Kiek­ko­ko­lum­ni: Poika, joka ei malttanut pyytää vaihtoa, vaikka suurempi hätä kolkutteli kalsareita

Urheilu on ollut Mikko Mannerille tärkeää pikkupojasta saakka. KUVA: Pekka Peura
Liiga 13.9.2018 14:10
Teemu Wilenius

Pallopelit olivat alakouluikäisen pojan suurin rakkaus. Lyhyt, hentorakenteinen nassikka halusi pelata päivät pitkät, oli kyseessä sitten jalkapallo, jääkiekko tai mikä tahansa joukkuepeli.

Poika pursusi pienestä pitäen voittamisen nälkää. Periksi ei voinut antaa, ei varsinkaan tappioasemassa.

Voiton hintana oli joskus hetkellinen kunnian menettäminen.

Kirjoittaja Teemu Wilenius. KUVA: Jussi Nukari

Gothia cupissa, jalkapallon kansainvälisessä junioriturnauksessa, poika ei malttanut pyytää vaihtoa, vaikka suurempi hätä kolkutteli kalsareita. Tärkeintä oli hoitaa homma kentällä. Ei haitannut, vaikka pelishortsien takapuoli sai loppuminuuttien ajaksi ruskean lisäsäväyksen.

Poika oli sosiaalinen ja suosittu. Ei ollut yllätys, että tietyssä iässä tytöt alkoivat kiinnostaa. Pelimies tai ei, urheilun edelle heitä ei sopinut silti asettaa.

Pojalla oli mahdollisuus päästä tanssimaan limudiskon viimeiset hitaat kädet suosikkityttönsä takataskuissa, mutta hän jätti tilaisuuden käyttämättä. Pojalla oli tulipalokiire polkea pyörällään kotiin katsomaan Urheiluruutua. Sitä ei voinut missata, ei koskaan eikä mistään hinnasta.

Vaasalaisen lapsuudenystävän tarinoista – värikynällä tai ilman – tunnistaa kyllä Mikko Mannerin. Kärppäluotsin perusluonne ei ole muuttunut reilussa 30 vuodessa, vaikka perhe ja lapset ovat pehmittäneet arvomaailmaa.

44-vuotiaan Mannerin silmistä kiiluu yhä palava intohimo urheilua kohtaan. Paikka on vain vaihtunut kentältä penkin taakse.

Debyyttikausi päävalmentajana Liigassa poiki uskottavuuden ja arvostuksen. Kukaan tuskin kyseenalaistaa enää pohjalaisen kykyä ohjata suomalaisen kiekkoilun suurlaivaa.

Menestys toi itseluottamusta, valtavan määrän uskoa omaan osaamiseen. Manner tietää nyt konkreettisesti, että hänen pelaajaläheisellä, rohkealla pelitavallaan voi paitsi viihdyttää, niin myös kiihdyttää muilta karkuun.

Mannerilla on kolme on kotia: kaksi asuntoa ja yksi koppi. Raksilan jäähallin syövereissä, Kärppien pukuhuoneessa, hän voi olla yhtä lailla oma itsensä kuin Oulun- ja Vaasan-kotinsa sohvalla.

Partasuisella päävalmentajalla on mestaruuden tuomaa auktoriteettia. Poikkeuksellisen yhtenäisen joukkuehengen siemen piilee kuitenkin välittämisessä. Manner haluaa vilpittömästi, että jokaisella pelaajalla on aidosti hyvä olla. Johtajan näyttämä esimerkki heijastuu laajalle ja tarttuu.

Mannerin valmentajaura osoittaa kohti suurempia areenoita. Sitä ennen on voitettavana vielä yksi tai kaksi mestaruutta Kärppien kanssa.

”Rakastan jääkiekkoa, mutta se ei ole maailman tärkein asia. Jos menee penkin alle ja epäonnistun, voin aina luikkia takaisin Vaasaan.”

Ystäville Manner on aina sama Mikko, kiekkosaavutuksista tai kakkakommelluksista välittämättä.

MAINOS

Kommentoi

Kärppien pelissä jo orastavat enteet romahduksesta. Manner puhuu vielä yleisön viihdyttämisestä, mikä osoittaa, ettei kaveri vieläkään syvällisesti ymmärrä valmentamista. Mutta hei, se voitti mestaruuden ensimmäisellä kaudellaan ja on muutenkin niin kiva kaveri, että pelaajat tykkää, joten täytyyhän sen nyt olla nero, joka on keksinyt pelin uudestaan. Midas joka varmaan voittaa joka kausi, kun se voitti ensimmäiselläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on palannut nämä kiekko nerot inttämään jääkiekko on aivan joutavaa touhua sulkapallo on tosimiesten peli

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pojalle tulee vaikea kausi. Mannerista tehty joku nero, kun sattui voittamaan mestaruuden ensimmäisellä kaudellaan. Tässäkin jutussa puhutaan ikään kuin olisi itsestään selvää, että pari mestaruutta tulee. Kun se voitti viime kaudella, kai se voittaa tälläkin kaudella. Kyllä on toimittajien taso ja ymmärrys heikkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sun taso ja ymmärrys on paljon heikompaa. Et ymmärrä jääkiekosta tai sen valmennuksesta yhtään mitään. Ei noita asioita saavuteta sattumalta. Se vaatii pitkäjänteistä ja kovaa työtä sekä POIKKEUKSELLISTA näkemystä ja ymmärrystä lajista. Eikä tämäkään vielä riitä, vaan se pitää valmentajan kyetä siirtämään joukkueen joka päiväiseen tekemiseen. Mikko Manner on pystynyt tähän. Menestystä Mikolle myös jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komppaan täysin.. täällä on kyllä riittävästi näitä dissaajia ja saman asian jankkaajia yleisömääristä pakkipareista yms, mutta nyt on asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.7.
Leo-Pekka Tähti laittoi ärhäkkään viestin maailmalle Lapinlahden GP-kisoissa – Satasen kärkiajassa 13,83 riittää vastustajille miettimistä
17.7.
Koira juuttui traktorin jättämään uraan Muoniossa – pelastuslaitos sai eläimen irrotettua
17.7.
Ohijuoksutusta padolla
17.7.
Viileä kesä on heikentänyt hunajasatoa, mutta Oulun kasvitieteellisessä puutarhassa mehiläisiä voi nähdä työn touhussa
17.7.
Liikenne pysäytetään jälleen ajoittain Pohjantiellä Lintulan liittymän kohdalla, haittaa Kemiin päin ajaessa
17.7.
Pika-aituri Annimari Korte kohensi ennätystään ja hinasi Reetta Hurskeen alle MM-rajan yleisurheilun Lapinlahden GP-kisoissa
17.7.
Vihiluodon luontopolun grillillä Kempeleessä ilkivaltaa, roskis täytettiin puilla ja sytytettiin tuleen – katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

153 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

Miksi vihata köyhyyttä tai typeryyttä. Yksilöhän itse voi vaikuttaa niihin. Suurin osa on kaltaisiasi "tenevia" ja vaan ... Lue lisää...
Ööh...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image