Analyysi: 4 002 katsojaa on järkyttävä lukema – Kärpät johtaa Liigaa ja pelaa viihdyttävää kiekkoa, mutta koko lajin hiipivää ongelmaa ei poista mikään

Kärppien yleisömäärä edellisessä kotiottelussa KooKoo:ta vastaan oli järkyttävä: 4 002, kirjoittaa Kai Nevala. KUVA: Jarmo Kontiainen
Liiga 12.1.2019 8:19
Kai Nevala

Vaikka Kärpät johtaa Liigaa ylivoimaisesti, sen yleisökeskiarvo on pienempi kuin koskaan tällä vuosituhannella. Suomen suosituin urheilulaji on edelläkävijä kulutustottumusten murroksessa.

Kai Nevala

Mitä tarkoittaa lukema 4 002?

Kärppien yleisömäärä edellisessä kotiottelussa KooKoo:ta vastaan oli järkyttävä: 4 002.

Vastaaviin lukemiin ei ole Oulussa totuttu eikä Raksilan hallissa todellisuudessa ollut edes noin paljon ihmisiä. Kärppien yleisökeskiarvo pitkittyneessä nousukiimassa divarikaudella 1999–2000 oli 4 646, vaikka Uudenkaupungin Jääkotkat, KJT Järvenpää tai Hyvinkään Ahmat eivät itsessään olleet hekumallisia vastustajia.

Järkyttävä. Sanan voi käsitellä kahdella tavalla.

Jos AC Oululla olisi Raatissa aina vähintään 4 000 katsojaa, se olisi järkyttävän kova yleisömäärä.

Jos Lipon tuoreimmalla inkarnaatiolla olisi 4 000 katsojaa, kansa bailaisi kuin olisi vuosi 1995 ja Keskuskenttä olemassa.

Jos Ettalla, Ynnillä tai OLS:n salibandyllä olisi 4 000 katsojaa, kaupungissa vietettäisiin useita mestaruusjuhlia vuosittain.

Jos jollain naisten joukkueella olisi 4 000 katsojaa, seuran pitäisi palkata erikseen viestintävastaava ulkomaisia mediavieraita varten.

4 002 tammikuisena tiistai-iltana pohjoisen hiljaisessa maalaiskaupungissa on iso ihmisjoukko.

”Tulevaisuuden kuva on jo tässä ja nyt: hallille saapuva katsoja ei ole itsestäänselvyys.”

Mikään selitys ei silti poista Kärppien ongelmaa. Oululaisjoukkue pelaa Mikko Mannerin alaisuudessa viihdyttävää kiekkoa ja johtaa Liigaa ylivoimaisesti, mutta sen runkosarjan yleisömäärät ovat pienempiä kuin koskaan uuden vuosituhannen liigataipaleen aikana.

Ennen lauantain Lukko-ottelua keskiarvo on – sinänsä todella komea – 5 113, mutta huippulukemista on tultu toista tuhatta alaspäin. Jopa kaudella 2016–2017 Kai Suikkasen johtaman Kärppien hankaluuksia seurasi keskimäärin 5 152 katsojaa.

Kärpät ei ole asian kanssa yksin, sillä koko Liigan keskiarvo on pudonnut kohti 4 000:ta katsojaa.

Samaan aikaan jääkiekko lajina saattaa olla suositumpi kuin koskaan ja aluekeskuksien asukasluvut jatkavat kasvuaan.

Mistä palanut sulake löytyy?

Liigassa on liikaa joukkueita ja otteluita, Jokerit ei ole mukana, pelaajatähdet ovat harvassa, hallit vanhentuvat, NHL:n kolmen kirjaimen yhdistelmä loistaa Suomeen entistä kirkkaammin...

Selitykset ovat hyviä, mutta suurin syy löytyy seuraavan jatkumon päästä: Yle, Kolmoskanava, MTV3, Canal+, UrhoTV, Nelonen ja lopulta Telia TV.

Kun katsoja näkee 20 euron kuukausipanostuksella suosikkijoukkueensa kaikki ottelut, se on monen kannattajan uusi kausikortti.

Elämme urheilun kulutustottumusten murroskautta ja Suomen suosituin laji on siinä edelläkävijä. Siksi se ottaa myös iskuja vastaan.

Tietojen mukaan Telian kompensaatio Liigalle on noin 23 miljoonaa euroa kaudessa, joten jokaiselle seuralle tulee tuhti tuki. Yksikään seura ei kuitenkaan voi jäädä kellumaan tuen varaan, vaan jokaisen on mietittävä ansaintalogiikkaansa uusiksi.

Kärpät on konsernina laajentanut bisnestään järkevästi myös mustan lätkän ulkopuolelle.

Tulevaisuuden kuva on jo tässä ja nyt: hallille saapuva katsoja ei ole itsestäänselvyys.

Tämä on otettava huomioon, kun Ouluunkin suunnitellaan monitoimiareenaa. Jos päätös rakentamisesta syntyisi, katsojakapasiteetin on oltava riittävän iso, mutta se ei saa olla liian suuri.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (225)

On tehtävä ainakin seuraavat muutokset:

- Lipun hinnat takaisin 90-luvun tasolle
- Parkkimaksut pois
- Restell ja muut konekahvin kaupittelijat ulos. Saa häätää väkivaltaa käyttämällä, jos ei hyvällä lähde.
- Restell ja muut 10 euron hot dogien kaupittelijat ulos.
- Yhdistysten ja junnuseurojen ja itse edustusjoukkueen ym kahvinmyyntipisteet, arpajaismyynnit ja makkaranpaistopisteet takaisin
- Nostatusmusiikkia sisääntuloon ja tapahtumia erätauoille
- Oluen anniskelu katsomoihin
- Joukkuemäärän vähentäminen ja sarjan avaaminen. Jos seuran yleisömagneetti tippuu, sitten se tippuu. Voi voi. Ensi vuonna takaisin, ehkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyn peleissä ahkerasti, mutta kommentoin silti, mitä voisi parantaa.

Hallissa ei myydä mitään sellaista pikkupurtavaa, jota haluaisin ostaa. Saatan varata mukaani vähän viinirypäleitä tai sitrushedelmän paloja. Esimerkiksi smoothien voisin ostaa.

Olen käynyt muutaman kerran Vaasassa, siellä järjestysmiehet toivottavat tervetulleeksi, Oulussa on yrmeämpää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väljähtänyttä hommaa ei enää kiinnosta. Yritetään rahastaa katsojilta ja sponsoreilta kaikki rahat. Pelaajille ja entisille pelaajille suojatyöpaikoissaan maksetaan aivan liikaa. Suljettu liiga on iso vitsi ja osa suurempaa katsojien huijaamiskuviota. Koko liigan tarkoitus on vain rahanteko, näille kiekkoilijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omaan intooni seurata ja rahoittaa Liigan ja Kärppien otteluja paikan päällä (ja enenevässä määrin muuallakaan) vaikuttaa suuresti se, että Liigasta sarjana on kadonnut urheilullisuus ja rehellisyys. Käytännössä kaikki tapahtuu rahan ehdoilla. Sarja on suljettu ja joukkue- ja ottelumäärä nostettu keinotekoisesti yli kipurajan. Seurojen taloudellisista resursseista johtuvia joukkueiden voimasuhde-eroja pyritään räikeän näkyvällä tavalla tasaamaan mm. otteluohjelman ja tuomaritoiminnan avulla. Näin ottelut pysyvät "jännittävinä", sarja tasaisena ja siten kaikilla liigapaikkakunnilla mahdollisimman mielenkiintoisena ja tuottoisana. Eniten tästä keinotekoisesta voimasuhteiden tasaamisesta kärsii urheilullisesti tällä hetkellä mielestäni juuri Kärpät. Takavuosina Jokereita kohdeltiin samalla tavalla. Kevään pudotuspelit ottelusarjojen pitkittämisineen ja erään seuran toistuvine suosimisineen kuuluvat tietysti olennaisena osana tähän samaan kuvioon. Faneja ja lipun ostaneita pidetään idiootteina joilta on tarkoitus lypsää rahat mahdollisimman helpolla pois.

Mitä Kärppien ottelutapahtumaan ja sen kehittämiseen jääkiekon lisäksi tulee, niin sehän ei ehkä aivan 2000-luvun ensimmäisiä kausia lukuun ottamatta ole Kärppiä käytännössä koskaan kiinnostanut. Jopa ottelun jälkeinen "mediatilaisuus" on edelleen täysin amatöörimaista puuhastelua.
Oulun kaupungin osuutta hallin ja ottelutapahtuman viihtyisyyteen kommentoitakoon sen verran, että edes ne katsomoaukkojen verhot voisi pestä räästä ja sinapista kerran viidessä vuodessa. Lisäksi olisi ihan kiva, jos vessojen käsienpesuhanoista saataisiin vielä jonain päivänä tulemaan muutakin kuin jääkylmää tai polttavan kuumaa vettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin ennen katsomassa pelejä tiuhaan mutta kun aloin aikuistumaan tulin myös mukavuudenhaluiseksi. Ennen riitti fanikatsomossa oleminen mutta nykyään ei jaksa seistä ja ostan lipun siis istumapaikoille.

Ongelmana on hinta kyseisille paikoille. N. 30e/ lippu hyvästä paikasta on paljon ottaen huomioon ottelutapahtuman. Peli kärpillä on laadukasta mutta kaikki muu ei todellakaan ole.

Alkushow on huonontunut vuosi vuodelta ja on nykyään jopa nolo. Pelikatkoilla soitetaan vanhaa musiikkia pois lukien chl finaali jossa amanda harkimo oli soittamassa biisejä. Erätauoilla oli enne kaiken maailman junnujen rankkareita ja puolesta kentästä piti saada kiekko maaliin ym. Nämä mielellään takas koska käytäville ostoksille ei ole mitään asiaa erätauoilla valtavien ruuhkien takia. Eipä siinä se moska mitä sielä myydään on niin pahaa ettei viiti lähtä jonottaan mitään mikrossa lämmitettyjä lihiksiä. Ja jos nälkä on sietämätön ja on pakko jonotta niin siinä sitte tungoksessa jonotetaan muitten tönittävinä koko erätauko yhden evään takia. Olut on sitä pahinta merkkiä joten eipä ole tarvinnut niihin jonoihin vuosiin mennä. Mutta jos saisi jotain paikallista esim hailuodon panimolta niin varmasti tuopin joisin.

Nykyään käyn vaan n. 3 pelissä kaudella ikivanhan hallin ja ottelutapahtuman takia. Tämä luku monin kertaistuu jos saadaan uusihalli ja tapahtumaa saadaan mielekkäämmäksi.

Kärpät voisi ottaa lauantaiksi retropaidat käyttöön, ne punaiset.

Mediakuutiossa voisi näkyä torjunnat reaaliajassa ja pelikatkoilla tai erätauolla tulokset muilta paikkakunnilta.

Faneja voisi arvostaa vähän enemmän eikä tunkea heitä nurkkaan. Eli päätykatsomo fanikatsomoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnelma huono, kannustus puuttuu, lippujen hinnat korkeat!
Fanikatsomo paremmille paikoille ja niille halvemmat liput. Ottelukohtaiset tarjoukset peleihin(ilmeisesti ei mahdollista nykysysteemillä?). Nyt olisi aika alkaa menemään tunnelma ja katsojat etusijalla!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin katsomassa kärpät-lukko pelin ja tunnelma hallissa ihan kuollut, ei lähellekään saa vastinetta ylihintaisille lipuille..en tule toistamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän se on, että kaikki päättyy aikanaan. Oulussa kansa äänestää jaloillaan haluaako mennä Raksilan hallille vai ei. Yhä useampi ei halua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juha Sipilää on kiittäminen,koska ihmisten ostovoimaa on imuroitu "parempiin suihin".
Tänäänkin n. 1-miljoona Suomalaista arpoo,ostaako ruokaa,vai lääkkeitä!
Vaikka on hypätty............

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuo nyt niin vaikeaa ole. Kärppien heikoimmat lenkit ovat tällä hetkellä markkinointi ja tapahtumajärjestely.

Kärppä-konsepti ja liiketoimintalogiikka on mietittävä uudelleen. Pelkkä huippujoukkue ja palelu hallissa ei riitä.
.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätyyn kannattajille seisomakatsomo, ruokatarjonta tasokkaammaksi. Sekä ottelulipulla pitäisi päästä julkiseen liikenteeseen ilmaiseksi pelipäivinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkushow on huonontunut vuosi vuodelta. Silloin kun Rammstein soi ja tulta tuli sai hyvän fiiliksen matsille. Lisäksi katkoilla ei tule enään yleisölle kannustus musiikkia. Toki olutta katsomoon ja 4-5 joukkuetta mestikseen ja karsinnat takaisin. Kausikortti ollut 8 vuotta ja tuntuu että joka vuosi tapahtumasta tunnelma hiipuu. Pitäisi panostaa enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin syy on suljettu sarja joka näivettää lajin tasaisen varmasti Suomessa. Toiseksi suurin liian iso (merkityksettömien) pelien määrä ja kolmanneksi surkea halli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En seuraa lätkää, en yhtään pätkää!
Onhan Oulussa toki paljon muutakin mielenkiintoista seurattavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin viimeksi katsomassa Kärppien peliä vuonna 1986 ja se riitti minulle. Älytöntä, asiatonta ja jopa sairasta huutamista koko pelin aikana. Mieluummin katson televisiosta pelit kuin menen jäähalliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi polttaa hyvää aikaa reilu 2h edes päätteen edessä, kysyn vaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan ihmiset vain aikuistuneeet ja alkaneet harrastaa itse? Monihan käy matseissa, koska muutkin käy. Saa sitten sanoa ”olin minäkin siellä”. Tuulipukukansan touhua koko urheilun seuraaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taukoihin pitäisi panostaa. Tarjonta paremmaksi. Kerran vuodessa kävin aiemmin paikan päällä katsomassa en enää sitäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (225)

Uutisvirta

14:07
Ulkoministeriön häirintäkysely johti laajaan selvitykseen, ja tässä tulos: "Siellä pitää parantaa johtamista, tiedonkulkua ja koko kulttuuria"
14:00
Limingan kunnan tilikausi 1,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen – investointimenot historiallisesti peräti 19,2 miljoonaa euroa
13:31
OLS:n ensi kauden joukkue rakentuu – Saarnio palaa Sveitsistä, Mestarille jatkosopimus
13:28
Koirankakalla voi saada kahvia pop up -kahvilamyymälästä Oulussa
13:22
Kärppien Kivihalme on oppinut pudotuspelien tavoille ja antaa palaa vaihdosta toiseen – "Jokaiseen otteluun valmistaudutaan tulos tai ulos -mentaliteetilla"
13:16
Torniolaisen omakotitalon pihapiiristä anastettiin traktorimönkijä
13:03
Saudi-Arabia tuomitsi Trumpin päätöksen tunnustaa Golanin kuuluminen Israelille
94
WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi"
59
Oulussa postia jakaa kaksi toimijaa – monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, että postia jakavat muutkin kuin Posti
45
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
17
Poliittinen väkivalta nousi huolenaiheeksi – Finnkinon ilmoitus perussuomalaisten vaalivideon trailerista aiheutti hämmennyksen
16
Kärpät voiton päässä välieristä, peli ei silti täysin säväyttänyt yleisöä – Manner: "Ei se ole niin yksinkertaista, kuin kotisohvalla saattaa tuntua"
14
Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen hämmästelee Antti Rinteen kommenttia Sitran rahojen käytöstä: "Rahoista ei ole yhteisymmärrystä"
13
Katupölykausi alkoi Oulussa: Ilmanlaatu muuttui huonoksi keskustan alueella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

Eikö töissä haluta käydä? No ei! Jos voitan lotossa en tehe päivääkään töitä, eikä tehe moni muukaan vaikka niin itseään... Lue lisää...
rehellisellä pelillä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image