Kärppien maa­lien­nä­tyk­sen Mika Pyörälän kanssa jakavalta Kai Suikkaselta tunteikkaat kehut: ”Minä, minä, minä -ajattelun sijasta Pyörälälle on olemassa vain me ja joukkue”

Kai Suikkanen iski Kärpille 175 osumaa SM-liigan runkosarjan peleissä. Tässä Suikkanen (21) lapioi kiekkoa verkkoon Ilveksen maalin edustalla. KUVA: Rasila Risto
Liiga 30.10.2019 21:04 | Päivitetty 30.10.2019 21:36
Kimmo Siira

Kai Suikkanen on pitänyt median suuntaan lähes täydellistä radiohiljaisuutta sen jälkeen, kun hän sai Kärppien päävalmentajan paikalta potkut keväällä 2017 ja luotsasi 2018 Bolzanon EBEL-liigan mestariksi.

Pitkän linjan jääkiekkopersoona poikkeaa nyt linjauksestaan ja kertoo Kalevalle mielipiteensä Mika Pyörälästä, joka keskiviikon Lukko-pelin osumansa myötä siirtyi jakamaan Kärppien kaikkien aikojen maaliennätystä (175) yhdessä Suikkasen kanssa.

Kai Suikkanen (kuvassa) ei kehu ketään turhaan, mutta Mika Pyörälän työmoraali teki pitkän linjan jääkiekkopersoonaan vaikutuksen kaudella 2017–2018. KUVA: Leinonen Jukka

– On imartelevaa, että ennätykseni rikkoo tuollainen pelaaja. On muistettava, että Pyörälä on kansainvälisen tason huippujääkiekkoilija. Hän on pelannut NHL:ssä, AHL:ssä, KHL:ssä sekä Ruotsin ja Sveitsin pääsarjoissa – ja voittanut maailmanmestaruuden, Suikkanen luettelee.

– Kaikki saavutukset kertovat jumalattoman paljon Pyörälän urasta.

Pyörälä oli Suikkasen valmennettavana kaudella 2016–2017, kun Kärppien peli sakkasi. Sekamelskan keskellä Pyörälä pelasi elämänsä kauden, summasi 55 tehopistettä (26+29) tehopistettä ja palkittiin Liigan runkosarjan parhaana pelaajana.

Ilman Pyörälän johtajuutta Kärppien kausi olisi ollut vielä nähtyä tuskaisempi. (Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Osuma oli Pyörälän 175:s kärppäpaidassa. Sillä hän sivuaa Kai Suikkasen nimissä olevaa seuraennätystä Kärppien kaikkien aikojen maalitykkinä Liigassa.

Oodi suoritustason vakaudelle

Suikkasen ei tarvitse miettiä vastausta sekuntia pitempään, kun häntä pyytää kuvailemaan Pyörälän vahvuuksia.

– On kyse sitten alivoimasta, ylivoimasta, pelin viimeisistä minuuteista johtoa puolustettaessa tai maalia haettaessa, Pyörälä tulee ensimmäisenä mieleen, kun pitää miettiä, kenet kentälle laittaa. Hän on aina luottamuksen arvoinen. Ennen kaikkea kokonaisvaltainen pelaaja, jolta ei heikkoa kohtaa oikein edes löydy.

Pyörälän maine ei perustu näyttäviin kikkavideoihin tai muihin silmänkääntötemppuihin, vaan vakaaseen suoritustasoon ja oikeisiin valintoihin, joita hän tekee jäällä kerta toisensa jälkeen.

Ei ole sattumaa, että Pyörälän vierellä myös muut pelaajat – tällä kaudella Jesse Puljujärvi ja Juho Lammikko – saavat itsestään parhaan irti.

– Jos joku tulee ensimmäistä kertaa katsomaan peliä eikä tunne ketään, ei Pyörälä pistä sieltä ensimmäisenä silmään joidenkin ihmeellisten ominaisuuksiensa vuoksi. Mutta pitkässä juoksussa hän on vain niin pirun hyvä pelaamaan joukkueen eteen ja puolesta – yksinkertaisesti sanottuna voittava pelaaja, Suikkanen suitsuttaa.

Kuten maalimäärä todistaa, Pyörälä osaa hakeutua hyökkäyspäässä oikeaan aikaan oikeaan paikkaan.

– Ei hänellä ole Patrik Laineen laukausta. Kuti ei painu verkkoon 200 kilometrin tuntivauhdilla, mutta niin vain Pyörälä laittaa kiekon yleensä paikasta pussiin, Suikkanen pelkistää.

Arvokas perintö kiekkoyhteisölle

Suikkasen mukaan Pyörälältä jää aikanaan arvokas perintö koko suomalaiselle jääkiekkoyhteisölle. Vuoden 1988 olympiahopeamitalistin puheessa on tunteen paloa, kun hän asettelee sanansa järjestykseen.

– Kaiken saavuttamansa jälkeen Pyörälä on pysynyt erittäin vaatimattomana, hiljaisena ja rauhallisena. Hän antaa tekojen puhua puolestaan, eikä kulje kylillä nokka pystyssä kertomassa itsestään. Nykymaailmassa korostuu minä, minä, minä -ajattelu, mutta Pyörälälle on olemassa vain me ja joukkue.

– Kun valmentaja näkee tuollaista toimintaa läheltä, se hivelee silmää, Suikkanen alleviivaa.

Kaudella 2016–2017 Pyörälän jääaikakeskiarvo nousi runkosarjan otteluissa lähes 21 minuuttiin, joka on liigatasolla poikkeuksellinen luku hyökkääjälle.

– Pyörälä oli vain niin hyvä, että häntä oli pakko käyttää kaikissa tiukoissa ja kiperissä tilanteissa. Ja sillä kaudella tiukkoja ja kiperiä tilanteita oli aika paljon, Suikkanen hymähtää ironisesti.

Näetkö mitään yhtymäkohtia omassa ja Pyörälän pelaajaprofiilissa?

– Itse en osannut juuri muuta kuin ampua kovaa ja taklata kaikkea, mikä liikkuu. Siinä oli suurin piirtein se meikäläisen peli, Suikkanen virnistää.

– Onhan Pyörälä paljon kokonaisvaltaisempi pelaaja kuin minä olin.

Pyörälä on pian yksin Kärppien ennätysmies. Asetelma ei haittaa Suikkasta pätkääkään.

– Kuulin ennätyksestäni joskus 2000-luvun alussa, kun Mika Kulju kirjoitti kirjaa Kärpistä. Eikö sitä sanota, että ennätykset on tehty rikottaviksi? Kyllä sieltä tulee vielä joku myös Pyörälän jälkeen ja rikkoo ennätyksen taas. Niin se tässä maailmassa vain menee, kesäkuussa 60 vuotta täyttänyt Suikkanen maalailee.

Ilta-Sanomat uutisoi myöhään keskiviikkoiltana, että Suikkanen ottaa vetovastuun EBEL-liigan Dornbirnissä.

MAINOS

Kommentoi

Kaikkia pelaajia pitää kannustaa tekemään parhaansa kentällä. Samoin antaa tunnustusta hyvistä suorituksista. Pelin voitto on yhteistyön tulos, se täytyy muistaa, ei yksi pelaaja voittoa tuo. Muutamat pelaajat ovat otsikoissa päivittäin, toiset eivät koskaan. Pelaajien sukulaisetko painavat otsikkoihin pääsemisessä ? Suhteellisuudentajua kiekkoilukehiin !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kun muistetaan kaikkia onnistuneita kiekkoilijoita. Ei voi keskittyä yhteen menestyneeseen. Kaikki pelaajat tekevät parhaansa ja onnistuminen on 'arpapeliä'.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee mielen jo palvonta. Katsokaa maiilmankarttaa. Monessako maassa pelataan tätä lajia? Niin-pä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö sua ole koskaan kehuttu mistään, kun positiivisesta uutisen ja urheilusuorituksessa onnistumisen miellät palvonnaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kehut menivät täysin oikeaan osoitteeseen. Hyvä Kaitsu. En tiennytkään, että Sinusta löytyy näin inhimillinen ja oikea asenne. Nyt tiedän ja osaan arvostaa Sinua entistä paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunpa saisi muistakin lajeista lukea näitä tilasto juttuja jne, mutta ei, money talks...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivon tasaisesti muitakin laji uutisia. Mitä ennätyksiä muissa lajeissa on? Se olisi avartavaa lukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sukupolvenvaihdos vaikuttaa. Kokeneet siirtyvät syrjään ja nuoret tulevat oppimaan kovassa kilpailussa peliajasta. Kukaan ei saavuta menestystä aivan yksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suikkanen puhuu asiaa. On ilo seurata Pyörälän työskentelyä jäällä. Uskomaton pelimies, taito ja miehellä on pelisilmää, se on nähty jo millaisesta miehestä on kyse.
Pyörälällä on iso Kärppä-sydän ja hän antaa joka pelissä kaikkensa joukkueen eteen.
Puljujärvi ja Lammikko tekee myös pisteitä paljon juuri Mika Pyörälän ansiosta :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyörälän entisenä koulukaverina voin yhtyä Suikkasen sanoihin. Monipuolista uraa lehdistä ja televisiosta seuranneena voin vain ylistää Pyörälän uraa. Teinivuosina Mika ei ollut sen kummempi kaveri kuin nytkään, hommansa hoiti silloin siinä missä nykyäänkin eikä siitä sen suurempaa numeroa tehnyt eikä nykyäänkään tee. Kaikin puolin hieno pelaaja varsinkin silloin kun joukkue häntä eniten tarvitsee, mutta ei kuitenkaan päivää paistattele pistepörssin kärjessä. Tylsän tasainen joka tilanteen spesialisti. Tasan se sama Mika Pyörälä kuin kouluvuosinakin ja erotuksena muihin Maikkulan kärppäläisiin pitää yhteyttä vanhoihin kavereihin, sen minkä "harrastukseltaan" ehtii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on tuo Kärppien pyörätuoliketju melko paha vastustajille, Hyvä pojat virtaa piisaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

91
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
77
HIFK kuritti taas Kärppiä – Rybarin ulosajo ja Leskisen HIFK-debyytti kuumensivat tunteita Raksilassa, yleisö pilkkalauloi ex-kärpälle
50
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
43
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
42
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla
35
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
27
Kaikki Rinteen kaatuneen hallituksen puolueet valmiita jatkamaan vanhan hallitusohjelman pohjalta –  "Kynnyskysymyksemme on, että kaikesta Rinteen hallituksessa sovitusta pidetään kiinni"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

kyllä parasta joulumusiikkia on köyhän ulina. T: Mersu-mies Lue lisää...
Philos

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image