Mailerin ei passaa pelätä – Oulussa asuvan nuoren juoksijan kauden päätavoite on Kalevan kisoissa

Samuli Hussa elää nyt juoksun ehdoilla kausi kerrallaan. Hän on ottanut kahden vuoden aikana todella isoja askeleita urallaan. KUVA: Jukka Leinonen
Urheilu 15.4.2018 21:31
Kai Nevala

Eikä Samuli Hussa pelkääkään, sillä hän kävi vitsillä juoksemassa maratonin 17-vuotiaana. Siitä reissusta tuli hänen urheilu-uransa käännekohta.

Samuli Hussa, 17-vuotias teinipoika, tuli perjantai-iltana nälkiintyneenä kotiin lukionsa Ruotsin-reissulta. Lauantaina hän heräsi varhain aamulla ja lähti isä-Timon kyydissä kohti Kuopiota.

Kun Savon pääkaupungissa farmaseutiksi opiskeleva isosisko Laura oli vinkannut kaupungissa juostavasta maratonista, urheilijapoika oli tarttunut täkyyn.

Haapavetisen pojan jalkapalloura oli jämähtänyt paikoilleen, vaikka hän oli käynyt pelaamassa yhden vuoden jopa SJK:n B-junioreissa. Eikä lupaavan juoksijan nimeä ollut näkynyt yleisurheilun tulospalstoillakaan yli vuoteen.

Käydään nyt sitten vitsillä juoksemassa maraton.

Valmistautumisen kanssa oli vähän niin ja näin, mutta sen verran kova juoksija Hussa tiesi olevansa, että hän uskalsi startata syksyn 2015 Kuopion maratonille kolmen tunnin tavoite mielessään.

Pitkätukkaisen pojan sinisessä juoksupaidassa luki numerolapun alapuolella: Be last (ole viimeinen).

20 kilometrin kohdalla Hussalle huudettiin hätkähdyttävä tieto: olet kolmantena! Sitten tuli yksi selkä vastaan, kohta myös toinen, jonka peesiin poika iski kiinni.

Kaksi kilometriä ennen maalia Haapaveden Urheilijoiden nuorukainen pani vilkun päälle.

Maalissa hän silti epäili, oliko hän todella voittanut kilpailun ajalla 2.46.08. Mutta kun Savon Sanomien urheilutoimittaja Markus Karjalainen tuli haastattelemaan voittajaa, pakko siihen oli uskoa.

Voipunutta nuorukaista saapui kättelemään myös Limingan juoksuintoilija Jorma Jokela.

Että mikäs mies tällainen Hussa oikein on?

Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Hussa ei epäröi vastauksessaan. Oliko maratonin juokseminen jonkinlainen käännekohta sinulle?

– Ehdottomasti, hän sanoo.

Sitten hän jatkaa pohdiskelevammin.

– Tosi iso sattuma. En tiedä, olisinko jatkanut juoksemista... missä olisin, jos en olisi silloin lähtenyt. Minulla ei ollut valmentajaakaan. Todennäköisesti en olisi juoksemassa tällä hetkellä.

Maratoonaria miehestä ei ole tullut, sillä kilpailu Kuopiossa oli hänen ensimmäinen ja toistaiseksi viimeinen 42,195 kilometrin juoksunsa.

Sen sijaan Hussa on maileri, joka sijoittui viime vuoden Kalevan kisoissa 1 500 metrillä kuudenneksi. Tänä talvena hän saavutti matkalla SM-pronssia hallikisoissa.

– Raketin lailla on noustu, 20-vuotias juoksija naurahtaa.

Hussa asuu ja opiskelee Oulussa, edustaa Limingan Niittomiehiä ja etenee urallaan Jokelan valmennuksessa. 1 500 metriä on hänen matkansa nyt ja todennäköisesti myös tulevaisuudessa. Korkeat sykerajat, nopeus, luonteenlujuus ja kyky rutistaa ovat mailerin ominaisuuksia, vaikka Hussaan tarttuu hyvin myös kestävyys.

Ennätys on 3.51,80, mutta tämän kauden rohkea tavoite on jo 3.45.

1 500 metriä ei voi juosta, jos ei ole rohkea. Taktisesti Hussa sanoo olevansa vielä raakile, mutta harjoittelussa ei passaa pelätä, jos aikoo lohkaista sekunteja pois.

– Kyllä minä treenaan kuin hullu. Saatan vaikka oksentaa, kun otan rajuja vetoja. Olen tinkimätön harjoittelussani.

Jokelan tallissa on vanhan ajan meininkiä, mutta niin on vuonna 1997 syntyneessä juoksijassakin. Hussa tykkää juosta pakkasessa ja nimeää suosikikseen 1970-luvun pitkätukkaisen legendan Steve Prefontainen. Haapaveden kasvatti pani viime kaudella kaikki ennätyksensä uusiksi 400 metristä 5 000 metriin.

Hän on saanut neuvoja myös Juha Väätäiseltä.

– Kuuntelen, mitä sanotaan, mutta osaan myös suodattaa, Hussa muotoilee.

Suomalaiset miesmailerit saivat julkisuutta, kun Seinäjoen Kalevan kisojen 1 500 metrin voitto irtosi taktiikkakisassa tuloksella 4.10,32. Sitä päiviteltiin, eikä Hussakaan koe hidasta vauhtia luontevaksi.

– En todellakaan. Vaikka olen todella kova kirimies, rytminvaihdokseni ei ole sitä tasoa, että pystyisin iskemään lönköttelyvauhdista.

LNM:n miehelle kelpaisi kunnon vauhtijuoksu.

– En halua enää tuollaista Kalevan kisaa. Pitääkö sitten itse uhrautua?

Tällainen mies Hussa siis on. Maratonin jälkeen hän täytti 18 vuotta, leikkasi pitkän tukkansa ja alkoi viipaloida ennätyksiään.

Hänestä on tullut juoksija.

Mikä se sellainen maileri on, joka juoksee yli 21 kilometrin kilpailun? Samuli Hussa osallistuu tänään lauantaina maantiejuoksun SM-kisoissa puolimaratonille.

– Onhan se harvinaista. Haemme kuitenkin pohjaa pidemmiltä matkoilta, LNM:n juoksija selventää.

Kesän aikana pääpaino on toki 1 500 metrin kisoissa. Hussa sanoo suoraan, että tämä on hänen uransa kannalta erittäin tärkeä kausi.

Hänen tarkoituksensa on päästä mukaan esimerkiksi Paavo Nurmi Gamesin tasoisiin startteihin.

– Nyt nähdään, miten paljon voin saada ajoista sekunteja pois. Se on selvä, että yksin vetämällä en voi päästä 3.45:een vaan siihen tarvitaan juoksu, jossa on vauhdinpitäjiä.

Kauden päätavoite on Jyväskylässä järjestettävissä Kalevan kisoissa. Hussa kilpaili viime vuonna Seinäjoen kisoissa 1 500 metrin lisäksi 800 metrillä.

– Huippukunto on tarkoitus ajoittaa Jyväskylään. Muuta ei ole vielä lyöty lukkoon. Toki saan kilpailla myös oman ikäisissäni (alle 22-vuotiaat) vielä kaksi kautta.

Valmentaja Jorma Jokela toteaa, että Hussaa viedään eteenpäin samanlaisella idealla kuin olympiavoittaja Pekka Vasala teki aikoinaan.

– Kestävyys plus tehoharjoittelu, Jokela kiteyttää.

Talvella hallimitali

Samuli Hussa on syntynyt 10. syyskuuta 1997.

Asuu Oulussa, missä opiskelee OAMK:ssa kansainvälistä liiketaloutta ensimmäistä vuottaan. Edustaa Limingan Niittomiehiä. Aikaisempi seura Haapaveden Urheilijat. Valmentaja Jorma Jokela.

Päämatka 1500 metriä.

Sijoittui 2017 Kalevan kisojen finaalissa kuudenneksi. Tänä talvena juostu hallikisojen SM-pronssi oli ensimmäinen LNM:n aikuisten sarjan SM-mitali 90 vuoteen.

Voitti viime kaudella alle 22-vuotiaiden SM-kisoissa hopeaa 800 metrillä, 1 500 metrillä ja 5 000 metrillä.

Muuta: Muutti lukion kakkosluokalla Haapavedeltä Seinäjoelle ja pelasi hetken aikaa jalkapalloa SJK:n B-junioreissa.

Erikoista: Debyyttimaraton 17-vuotiaana Kuopiossa aikaan 2.46.07. Se on paras alle 18-vuotiaan suomalaisen 2000-luvulla juoksema aika.

– Kyllä minä treenaan kuin hullu. Saatan vaikka oksentaa, kun otan rajuja vetoja. Olen tinkimätön harjoittelussani. Samuli Hussa

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:07
Ulkoministeriön häirintäkysely johti laajaan selvitykseen, ja tässä tulos: "Siellä pitää parantaa johtamista, tiedonkulkua ja koko kulttuuria"
14:00
Limingan kunnan tilikausi 1,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen – investointimenot historiallisesti peräti 19,2 miljoonaa euroa
13:31
OLS:n ensi kauden joukkue rakentuu – Saarnio palaa Sveitsistä, Mestarille jatkosopimus
13:28
Koirankakalla voi saada kahvia pop up -kahvilamyymälästä Oulussa
13:22
Kärppien Kivihalme on oppinut pudotuspelien tavoille ja antaa palaa vaihdosta toiseen – "Jokaiseen otteluun valmistaudutaan tulos tai ulos -mentaliteetilla"
13:16
Torniolaisen omakotitalon pihapiiristä anastettiin traktorimönkijä
13:03
Saudi-Arabia tuomitsi Trumpin päätöksen tunnustaa Golanin kuuluminen Israelille
99
WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi"
61
Oulussa postia jakaa kaksi toimijaa – monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, että postia jakavat muutkin kuin Posti
45
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
17
Poliittinen väkivalta nousi huolenaiheeksi – Finnkinon ilmoitus perussuomalaisten vaalivideon trailerista aiheutti hämmennyksen
16
Kärpät voiton päässä välieristä, peli ei silti täysin säväyttänyt yleisöä – Manner: "Ei se ole niin yksinkertaista, kuin kotisohvalla saattaa tuntua"
15
Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen hämmästelee Antti Rinteen kommenttia Sitran rahojen käytöstä: "Rahoista ei ole yhteisymmärrystä"
14
Katupölykausi alkoi Oulussa: Ilmanlaatu muuttui huonoksi keskustan alueella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

Eikö töissä haluta käydä? No ei! Jos voitan lotossa en tehe päivääkään töitä, eikä tehe moni muukaan vaikka niin itseään... Lue lisää...
rehellisellä pelillä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image