Pohjoisen kent­tä­ra­doil­le tunkua

Anne Perätalon Ylirannan Ratsutilalla jokainen halukas pääsee tulevaisuudessa kokeilemaan maastoesteratsastusta. KUVA: Valjus Kati
Urheilu 22.7.2007 0:00
Kati Valjus

Ratsastuksen kuninkuuslajiksikin tituleerattu kenttäratsastus on hyvää vauhtia saamassa yhä vahvemman jalansijan Pohjois-Suomessa.

Lajin kehittämiseksi perustettiin tämän vuoden alusta loppuun kestävä paikallinen Kohti maastoesteitä -hanke, joka luo pohjoissuomalaisille hevostalousyrittäjille ja harrastajille mahdollisuuden monipuolistaa toimintaansa maasto- ja kenttäratsastusolosuhteita kehittämällä.

Valmiita maastoesteratoja on tällä hetkellä Pohjois-Suomessa vasta Oulun Kuivasjärvellä sekä Pudasjärvellä, joten harjoittelu- ja kilpailupaikkoja kaivataan lisää.

"Pohjois-Suomen kenttäratsastusjaos on tehnyt nopeasti hyvää työtä alueemme kenttäratsastuksen kehittämiseksi. Uusia harjoittelupaikkoja kaivataan kipeästi, jotta kaikki halukkaat pääsisivät kokeilemaan lajia omalla lähiseudullaan. Hankkeen myötä vireillä on nyt viitisen uutta maastorataprojektia, muun muassa Iihin, Kestilään ja alan oppilaitoksiin alueellamme", iloitsee hankepäällikkö Heini Iinatti.Pohjoisessa
vasta heräillään


EU-rahoitteisen maastohankkeen toteuttaja on Suomen Ratsastajainliiton Pohjois-Suomen aluejaos.

Tähän mennessä hankkeen puitteissa on järjestetty muun muassa maastoradan suunnittelun koulutusta sekä kenttäkilpailujen toimihenkilökoulutusta. Verkostoitumistakin on tapahtunut.

"Näkisin tällaisen hankkeen osaltaan myös päänavauksena Pohjois-Suomen hevostalouden kehittämiselle. Nousussa olevaa hevostaloutta on Etelä-Suomessa jo viety eteenpäin erilaisin hankkein, mutta meillä täällä pohjoisessa aletaan vasta heräillä sen suhteen.", Iinatti sanoo.

"Tämä hanke palvelee niin yrittäjiä kuin harrastajiakin, ja yhtenä lähtökohtana on yhteistyö, jota tällä alalla tarvitaan", hän summaa.Turvallisuus
on ykkösasia


Iin Ylirannan Ratsutilan yrittäjä Anne Perätalo sai kipinän maastoesteradan rakentamiselle Kohti maastoesteitä -hankkeen koulutuspäivän myötä. Suunnitelmat on tehty, kiinteiden esteiden paikat katsottu ja syksymmällä pitäisi olla jo pieni rata valmiina. Puitteet kenttäratsastukselle ovat Ylirannalla ihanteelliset: lääniä on hehtaareittain ja tulossa on uusi ratsastusreitistö.

"Maastoradan suunnittelun koulutuspäivä antoi hyviä eväitä uuden radan suunnitteluun niin teorian kuin käytännönkin tasolla.. Nyt kun hankkeen myötä on saatavilla tarvittavaa tietotaitoa, pystymme rakentamaan radan turvallisesti. Turhia riskejä meillä ei oteta", summaa Perätalo.

Suomen Ratsastajainliiton lisensoitu maastoradan suunnittelija Mikko Törmänen on Perätalon kanssa samoilla linjoilla.

"Turvallisuus on maastoesteradalla aina ykkösasia. Jos asiantuntemusta ei ole, saattaa yksi ainoa epäonnistunut rata tappaa lopullisesti hevosen halun hypätä. Maastoesteen tulisi aina olla hevosen silmissä houkutteleva, ei pelottava. Turvallinen maastoeste ei ole mikä tahansa risurakennelma, vaan jykevä este, joka kestää paitsi säätä, myös hyppäävien hevosten iskut."

Maastoradalla merkitystä on paljon muullakin kuin sillä, miten este on rakennettu.

"On huomioitava mitä esteen takana on, miten siitä pääsee ohi ja jopa se millaisia varjoja aurinko tekee esteen ympäristöön", Törmänen valottaa.

Tulevaisuudessa Ylirannalla on puitteiden puolesta mahdollista järjestää kansallisiakin kenttäratsastuskilpailuja.

"Kenttäratsastuksen valmennusviikonloppuja tullaan takuulla järjestämään", Perätalo lupaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11
Oulussa kannattaa sijoittaa asuntoihin – kaupunki on Suomen kolmanneksi paras asuntosijoituskohde
10
Korkeakoulupiskelijoiden heikko jaksaminen vakava asia – tarvitaan muutosta tai tulemme kouluttamaan työelämään jo valmiiksi työuupumuksesta kärsiviä osaajia Lukijalta
8
Oulun keskustan ravintoloiden lokkisota etenee – lokkisiimoja viritetään kolmelle terassille jo tällä viikolla
6
Ouluntiellä Pudasjärvellä kahden henkilöauton peräänajo – syynä tiellä kulkeneet porot
5
Vihiluodon luontopolun grillillä Kempeleessä ilkivaltaa, roskis täytettiin puilla ja sytytettiin tuleen – katso video
4
Uiva karhu yllätti kalastajat Kiiminkijoella – "Velipoika katsoi, että hirvikö se tuolla ui", katso video!
4
Oulun poliisi käräytti kaksi rattijuoppoa: toinen ajoi huumausaineen alaisena, toinen kortitta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

151 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

Miksi vihata köyhyyttä tai typeryyttä. Yksilöhän itse voi vaikuttaa niihin. Suurin osa on kaltaisiasi "tenevia" ja vaan ... Lue lisää...
Ööh...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image