Analyysi: 4 002 katsojaa on järkyttävä lukema – Kärpät johtaa Liigaa ja pelaa viihdyttävää kiekkoa, mutta koko lajin hiipivää ongelmaa ei poista mikään

Kärppien yleisömäärä edellisessä kotiottelussa KooKoo:ta vastaan oli järkyttävä: 4 002, kirjoittaa Kai Nevala. KUVA: Jarmo Kontiainen
Liiga 12.1.2019 8:19
Kai Nevala

Vaikka Kärpät johtaa Liigaa ylivoimaisesti, sen yleisökeskiarvo on pienempi kuin koskaan tällä vuosituhannella. Suomen suosituin urheilulaji on edelläkävijä kulutustottumusten murroksessa.

Kai Nevala

Mitä tarkoittaa lukema 4 002?

Kärppien yleisömäärä edellisessä kotiottelussa KooKoo:ta vastaan oli järkyttävä: 4 002.

Vastaaviin lukemiin ei ole Oulussa totuttu eikä Raksilan hallissa todellisuudessa ollut edes noin paljon ihmisiä. Kärppien yleisökeskiarvo pitkittyneessä nousukiimassa divarikaudella 1999–2000 oli 4 646, vaikka Uudenkaupungin Jääkotkat, KJT Järvenpää tai Hyvinkään Ahmat eivät itsessään olleet hekumallisia vastustajia.

Järkyttävä. Sanan voi käsitellä kahdella tavalla.

Jos AC Oululla olisi Raatissa aina vähintään 4 000 katsojaa, se olisi järkyttävän kova yleisömäärä.

Jos Lipon tuoreimmalla inkarnaatiolla olisi 4 000 katsojaa, kansa bailaisi kuin olisi vuosi 1995 ja Keskuskenttä olemassa.

Jos Ettalla, Ynnillä tai OLS:n salibandyllä olisi 4 000 katsojaa, kaupungissa vietettäisiin useita mestaruusjuhlia vuosittain.

Jos jollain naisten joukkueella olisi 4 000 katsojaa, seuran pitäisi palkata erikseen viestintävastaava ulkomaisia mediavieraita varten.

4 002 tammikuisena tiistai-iltana pohjoisen hiljaisessa maalaiskaupungissa on iso ihmisjoukko.

”Tulevaisuuden kuva on jo tässä ja nyt: hallille saapuva katsoja ei ole itsestäänselvyys.”

Mikään selitys ei silti poista Kärppien ongelmaa. Oululaisjoukkue pelaa Mikko Mannerin alaisuudessa viihdyttävää kiekkoa ja johtaa Liigaa ylivoimaisesti, mutta sen runkosarjan yleisömäärät ovat pienempiä kuin koskaan uuden vuosituhannen liigataipaleen aikana.

Ennen lauantain Lukko-ottelua keskiarvo on – sinänsä todella komea – 5 113, mutta huippulukemista on tultu toista tuhatta alaspäin. Jopa kaudella 2016–2017 Kai Suikkasen johtaman Kärppien hankaluuksia seurasi keskimäärin 5 152 katsojaa.

Kärpät ei ole asian kanssa yksin, sillä koko Liigan keskiarvo on pudonnut kohti 4 000:ta katsojaa.

Samaan aikaan jääkiekko lajina saattaa olla suositumpi kuin koskaan ja aluekeskuksien asukasluvut jatkavat kasvuaan.

Mistä palanut sulake löytyy?

Liigassa on liikaa joukkueita ja otteluita, Jokerit ei ole mukana, pelaajatähdet ovat harvassa, hallit vanhentuvat, NHL:n kolmen kirjaimen yhdistelmä loistaa Suomeen entistä kirkkaammin...

Selitykset ovat hyviä, mutta suurin syy löytyy seuraavan jatkumon päästä: Yle, Kolmoskanava, MTV3, Canal+, UrhoTV, Nelonen ja lopulta Telia TV.

Kun katsoja näkee 20 euron kuukausipanostuksella suosikkijoukkueensa kaikki ottelut, se on monen kannattajan uusi kausikortti.

Elämme urheilun kulutustottumusten murroskautta ja Suomen suosituin laji on siinä edelläkävijä. Siksi se ottaa myös iskuja vastaan.

Tietojen mukaan Telian kompensaatio Liigalle on noin 23 miljoonaa euroa kaudessa, joten jokaiselle seuralle tulee tuhti tuki. Yksikään seura ei kuitenkaan voi jäädä kellumaan tuen varaan, vaan jokaisen on mietittävä ansaintalogiikkaansa uusiksi.

Kärpät on konsernina laajentanut bisnestään järkevästi myös mustan lätkän ulkopuolelle.

Tulevaisuuden kuva on jo tässä ja nyt: hallille saapuva katsoja ei ole itsestäänselvyys.

Tämä on otettava huomioon, kun Ouluunkin suunnitellaan monitoimiareenaa. Jos päätös rakentamisesta syntyisi, katsojakapasiteetin on oltava riittävän iso, mutta se ei saa olla liian suuri.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (225)

On tehtävä ainakin seuraavat muutokset:

- Lipun hinnat takaisin 90-luvun tasolle
- Parkkimaksut pois
- Restell ja muut konekahvin kaupittelijat ulos. Saa häätää väkivaltaa käyttämällä, jos ei hyvällä lähde.
- Restell ja muut 10 euron hot dogien kaupittelijat ulos.
- Yhdistysten ja junnuseurojen ja itse edustusjoukkueen ym kahvinmyyntipisteet, arpajaismyynnit ja makkaranpaistopisteet takaisin
- Nostatusmusiikkia sisääntuloon ja tapahtumia erätauoille
- Oluen anniskelu katsomoihin
- Joukkuemäärän vähentäminen ja sarjan avaaminen. Jos seuran yleisömagneetti tippuu, sitten se tippuu. Voi voi. Ensi vuonna takaisin, ehkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyn peleissä ahkerasti, mutta kommentoin silti, mitä voisi parantaa.

Hallissa ei myydä mitään sellaista pikkupurtavaa, jota haluaisin ostaa. Saatan varata mukaani vähän viinirypäleitä tai sitrushedelmän paloja. Esimerkiksi smoothien voisin ostaa.

Olen käynyt muutaman kerran Vaasassa, siellä järjestysmiehet toivottavat tervetulleeksi, Oulussa on yrmeämpää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väljähtänyttä hommaa ei enää kiinnosta. Yritetään rahastaa katsojilta ja sponsoreilta kaikki rahat. Pelaajille ja entisille pelaajille suojatyöpaikoissaan maksetaan aivan liikaa. Suljettu liiga on iso vitsi ja osa suurempaa katsojien huijaamiskuviota. Koko liigan tarkoitus on vain rahanteko, näille kiekkoilijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omaan intooni seurata ja rahoittaa Liigan ja Kärppien otteluja paikan päällä (ja enenevässä määrin muuallakaan) vaikuttaa suuresti se, että Liigasta sarjana on kadonnut urheilullisuus ja rehellisyys. Käytännössä kaikki tapahtuu rahan ehdoilla. Sarja on suljettu ja joukkue- ja ottelumäärä nostettu keinotekoisesti yli kipurajan. Seurojen taloudellisista resursseista johtuvia joukkueiden voimasuhde-eroja pyritään räikeän näkyvällä tavalla tasaamaan mm. otteluohjelman ja tuomaritoiminnan avulla. Näin ottelut pysyvät "jännittävinä", sarja tasaisena ja siten kaikilla liigapaikkakunnilla mahdollisimman mielenkiintoisena ja tuottoisana. Eniten tästä keinotekoisesta voimasuhteiden tasaamisesta kärsii urheilullisesti tällä hetkellä mielestäni juuri Kärpät. Takavuosina Jokereita kohdeltiin samalla tavalla. Kevään pudotuspelit ottelusarjojen pitkittämisineen ja erään seuran toistuvine suosimisineen kuuluvat tietysti olennaisena osana tähän samaan kuvioon. Faneja ja lipun ostaneita pidetään idiootteina joilta on tarkoitus lypsää rahat mahdollisimman helpolla pois.

Mitä Kärppien ottelutapahtumaan ja sen kehittämiseen jääkiekon lisäksi tulee, niin sehän ei ehkä aivan 2000-luvun ensimmäisiä kausia lukuun ottamatta ole Kärppiä käytännössä koskaan kiinnostanut. Jopa ottelun jälkeinen "mediatilaisuus" on edelleen täysin amatöörimaista puuhastelua.
Oulun kaupungin osuutta hallin ja ottelutapahtuman viihtyisyyteen kommentoitakoon sen verran, että edes ne katsomoaukkojen verhot voisi pestä räästä ja sinapista kerran viidessä vuodessa. Lisäksi olisi ihan kiva, jos vessojen käsienpesuhanoista saataisiin vielä jonain päivänä tulemaan muutakin kuin jääkylmää tai polttavan kuumaa vettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin ennen katsomassa pelejä tiuhaan mutta kun aloin aikuistumaan tulin myös mukavuudenhaluiseksi. Ennen riitti fanikatsomossa oleminen mutta nykyään ei jaksa seistä ja ostan lipun siis istumapaikoille.

Ongelmana on hinta kyseisille paikoille. N. 30e/ lippu hyvästä paikasta on paljon ottaen huomioon ottelutapahtuman. Peli kärpillä on laadukasta mutta kaikki muu ei todellakaan ole.

Alkushow on huonontunut vuosi vuodelta ja on nykyään jopa nolo. Pelikatkoilla soitetaan vanhaa musiikkia pois lukien chl finaali jossa amanda harkimo oli soittamassa biisejä. Erätauoilla oli enne kaiken maailman junnujen rankkareita ja puolesta kentästä piti saada kiekko maaliin ym. Nämä mielellään takas koska käytäville ostoksille ei ole mitään asiaa erätauoilla valtavien ruuhkien takia. Eipä siinä se moska mitä sielä myydään on niin pahaa ettei viiti lähtä jonottaan mitään mikrossa lämmitettyjä lihiksiä. Ja jos nälkä on sietämätön ja on pakko jonotta niin siinä sitte tungoksessa jonotetaan muitten tönittävinä koko erätauko yhden evään takia. Olut on sitä pahinta merkkiä joten eipä ole tarvinnut niihin jonoihin vuosiin mennä. Mutta jos saisi jotain paikallista esim hailuodon panimolta niin varmasti tuopin joisin.

Nykyään käyn vaan n. 3 pelissä kaudella ikivanhan hallin ja ottelutapahtuman takia. Tämä luku monin kertaistuu jos saadaan uusihalli ja tapahtumaa saadaan mielekkäämmäksi.

Kärpät voisi ottaa lauantaiksi retropaidat käyttöön, ne punaiset.

Mediakuutiossa voisi näkyä torjunnat reaaliajassa ja pelikatkoilla tai erätauolla tulokset muilta paikkakunnilta.

Faneja voisi arvostaa vähän enemmän eikä tunkea heitä nurkkaan. Eli päätykatsomo fanikatsomoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnelma huono, kannustus puuttuu, lippujen hinnat korkeat!
Fanikatsomo paremmille paikoille ja niille halvemmat liput. Ottelukohtaiset tarjoukset peleihin(ilmeisesti ei mahdollista nykysysteemillä?). Nyt olisi aika alkaa menemään tunnelma ja katsojat etusijalla!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin katsomassa kärpät-lukko pelin ja tunnelma hallissa ihan kuollut, ei lähellekään saa vastinetta ylihintaisille lipuille..en tule toistamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän se on, että kaikki päättyy aikanaan. Oulussa kansa äänestää jaloillaan haluaako mennä Raksilan hallille vai ei. Yhä useampi ei halua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juha Sipilää on kiittäminen,koska ihmisten ostovoimaa on imuroitu "parempiin suihin".
Tänäänkin n. 1-miljoona Suomalaista arpoo,ostaako ruokaa,vai lääkkeitä!
Vaikka on hypätty............

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuo nyt niin vaikeaa ole. Kärppien heikoimmat lenkit ovat tällä hetkellä markkinointi ja tapahtumajärjestely.

Kärppä-konsepti ja liiketoimintalogiikka on mietittävä uudelleen. Pelkkä huippujoukkue ja palelu hallissa ei riitä.
.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätyyn kannattajille seisomakatsomo, ruokatarjonta tasokkaammaksi. Sekä ottelulipulla pitäisi päästä julkiseen liikenteeseen ilmaiseksi pelipäivinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkushow on huonontunut vuosi vuodelta. Silloin kun Rammstein soi ja tulta tuli sai hyvän fiiliksen matsille. Lisäksi katkoilla ei tule enään yleisölle kannustus musiikkia. Toki olutta katsomoon ja 4-5 joukkuetta mestikseen ja karsinnat takaisin. Kausikortti ollut 8 vuotta ja tuntuu että joka vuosi tapahtumasta tunnelma hiipuu. Pitäisi panostaa enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin syy on suljettu sarja joka näivettää lajin tasaisen varmasti Suomessa. Toiseksi suurin liian iso (merkityksettömien) pelien määrä ja kolmanneksi surkea halli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En seuraa lätkää, en yhtään pätkää!
Onhan Oulussa toki paljon muutakin mielenkiintoista seurattavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin viimeksi katsomassa Kärppien peliä vuonna 1986 ja se riitti minulle. Älytöntä, asiatonta ja jopa sairasta huutamista koko pelin aikana. Mieluummin katson televisiosta pelit kuin menen jäähalliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi polttaa hyvää aikaa reilu 2h edes päätteen edessä, kysyn vaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan ihmiset vain aikuistuneeet ja alkaneet harrastaa itse? Monihan käy matseissa, koska muutkin käy. Saa sitten sanoa ”olin minäkin siellä”. Tuulipukukansan touhua koko urheilun seuraaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taukoihin pitäisi panostaa. Tarjonta paremmaksi. Kerran vuodessa kävin aiemmin paikan päällä katsomassa en enää sitäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (225)

Uutisvirta

177
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
45
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
36
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
29
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
22
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image