Jalkapallon oma Skoda-cup nosti Huuhkajat lentoon

Suomi voitti kolme ensimmäistä Kansojen liigan otteluaan 1–0 ja joka kerta maalin teki Teemu Pukki. Kuvassa Pukki kiittää Suomen kannattajia syyskuisen Unkari-ottelun jälkeen. KUVA: Ossi Ahola
Urheilu 16.10.2018 18:46
Tapio Neva

Kuka olisi muutama vuosi sitten uskonut, että Roman Eremenkon, 31, valinta maajoukkueeseen voi olla riski?

Osa suomalaisista jalkapallokannattajista on ottanut tavakseen pönkittää ylemmyydentuntoaan kutsumalla jääkiekon MM-kisoja Skoda-cupiksi. Tällä on alleviivattu jääkiekon MM-turnauksen luonnetta B-luokan jääkiekkotapahtumana: Kun maailman parhaat jääkiekkoilijat jatkavat kauttaan vielä NHL:ssä, jokakeväiseen MM-turnaukseen kokoontuvat ne pelaajat, jotka sattuvat olemaan vapaana ja joita MM-turnaus sattuu kiinnostamaan.

Tuollaisesta bulkkituotteesta syttyvät vain penkkiurheilijat, joilta puuttuu urheilullinen yleissivistys. Näinkin joku jalkapalloihminen on varmaan sisimmässään ajatellut jääkiekon MM-turnauksen kaljanhuuruisesta karnevaalimeiningistä.

Urheilujumala rankaisi näitä jalkapalloihmisiä perustamalla Kansojen liigan ja suomalla Huuhkajille hyvää menestystä siinä.

Kansojen liiga perustettiin korvaamaan kansainvälisiä ystävyysotteluita eli nyt suomalaiset jalkapallokannattajat tekevät juuri sitä, mistä ovat Leijona-faneja syyttäneet: intoilevat voitoista C-kategorian kilpailussa.

No, leikkimielinen nokittelu sikseen.

Suomen A-maajoukkueen ympärillä ilonaiheet ovat yleensä olleet sen verran vähissä, että nyt pitää nauttia.

Suomi on tukevasti kiinni Kansojen liigan lohkovoitossa. Se takaisi Palloliitolle 2,25 miljoonaa euroa rahaa sekä joukkueelle paikan C-divisioonan pudotuspeleihin. Niissä on jaossa paikka vuoden 2020 EM-kisoihin.

Suomi varmistaa lohkovoiton, jos se saa edes yhden pisteen jäljellä olevista peleistä Kreikkaa ja Unkaria vastaan. Parhaassa tapauksessa kaksi tappiotakin voi riittää.

Neljän lohkovoittajan väliset pudotuspelit pelataan maaliskuussa 2020. Siellä ohjelmassa on yksiosainen välierä- ja loppuottelu eli lohkovoittajana Suomi olisi kahden voiton päässä EM-kisapaikasta.

Muiden lohkojen voittajia on vielä vaikea arvuutella kiharaisten sarjatilanteiden vuoksi. Tällä hetkellä muiden C-divisioonan lohkojen kärkipaikkaa pitävät hallussaan Israel, Bulgaria ja Serbia, mistä saa jonkinlaisen kuvan tulevien vastustajien tasosta.

Muutama vuosi sitten olisi ollut vaikea ajatella, että Roman Eremenkon valinta Suomen maajoukkueeseen voi olla riski. Eremenko oli pitkään Suomen maajoukkueen johtava pelaaja.

Nyt on aiheellista pohtia, voiko Eremenkon, 31, mahdollinen liittyminen joukkueeseen rikkoa hyvää ryhmädynamiikkaa.

Jos kokaiinin käytöstä saadun pelikieltonsa kärsinyt Eremenko valitaan maajoukkueeseen ja hän ottaa kutsun vastaan, niin millä asenteella hän tulee mukaan? Onko esikuvan asemassa ollut pelaaja valmis kohtaamaan todellisuuden ja pyytämään julkisesti anteeksi tekemäänsä virhettä?

Armollisimman kohtelun hairahtunut urheilija saa, jos hän on nöyrä ja rehellinen.

Takaoven kautta Eremenkoa ei voi joukkueeseen ujuttaa.

MAINOS

Kommentoi

Ei enää jo pois lähteneitä pelaajia. Ruotsikin teki viisaasti jättämälla Zlatanin MM-kisajoukkueesta, pelasivat karsinnat menestyksellisesti ilman miestä.
Vaikka Zlataninsta pidänkin, Janne Andersson teki viisaasti kuten aina valinnoissaan myös IFK Norrköpingissä.
Menestynyt ryhmä jatkakoon. Sitäpaitsi, Kansojen Liiga on arvokkaampi kilpailu kuin Jääkiekon MM-kisat, koska siihen osallistuvilla mailla on kaikki parhaat pelaajansa käytettävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelaako Skoda cupissa parhaat pelaajat? Ei.

Pelaako Nations Leaguessa parhaat pelaajat? Kyllä.

Sitäpaitsi Nations Leaguen pointti on olla "uusi reitti kisoihin", eikä mikään EM-kisojen halpa kopio. Toimittaja Tapio Neva pystyisi varmasti parempaankin, mutta katkeruuden sokaisemana astui melkoiseen tyhmyyden sontaläjään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisiköhän sitä olla mieluummin hiljaa jos ei ole mitään järkevää sanottavaa? Saati sitten kirjoittaa lehteen siitä?
En pidä itseäni jalkapalloihmisenä, enemmän sekalaisten lajien ystävänä, mutta toisaalta ymmärrän tuon "Skoda-cupittelun" vaikka onhan se vähän hölmöä. En toisaalta ole ikinä ymmärtänyt miten voidaan pelata maailmanmestaruudesta jos parhaat pelaajat eivät ole mukana?
Mutta vielä vähemmän ymmärrän miten tämä Nations League vertautuu jääkiekom MM-kisoihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan höpötystä. Tässä sentään pelaa parhaat joka joukkueella eikä edes ole jokavuotinen höntsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli kyllä ihmeellinen teksti, uskomatonta vastakkainasettelua, johon vain urheilusta mitään tietämättömät sortuvat. Itsekin jääkiekkoa viikoittain paikan päällä seuraavana (liigaa ja mestistä) pidän kiekon mm-kisoja Skoda Cuppina, siellä kun ei kaikki parhaat pelaa. Ja ainakin 15.10 pelatussa Esp-Eng-pelissä melkoisia nimimiehiä pelasi, sarjat kun ovat tauolla "tätä B/C-luokan kisaa" varten. Taitaa toimittaja olla Oulusta, jonka jalkapallon tason löydämme Veikkausliigan sarjataulukosta, eiku Ykkösen sarjataulukosta.
Oli kyllä hienoa käydä RoPS:n pipo päässä Kärppien viime kotipelissä, aikuiset katsoivat pitkään ja kiekkojuniorit huutelivat törkeyksiä - kiekkokulttuuria parhaimmillaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko korjata etten yleistäisi - Oululaista kiekkokulttuuria parhaimmillaan! Muualla en vielä ole tällaiseen ilmiöön törmännyt. "Totuus tulee lasten suusta" ja juniorithan oppivat heille syötetyn totuutensa vanhemmiltaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas yksi katkera kiekkofani itkemässä kun Suomi menestyy sellaisessa urheilulajissa joka on maailmanlaajuisesti merkittävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt oli kyllä niin ala-arvoinen teksti että toivon että joku ei tästä saa elantoaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä on tämä lopun hurskastelu anteeksipyytelystä ja nöyryydestä? Keneltä Eremenkon pitäisi pyytää anteeksi? Ja miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perusteleppa Tapio vielä tarkemmin miten tämä on verrattavissa jääkiekon mm-kisoihin. Onko jalkapallon huippusarjat tauolla pelien ajan? On. Osallistuuko huippupelaajat näihin peleihin? Kyllä. Poissa ainoastaan ne, jotka eivät muutenkaan osallistu maajoukkuetoimintaan. Markkinoidaanko näitä kisoja MM- tai EM-arvolla? Ei. Kyseessä eräänlainen sarja, josta voi nousta tai tippua. Lisäksi mahdollisuus päästä myös tätä kautta kisoihin.

Minun mielestäni erinomainen uudistus, joka tuo kilpailullisuutta ja panosta entisten ystävyysotteluiden pelipäiville. Vertauksesi jääkiekon mm-kisoihin tai mainitseemasi Skoda-cuppiin olisi osuva, jos näillä peleillä olisi mm- tai em-arvo ja sinne ei pääsisi pelaajia esim. Euroopan Top-10 liigoista. Pelit pelattaisiin vaikkapa siihen aikaan, kun pohjoisten maiden sarjat ovat tauolla ja pääosa muista sarjoista pyörisi.

Jos jalkapallomaailmasta halutaan etsiä jotakin lähellä Skoda-cupin kaltaista epäkohtaa olevaa kilpailua, voisin mainita olympialaiset. Olympiajalkapallo on monessakin mielessä hyvin erikoinen ratkaisu ja olympiavoittajaksi ei välttämättä todellakaan nouse maailman paras maa, eikä voittajamaasta pääse edes osallistumaan paras mahdollinen joukkue. Jalkapallo saisi lähteä mielestäni pois olympialaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heikko teksti. Kirjoittajalla unohtuu se fakta, että Kansojen liigassa on kaikki parhaat pelaajat mukana toisin kuin jääkiekkokisoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka kyseessä olikin kenties jutun alussa leikkimielinen nokittelu, niin totean silti. Jääkiekon MM-kisat on ja pysyy B-maajoukkuetapahtuma. Tämä meneillään oleva jalkapallon Kansojen liiga on tehty eräänlaiseksi bonus-lohkovaiheeksi, joka avaa mahdollisuuden päästä oikeasti sinne arvokisoihin, jossa sitten pelaa kaikki maanosan parhaat joukkueet ja pelaajat. Vaikka kyseessä onkin vain lajin yhden maanosan mestaruuskisat, niin silti se on tapahtumana sata kertaa suurempi juttu kuin jääkiekon MM-kisat, jotka ovat sivutuotteena usein järjestettävässä maassaankin, kun muu urheilu siellä vie päähuomion.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:15
Miesten trapin finaalipaikat karkasivat suomalaisilta Hollolassa
18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
14:30
Omakotitalo paloi Ylitorniolla lauantaina – viranomaiset vaitonaisia palon syystä
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
19
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image