Oulun kadut täyttyvät rastien hakijoista sunnuntaina – SM-sprintit tuovat kaupunkiin lähes 1 700 suunnistajaa

Kilpailunjohtaja Vesa Halonen mittailee Oulun Franzeninpolkua, joka voi olla yksi mahdollinen kulkuväylä sunnuntain SM-sprinttisuunnistajille. KUVA: Pekka Peura
Urheilu 12.9.2018 22:46
Jarkko Harjumaa

Oulu on sunnuntaina karttojen ja kompassien keskipisteenä. Kaupunkiin saapuu muun muassa tuore keskimatkan MM-hopeamitalisti Marika Teini.

Jos näet sunnuntaina hikisiä, huohottavia ja kartta kädessä viilettäviä henkilöitä, älä säikähdä.

Todennäköisesti he eivät ole eksyksissä, ainakaan kovin pahasti. Ja jos ovat, kartalle olisi syytä päästä mahdollisimman nopeasti. Ja mikä tärkeintä, he eivät kaipaa apuasi.

Heitä on tarkalleen ottaen 1657. Porukan nuorimman ikä pyörii 14 vuoden korvilla, vanhimmat ovat kunnioitettavasti jo yli 80 vuoden iässä. He kaikki ovat suunnistajia, jotka osallistuvat Oulussa järjestettäviin SM-sprintteihin.

– Ilmoittautuminen loppui reilu viikko sitten. Tavoitteenamme oli saada 1 500 osallistujaa, joten olemme tyytyväisiä. Etäisyys vaikuttaa yleensä ilmoittautujamäärään, mutta tänne on onneksi hyvät liikenneyhteydet, kilpailunjohtaja Vesa Halonen sanoo.

Suuri osa kilpailijoista tulee Ouluun Rovaniemellä lauantaina järjestettävistä SM-viesteistä. Perinteen mukaisesti viestit ja sprintti ovat samana viikonloppuna. Suunnistusliiton tavoitteena on saada kilpailut lähelle toisiaan.

– Jos viestit järjestettäisiin etelässä ja sprintti täällä, tästä ei tulisi mitään. Kisoissa käyvät samat ihmiset.

Kilpailut myönnettiin oululaisen SK Pohjantähden järjestettäväksi kaksi vuotta sitten. Seuran aiemmat kokemukset erilaisten kisojen järjestämisestä helpottivat urakkaa heti alkumetreillä.

Vanha ydinporukka alkoi käydä peruskuvioita ja -tarpeita nopeasti läpi. Aktiivinen talkooväki on ollut kullanarvoisessa roolissa.

– Olemme tehneet ison työn. Vapaaehtoisia löytyi lopulta hyvin omasta porukasta ja naapuriseuroista. Kaiken kaikkiaan mukana on noin 160 talkoolaista.

Kilpailu käydään Myllytullin, Hupisaarten, Raatin ja Tuiran alueilla. Kisajärjestäjät ovat asettaneet alueille suunnistuskilpailuille tyypillisesti tiukat harjoittelu- ja liikkumiskiellot.

– Google Mapsin katunäkymän tarkastelu on yleistä ja sallittua. Jos joku haluaa mennä yön pimeinä tunteina alueelle, emme voi sitä tietenkään kontrolloida. Yleensä ihmiset noudattavat kieltoja.

Säännöt ovat tiukat erityisesti SK Pohjantähden omille suunnistajille. Seuran lapset ja nuoret saavat osallistua kisoihin, mutta aikuisilla lähtöviivalle ei ole mitään asiaa.

SK Pohjantähteä edustavat arvokisamitalistit Marika Teini ja Sofia Haajanen ovat poikkeustapauksia: Oulu ei ole heidän asuinpaikkansa, joten he pääsevät kamppailemaan mitaleista. Sen sijaan kuluvana vuonna arvokisadebyyttinsä tehnyt Anna Haataja on joukosta pois.

Haatajan tilanne ei ole huippusuunnistajalle harvinainen, sillä joskus kilpailut vain osuvat oman asuinpaikan kohdalle.

– Anna päätti asian itse ja tuli heti sanomaan, että alue on hänelle liian tuttu. Hän on ollut mukana koejuoksijana ja talkoolaisena, Halonen valaisee.

Ilmoittautumisikkunan sulkeuduttua Halonen on saanut puheluita suunnistajilta, jotka unohtivat ilmoittautua mukaan. Käytännöt ovat tarkat, sillä jälki-ilmoittautumisia ei oteta vastaan. Soittajien joukossa on myös kuluvan kauden yleisurheilusensaatio Topi Raitanen.

– Topi harmitteli tilannetta. Hän on kuitenkin tulossa paikan päälle juoksemaan harjoittelumielessä.

Marika Teini on tällä kaudella voittanut keskimatkan EM-kultaa ja MM-hopeaa. KUVA: GABRIELE PUTZU / EPA

Turisti tekee paluun kaupunkiin

Toripolliisi tapaa jälleen sunnuntaina vanhan ystävänsä, kun SK Pohjantähteä edustava Marika Teini palaa Ouluun vuoden tauon jälkeen.

Teini asuu Joensuussa, joten Oulu ei ole kaupungeista sieltä tutuimmasta päästä.

– Olen käynyt muutaman kerran kiertelemässä keskustassa aika turistina. Viimeistään kisan jälkeen täytyy käydä tapaamassa Toripolliisia, hän naureskelee.

Aiemmin tällä kaudella keskimatkan EM-kultaa ja MM-hopeaa voittanut Teini odottaa sprinttipyrähdystä innolla. Varsinaista kotikenttäetua Teinillä ei ole, mutta menestystavoitteet on silti asetettu korkealle.

– Totta kai haluan aina voittaa, kun astun Suomessa viivalle. Kultamitaliin vaaditaan hyvä onnistuminen, sillä mukana on monta hyväkuntoista naista.

Marika Teinin osallistuminen ei ole vielä täysin varmaa, sillä hän on kärsinyt viime aikoina jalkavaivasta.

Lauantaina Rovaniemellä suunnistettavat SM-viestit antavat lopullisen tuomion.

– Nyt tuntuu ihan hyvältä, mutta jalka on ollut hieman oikutteleva. Välillä se on yllättäen mennyt huonompaan suuntaan, mutta hetken päästä se onkin ollut tosi hyvässä kunnossa.

Teinin menestyksekäs kausi jatkuu vielä noin kuukauden ajan.

– Meillä on vielä lokakuun alussa maailmancupin kierros Tshekissä. Sitten pidän muutaman viikon tauon harjoittelusta ja suuntaan taas katseeni uuteen kauteen.

Kilpailua 36 eri sarjassa

SK Pohjantähti järjestää SM-sprintit Oulun keskustan kupeessa.

Sprinttisuoritus kestää vain noin 15 minuuttia.

Kilpailuihin osallistuu 1657 suunnistajaa.

Kilpailukeskus sijaitsee Raatin stadionilla. Kaikkien matkojen maalit sijaitsevat Raatin pääsuoralla. Stadionin katsomoihin on vapaa pääsy. Karsintalähdöt kilpaillaan kello 9–11 Länsi-Tuiran alueella. Finaalit kisataan Myllytullin puolella.

Kilpailut Yle TV2:ssa kello 13.

MAINOS

Kommentoi

Hyvä Vesa ja muu järjestelypoppoo. Toivotaan kilpailupäiväksi hyvää keliä ja paljon katsojia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.7.
Leo-Pekka Tähti laittoi ärhäkkään viestin maailmalle Lapinlahden GP-kisoissa – Satasen kärkiajassa 13,83 riittää vastustajille miettimistä
17.7.
Koira juuttui traktorin jättämään uraan Muoniossa – pelastuslaitos sai eläimen irrotettua
17.7.
Ohijuoksutusta padolla
17.7.
Viileä kesä on heikentänyt hunajasatoa, mutta Oulun kasvitieteellisessä puutarhassa mehiläisiä voi nähdä työn touhussa
17.7.
Liikenne pysäytetään jälleen ajoittain Pohjantiellä Lintulan liittymän kohdalla, haittaa Kemiin päin ajaessa
17.7.
Pika-aituri Annimari Korte kohensi ennätystään ja hinasi Reetta Hurskeen alle MM-rajan yleisurheilun Lapinlahden GP-kisoissa
17.7.
Vihiluodon luontopolun grillillä Kempeleessä ilkivaltaa, roskis täytettiin puilla ja sytytettiin tuleen – katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

153 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

Miksi vihata köyhyyttä tai typeryyttä. Yksilöhän itse voi vaikuttaa niihin. Suurin osa on kaltaisiasi "tenevia" ja vaan ... Lue lisää...
Ööh...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image