Pienen roolin pelaajan iso uhraus – Kiekon perjantaina päähänsä saanut kärp­pä­puo­lus­ta­ja Aleksi Mäkelä leikattiin viikonloppuna Oulussa

Kärppien Aleksi Mäkelä (37) loukkaantui perjantaina Lukkoa vastaan pelatussa ottelussa. Arkistokuva. KUVA: Jukka Leinonen
Liiga 25.11.2019 6:21
Janne Onnela

Kärppäpuolustaja Aleksi Mäkelän vaikea kausi muuttui perjantaina entistä synkemmäksi. Vain reilu viikko sitten edellisen loukkaantumisen jäljiltä kaukaloon palannut Mäkelä palasi nopeasti toipilaaksi, kun perjantain Lukko-ottelussa raumalaisten Robin Pressin laukaus osui suoraan Mäkelää kasvoihin.

Kärppäpuolustaja tajusi nopeasti tilanteen vakavuuden ja poistui välittömästi pukukopin puolelle päätään pidellen. Matka jatkui joukkueen hierojan Janne Lukkarin saattamana taksilla Turkuun sairaalaan.

– Lauantaiaamuna he olivat Porissa hotellilla aamiaisen aikaan. Mäkelä lähti siitä taksilla suoraan Ouluun (Kärppien lääkärin Jukka) Tikannon hoiviin, oululaisjoukkueen päävalmentaja Mikko Manner kertaa.

Kaikille ikävän tilanteen nähneille oli heti selvää, että kiekko teki väistämättä tuhojaan pään alueen luustoon. Vamma vaati leikkaushoitoa. Mannerin mukaan Mäkelä pääsi sairaalasta pois sunnuntaina ja voi olosuhteisiin nähden kohtuullisen hyvin.

– Totta kai tilanne säikäytti, mutta se toi taistelutahoa joukkueelle entistä enemmän, kun näimme ettei mitään hengenvaaraa kuitenkaan ollut.

Mäkelällä on nyt edessään pitkä toipilasjakso, eikä paluu kaukaloon ole lähiviikkoina ajankohtainen.

– Varmaankin kuukauden päivät hän on ainakin sivussa, Manner heittää varovaisen ensiarvion.

Pelaajien loukkaantumisten vuoksi Jukurien Jimi Jalonen tulee lainaksi Kärppiin kolmeksi viikoksi.

Rauma on Kärpille raaka

Kärppäkapteeni Lasse Kukkonen kertoi lauantain voitokkaan Ässät-pelin jälkeen joukkueen pelanneen Porissa Mäkelälle. Mannerin mukaan asiaa ei tietoisesti kuitenkaan korostettu pukukopissa liikaa. 

– Ei tuollaisesta voi ennen peliä tehdä liian isoa numeroa. Pelaajien pitää mennä jäälle kuitenkin pelottomina. Jos tuollaista liikaa miettii, niin siellä joku pelaaja ajattelee vain, että nyt se kiekko osuu minua päähän, Manner perustelee.

Mäkelä loukkaantui Raumalla Kärppien pelatessa alivoimalla. Kärppäluotsin näkemyksen mukaan alivoimaa paljon pelaavat saavat uransa aikana paljon vastaavanlaisia osumia.

– Tolppapuolustajan rooli on raaka rooli ja aika moni alivoimaspesialisti on urallaan kokenut vastaavan. Laukaus kun lähtee, niin siihen eteen pitää vain sijoittua.

– Kukaan ei voi tietää olisiko kiekko mennyt tuossa tilanteessa maaliin, mutta joukkueen sisällä tuolla ansaitsee kaikkein ylimmän arvostuksen. Tällainen kertoo mielestäni aina pelaajan luonteesta paljon ja Mäksälläkin on vain yksi vaihde joka jumalan päivä: tehdä kaikki täysillä, päävalmentaja kehuu.

Rauman vieraspelit ovat olleet Kärpille raakoja viime vuosina. Viime kaudella Mika Pyörälä matkusti akillesjänne katkenneena niin ikään Raumalta Ouluun taksilla yön pimeydessä.

Lähes päivälleen neljä vuotta sitten Sebastian Aho lähti Äijänsuolta ambulanssilla saatuaan kiekon kaulaansa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Kymmenen vuoden päästä tätä väkivaltaviihdettä seurataan enää Venäjällä ja Pohjois-Amerikassa, sivistysmaissa katoaa marginaaliin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa oikea ratkaisu ja vielä helppo on nyt viimeinkin keventää kiekon painoa. Nykymailoilla kiekon nopeus on kasvanut niin suureksi että se on jopa tappavan vaarallinen osuessaan. Keventämällä kiekkoa sen tuhovoima vähenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä! Isäni on jo ihan harrastajapelaajanakin saanut kiekosta hurjia osumia, useat illat odotettiin ambulanssia kun tuli haavereita. Karmein oli keuhkon puhkaissut laukaus KÖPÖKIEKOSSA, eli ''vanhojen äijien pelissä'', jossa hän siis oli nuoresta päästä, eli noin 50 v. (Sen verran voimaa jo heidän peleissä, entä sitten ammattilaisten?). Siinä oli pitempään keuhkon tyhjennys pussit sun muut.. Älytöntä ettei turvallisuutta pyritä varmistamaan. Miksi vain maalivahdeilla on koko ristikko? Tarviiko kiekon olla tahalleen tehty kuin kivestä? Lisäsuojia pukujen alle? Kaikki harkitsemisen arvoisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei herranen aika, mitä loukkaantumisen ja uhrautumisen gloriointia. Todella naurettavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on uhrautuvaa peliä, mutta millä hinnalla. Olisiko kaikille pelaajille koko ristikko tms paikallaan? . Nimimerkillä kaikki hampaat uusittuna ja leukaa leikattuna. Toipumista pelaajalle. Päähän taklaukset on sitten luku sinänsä. Respectiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ansaitsee arvostuksen...eikä ansaitse vaan hölmöläisten hommaa pistää naama kiekon eteen. Sanon näin entisenä pelaajana ja (valitettavasti) junnupelaajan isänä. Jääkiekko ei ole järkevimmästä päästä harrastuksena...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvanut vauhti, pienemmät kaukalot, isommat tehot taklauksissa sekä laukauksissa! Alkaa olla nuoren terveydelle kohta liian vaarallista, jos ei noihin puututa. Vähemmän kenttäpelaajia, ristikkokypärä, taklaukset pois?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samassa pelissä kävi useamman kerran kiekko kalloon. Miksi ei suojata? Miksi annetaan lyödä ja taklata päähän lajissa, jossa pääosumia tulee rehdeissä pelitilanteissakin?
Niin paljon kuin jääkiekosta pidänkin, niin en voi ymmärtää tätä päävammojen vähättelyä. Liiga ei edes tilastoi niitä. Täysin käsittämätöntä. Mäntylä ei saanut päähän osuneesta taklauksestaan mitään sanktiota, vaikka oli kolme peliä aiemmin vapautunut pelikiellosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muissa ammateissa työnantajaa syytettäisiin työturvallisuusrikoksesta mikäli vastaavanlaisia työtapaturmia sattuisi.Miksi jääkekko on muun lainsäädännön yläpuolella?Hoxhox poliisi ja syyttäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiakossa saa myös pahoinpidellä toisia ihan tarkoituksella ja hartaasti, eikä siitä seuraa mitään jäähyä kummempaa. Mutta ilmeisesti tämä on sitä elämää suurempaa urheilua, mitä osa kansasta haluaa. Itse kävisin katsomassa useampiakin pelejä, jos niissä olisi vähemmän väkivaltaa ja mainoskatkoja ja vastaavasti enemmän taitoa ja joukkuepelaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärppien päättäjät löivät märän kiekon junnujen poskeen nostamalla Jukureista pelaajan vahvistamaan puolustusta.
Kärpät johtaa sarjaa ja tässä tilanteessa ei uskota omaan juniorityöhön, niin on tämä teko järjenvastaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jotkut vielä maksaa siitä että käyvät tätä väkivaltaa katsomassa livenä.. hölmöläisten hommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi potkupallo on "herrasmiesten" laji jota voi seurata ilman pelkoa onnettomuuksista, katsomo väkivallasta ja ennenkaikkea vahingon mahdollisesti tapahtuessa (oikeasti sula mahdottomuus) saamme nauttia oscarin arvoisista näyttelemisistä viheriöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jääkiekossa lauotaan porukkaa päin kiekkoa tuhatta ja sataa. Ei ole ihme, että välillä kolahtaa. On todellista urheilua. Ei muuta ku seuraava mies maskia tekemään. On vain suoranainen ihme, että noita vahinkoja ja vammautumisia tapahtuu niinkin vähän lajissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan normaalia jääkiekkoa, kaveri jää yksin kärsimään loppuelämäksi päänsärystä ja seuraava pelaaja odottaa jo malttamattomana kaukaloon pääsyä. Normaalia tässä lajissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloinhan jääkiekossa herätään ja tajutaan, että ristikoita/pleksejä kannattaisi käyttää myös aikuisena? Mutta naisethan tämän ovat tajunneet jo ajat sitten. Miksihän ristikko on naisille pakollinen, mutta miehille ei?

Toinen jääkiekon järjettömyys on valmentajien kypärän käyttö tai sen käyttämättä jättäminen. Heti lasten luistelukouluista/kiekkokouluista lähtien näkee valmentajia, jotka eivät käytä kypärää. Tällä esimerkillä valmentajat saavat aikaan sen, että juniorit eivät näe kypärää tarpeellisena myöskään ulkojäillä pelatessaan. Junioreille kypärän käyttö harjoituksissa ja peleissä on pakollista, mutta osa valmentajista ei kuitenkaan käytä kypärää harjoituksia pitäessään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
15:31
Punamultakriisi lauennut? – SDP ja keskusta vakuuttavat löytäneensä taas toisensa
15:12
Poliisi: Kulkue ja mielenosoitukset voivat ruuhkauttaa liikennettä itsenäisyyspäivänä Oulussa
108
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image