Esimerkiksi jalkapallossa juniorijoukkueet aloittavat 7 ikävuoden jälkeen sen oikean harjoittelun, sitä aikaisemmin homma on pelkkää leikkiä. Silloin vain suurimmat kehitykseen vaikuttavat asiat ovat jo tapahtuneet. Ei se lapsi sitä palloa enää 7 ikävuoden jälkeen opi potkimaan molemmilla jaloilla kuin välttävästi. Saattaa päästä Veikkausliigaan, mutta siinä se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloittaessani lukemaan, ajattelin, että nythän voidaan jatkossa tarkkailla useampaa jalkapalloilijaa eikä aina vaan karsia ja karsia harrastavia lapsia pois. Jalkapallossahan tämä karsiminen ja lokerointi hyviin ja huonoihin alkaa 7-8-vuotiaana. Moni saadaan lopettamaan jatkuvan tiputtamisenpelon vuoksi ja loput lopettaa, koska heistä revitään liikaa irti. Kuitenkin selvisi, että myös tämän menetelmän tarkoitus on karsia. Jep. Ehkä kannattaisi miettiä, miten saataisiin lapset pysymään mukana edes 12-vuotiaaksi. Lajin suosio johtuu siitä, et jalkapallo on kivaa, mut seuratoiminta ja valmennus tekee siitä ei-kivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:43
Poliisilla käynnissä pikkujoulukauden rattijuopumuksien tehovalvonta – kampanjaa voi seurata Twitterissä tunnuksella #rattisvalvontamaraton
19:29
Lauri Markkasen rooli on kasvanut, mutta tarkkuus on ollut kateissa
19:00
Oulun poliisilla on poikkeuksellisen laajat etsinnät murhaepäilyn vuoksi – ruumiskoirat ovat etsineet oululaismiestä soramontuilta useiden päivien ajan Tilaajille
18:35
Panumanjärven risteyksen lähellä kahden henkilöauton kolari – autoissa yhteensä seitsemän henkilöä, yksi loukkaantui vakavasti
18:33
Kärpät-JYP 2.erä: Kärpät edelleen johdossa - JYP saanut pientä otetta pelistä
18:00
Paavo J. Heinosen ehdotukset Oululle: kaupungintalo takaisin seurahuoneeksi ja tornihotellin sijoituspaikaksi Raatinsaari Tilaajille
18:00
Kaltion päätoimittaja Paavo J. Heinonen palkittiin Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidepalkinnolla
61
Oulun merikylpylän työt voivat alkaa muutaman kuukauden päästä – tavoitteena avata ovet asiakkaille keväällä 2020
52
Oulun ja kuuden muun kaupungin johtajat vaativat tunnin junayhteyttä Oulusta Kokkolaan, Rovaniemelle ja Kajaaniin
50
Oulu saa kaupunkipyörät jo ensi kesäksi: 600 polkupyörää ja 60 asemaa eri puolille kaupunkia, pyörät eivät käytössä talvella – "Selkeä panostus pyöräilyn kehittämiseen"
36
Oulussa tullut ilmi yhä enemmän törkeitä lapseen kohdistuneita seksuaalirikoksia – "Asunnossa on useampia henkilöitä, jotka käyttävät lasta hyväkseen"
25
Oulun julkisten pyöränhuoltopisteiden pumppu petti parissa viikossa – kaikki lähetetty tehtaalle korjaukseen
23
Ministeri Berneriä hiillostettiin Trafin rekistereistä: "Julkisesta ajokorttitiedosta on tullut työkalu henkilötietojen varastamiseen"
19
Woltin kautta voi tilata lemmikeille ruokaa ja herkkuja Oulussa – sillin makuinen jäätelö koirien joulu-uutuus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Vihreät venäjän erikoisjoukot

Krimillä äänestettiin aivan yhtä hyvin kuin esim. Yhdysvalloissa äänestetään. Lue lisää...
Kunnioitetaan krimil...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image