Raksilan hallivanhus saa parhaillaan mo­ni­mut­kai­ses­sa remontissa lisää elinvuosia – remontti ei liity kaavailtuun uuteen mo­ni­toi­mi­hal­liin

Raksilan vuonna 1975 valmistunutta hallia remontoidaan liigapelien ja harjoitusvuorojen pyöriessä, mikä on vaatinut tarkkaa töiden ajoitusta ja suunnittelua. KUVA: Jarmo Kontiainen
Urheilu 19.11.2018 21:48
Matti Ahola

Vuonna 1975 avatussa Raksilan jäähallissa on menossa suuren luokan perusparannus. Kaukalo on harjoittelijoiden ja liigajoukkueiden käytössä koko kolmivaiheisen remontin ajan. Valmista pitäisi olla vuonna 2020.

Raksilan jäähallin vanhoissa pukuhuoneissa hikoilevat pelaajien sijasta työmiehet. Hallivanhuksen perusparannuksen ensimmäinen vaihe on ollut käynnissä kesästä lähtien.

Tarkemmin ottaen alkuperäisiä pukuhuoneita ei enää ole. Vanha on revitty pois ja uutta rakennetaan tilalle. Ulkoseinät ja katto ovat entisillä paikoillaan, mutta lisätilaa on kaivettu maan alta. Uusi lattia on 40 senttimetriä aikaisempaa alempana.

Kaiken tämän keskellä jäähallin harjoitusvuorot ovat pyörineet lähes normaaliin tapaan. Myös miesten ja naisten liigajoukkueet ovat oppineet elämään remontin keskellä.

Remontin, harjoitusvuorojen ja otteluiden yhdistäminen ei ole helppoa, mutta vaihtoehtoja ei ole ollut. Hallin vanhat osat ovat tulleet käyttöikänsä päähän ja esimerkiksi Kärppien liigapeleihin vaihtoehdot eivät ole pelkästään vähissä – niitä ei yksinkertaisesti ole.

Jäähallin 1970-luvulta peräisin olevat vanhimmat ja huonokuntoisimmat osat rakennetaan kokonaan uusiksi. Työn jälkeä tarkkailevat rakennusmestari Matti Marttila-Tornio (vas.) ja rakennuttajainsinööri Jukka Vesikko. KUVA: Jarmo Kontiainen

– Tahtotila on ollut alusta asti, että remontti pitää pystyä tekemään käytön keskellä. Se on vaatinut tarkkaa suunnittelua ja kaikki on pitänyt vaiheistaa hyvin. Esimerkiksi lattiavalu tehtiin päivää ennen harjoituspelejä, Liikelaitos Oulun Tilakeskuksen rakennuttajainsinööri Jukka Vesikko kertoo.

Yksi iso haaste on ollut rakennuspölyn hallitseminen. Siinä on onnistuttu puhaltimien ja alipaineistamisen avulla.

Vanhana urheilumiehenä Vesikko katsoo kunnia-asiakseen, että remontin alla harjoittelevat ja kilpailevat urheilijat otetaan huomioon mahdollisimman hyvin.

Hyvä suunnittelu ja yhteistyö ovat avainasemassa, jotta remontin keskellä elettävä arki olisi mahdollisimman vaivatonta.

Kärppien miesten joukkueen yhteyspäällikkö Ilkka Mikkola korostaa joustamisen tärkeyttä. Kaikkien toiveena on mahdollisimman hyvä lopputulos.

– Jos katsoo sarjataulukkoa, niin remontin keskellä on mennyt pirun hyvin, Mikkola heittää, mutta vakavoituu saman tien.

– Haasteita on toki remontin takia ollut. Esimerkiksi kulku kaukaloon onnistuu normaalia reittiä vain pelipäivinä. Onneksi olosuhteet ovat kuitenkin olleet ihan siedettävät. Siinä olemme tehneet hyvää ja positiivista yhteistyötä rakentajien kanssa.

Perusparannus tehdään kolmessa osassa. Nyt ovat käsittelyn alla hallin vanhimmat osat. Kärppien miesjoukkueen käyttämät tilat sijaitsevat hallin uudemmassa osassa, joka menee remontin alle toisessa vaiheessa eli käynnissä olevan kauden jälkeen.

Väistötilat Kärpille löytynevät nyt rakentuvista tiloista, joten rakentamisen äänet tulevat joukkueelle tutuksi myös ensi kaudella.

Pukukoppien väistötilat on tehty yhdistettyihin työmaaparakkeihin. KUVA: Jarmo Kontiainen

Parakkikopeilla haisee pukuhuoneelta. Kyseessä ovat Raksilan harjoitushallin viereen rakennetut väistötilat, joita suuri osa jäähallin harjoitusvuorolaisista käyttää pukuhuoneinaan. Parakeista löytyvät myös pesu- ja huoltotilat luistimenteroituskoppeineen.

Väliaikaisissa pukukopeissa majailee muun muassa Kärppien naisjoukkue, joka pelaa liigaottelunsa Raksilan jäähallissa.

Kärppien vastuuvalmentaja Mira Kuisma kertoo, ettei kaikki ole sujunut onnellisten tähtien alla, vaikka taivasalla ei tarvitsekaan olla.

– Kontit eivät ole ihanteellisin paikka. Ilmanvaihto ei toimi ja sadevedet ovat tulleet sisälle, mutta emme me ole tehneet siitä ongelmaa, emmekä halua käyttää siihen energiaa. Toki talvi mietityttää, että miten hommat sitten toimivat.

Liikelaitos Oulun Tilakeskuksesta kerrotaan, että ongelmiin on puututtu välittömästi niiden tultua ilmi.

Remontin ensimmäisen vaiheen on tarkoitus valmistua ensi maaliskuussa.

Vaativissa korjausrakentamiskohteissa aikataulut eivät aina toteudu – kuten ne eivät toteudu aina urheilussakaan, mutta toiveita voi viritellä.

Naisten liigafinaaleita pelataan maaliskuun lopulla.

Jääkiekkoilijat, taitoluistelijat, muodostelmaluistelijat ja muut jään käyttäjät vetävät luistimia jalkaan remontin keskellä, mutta katsojat eivät välttämättä ole havainneet koko remonttia.

Kaukalon ja tällä kaudella remontoitavat tilat erottaa väliaikainen seinä, minkä takia jään tasolta puuttuu 250–300 katsojapaikkaa. Miesten runkosarjapeleissä nuo paikat ovat harvoin kokonaan käytössä.

Remontin kolmas vaihe ulottuu myös kaukaloon ja katsomoon. Esimerkiksi kylmälaitekorjaukset ovat jo välttämättömiä.

Kolmevuotinen remontti takaa Raksilan jäähallille rutkasti lisää käyttöikää.

Moni on ajatellut, että hallin remontointi liittyy Raksilan monitoimiareenan suunnitelmiin.

Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki painottaa, että nyt tehdään välttämättömiä ja ylläpitäviä korjauksia, jotka eivät ole kytköksissä monitoimiareenaan liittyviin päätöksiin.

– Monitoimiareenan osalta kaupunki valmistelee yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen kanssa alueen kehittämistä eli kilpailuttamista alueesta. Asia etenee kokonaisuudessaan hyvin ja Oulun päättäjät pääsevät ensi vuoden aikana ottamaan kantaa monitoimiareenaan, Matinheikki kertoo.

Katso lisää kuvia hallin remontista tästä!

Kolme eri vaihetta

  • Menossa oleva vaihe (budjetti 1,0 milj. €) kohdistuu pukuhuoneiden 1970-luvulla rakennettuun vanhimpaan osaan.
  • Toinen vaihe alkaa kauden päätyttyä. Työn alle menee hallin kaupunginpuoleinen pääty, missä sijaitsevat Kärppien miesten ja A-nuorten nykyiset tilat.
  • Kolmannessa vaiheessa tehdään parannuksia hallin sisällä. Yleisöä palvelevat remontit näkyvät myös hallin katsojille. Myös jäähdytystekniikka uusitaan pääosin.
  • Toisen ja kolmannen peruskorjausvaiheen suunnittelu on vasta alkamassa. Niiden on arvioitu maksavan yhteensä 1,5 milj. €.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei se ole mikään vanhus, paisi jos Kaleva haluaa julksaista sen sillä otsikolla, Oulun läheisen alueen rakennus ikä on vanhempaa. Mutta mikä oli vanhusten Kalevan talon ikä, siis mikä purettiin pois, ja nyt toki ruoste talon vieressä on uus, luokitellaanko sekin vanhaksi ja raihnaiseksi, jo nyky rakentamisen tason suhteen jo vuonna 2025?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi verorahoilla pitää tuollainen maksaa? Jokainen jääkiekonpelaaja saisi itse maksaa osansa, ei valtio minunkaan karrastusta maksa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halli ei ole pelkästään jääkiekkoilijoita varten, vaan useita eri lajien harrastajia käy siellä junioritoiminta mukaan lukien. On Oulussa yleisurheilukenttiä ja jalkapallokenttiäkin .... ihan verovaroin rakennettuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Oulussa kaikki tapahtuu 10 vuotta jäljessä muihin isoihin suomen kaupunkeihin nähden. Uudet Areenat tai hankkeet ovat jo käynnissä jo muualla. Juna - asema kuuluu samaan sarjaan kehitysalue asenteessamme. Onko omat Oulun päättäjämme saamattomia vai emmekö osaa lobata omia hankkeitamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se surkeeta että Ouluun ei saada uutta suurta hallia eikä kauppahallin työntekijöille kunnollista väistötilaa eikä siitä huvipuistostakaan näytä mitään tulevan. Kerrostaloja tulee, ei muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärpät on voittoa tuottava liikelaitos.Miksi kaupungin pitää tukea Kärppiä.Voisivat itse rahoittaa oman hallin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärpät ei ole mikään liikelaitos vaan Oulun Kärpät on osakeyhtiö eli Oy, joka hoitaa A-juniorien ja edustusjoukkuueen toiminnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärpät ei tarvitsi Oulun kaupunkia mihinkään eikä me yleisökään! Rakennetaan uusi halli mihin ei teillä kiukuttelijoilla ei ole asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin voisivat tosiaan rahoittaa minne kateellisilla ja kiukuttelijoilla ei olisi menemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppahallille ei löytynyt väistötiloja, mutta Kärpille löytyi. Asiat tärkeysjärjestyksessä, ensin huvi, sitten työ. Ainakin Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä "Hallivanhuksessa" on Suomen paras jää ja sielä pelaa Suomen paras jääkiekkojoukkue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä yleisö wc:t? Hirveet jonot erätauoilla. Katsomoalueiden väliverhot pesuun, ihan sinapissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

WC jonoja ei hallissa ole ollut edellisen remontin jälkeen se nyt on ainakin tosi asia. Siellä on riittävästi WC tiloja, naisten puolesta en tiedä.
Hyvä on pykyinen halli vielä pitkään ja ikuisestikkin.
Monitoimihalli tulee, ensin suunnitellaan, valituksissa menee kolme vuotta hukkaan, joten monitoimihalli on valmis noi 5-6 vuoden päästä viimeistään.
Nyt kunnostetaan nykyinen kovassa käytössä ollut Hornankattila kuntoon ja tilat jää käyttöön pitkälle tulevaisuuteen!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:32
Murtovarkaat iskeneet Rovaniemellä useisiin varastotiloihin kuluneen viikon aikana – poliisi muistuttaa säilyttämään arvoesineitä asunnossa varaston sijaan
15:53
Savu haisee lauantaina jokilaaksoissa koronasta huolimatta – näin poltat pääsiäiskokon turvallisesti
15:24
Kalevan kevätseuranta: Oletko kuullut tikkojen rummutusta? Oulussa asustelee monenlaisia tikkoja
15:10
Koronakuolemia kaksi lisää, viruksen aiheuttama tauti on vaatinut hengen 42 ihmiseltä Suomessa – tehohoidossa nyt 82 henkilöä
15:00
Ruuan verkkokauppa räjähti, kotitoimituksissa jopa kahden viikon jono – "Ei kukaan olisi osannut arvata, millaisiin mittasuhteisiin kasvaa aivan hetkessä" Tilaajille
14:53
Company Soonin nykysirkusesitys Gregarious viikon ajan ilmaiseksi verkossa – video kuvattiin Oulun-vierailulla helmikuussa
14:36
Kolumni: Tämän tylyn kevään suuriksi kasvaneet sanat
52
SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kaupasta tuli riita kauneusyrittäjä Tiina Jylhän ja liikemiehen välille
47
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
42
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
23
Suojavälineiden riittävyyteen ja hankintaan liittyy riitoja ja kummallisuuksia – työministeri haluaa selvityksen
15
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
13
"Älä anna rahojasi huijarille!" – Poliisi antoi vinkkilistan, jonka avulla vältyt koronavilpiltä
12
Suomessa todettu nyt yhteensä 2605 koronatartuntaa – Pohjois-Pohjanmaalla seitsemän uutta tartuntaa, joista suurin osa Oulussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaupoissa köhisijät

Siis voi hyvää päivää näitä aloittajan kaltaisia ylineuroottisia yskimispoliiseja. Esimerkiksi minulla irtoaa limaa, nen... Lue lisää...
Hui hirveää! Sillä o...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image