"Rakastakaa meidän maa­il­man­mes­ta­rei­tam­me!" Kiek­ko­lei­jo­nat saivat presidentiltä avaimen ja kansalta kiitokset – juhla huipentui Finlandiaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luovutti maajoukkueelle avaimen. Avaimen otti joukkueen puolesta vastaan Marko Anttila. KUVA: Mauri Ratilainen
MM-kisat 27.5.2019 21:12 | Päivitetty 27.5.2019 22:32
Markku Uhari, Hannu Toivonen, Petteri Lindholm

Kiekkoleijonien maailmanmestaruusjuhla on poliisin mukaan tuonut noin 50 000 ihmistä Helsingin Kaisaniemeen maanantai-iltana. Kiekkojoukkue sai lopulta yleisön riemun valtaan. Joukkue sai puolestaan tasavallan presidentiltä avaimen.

Kultaleijonat saivat yleisöltä ärjyvät suosionosoitukset Kaisaniemen puiston juhlaväeltä.

– Rakastakaa meidän maailmanmestareitamme! huudatti tilaisuuden yksi juontajista, radiotoimittaja Kim Sainio.

Konfetit, pyrotekniikka ja valtava riemu täytti yleisön, kun kultaleijonat astuivat lavalle yksi kerrallaan.

Koko päivän mestaruuttaan juhlinut leijonajoukko asteli vielä energisesti yleisön eteen huolimatta siitä, että monella olivat yöunet jääneet juhlinnasta vähiin.

Suuret aplodit sai varsinkin joukkueen kapteeni, viimeiseksi lavalle saapunut Marko "Mörkö" Anttila. Anttilan käsissä kulki myös itse voittopokaali.

Kultaleijonat saapuivat Kaisaniemen puiston lavalle.

Lavalla tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi joukkueelle, että se teki turnauksessa suomalaista urheiluhistoriaa.

– Olette te aika velikultia, Niinistö totesi.

Niinistö luovutti tilaisuudessa myös joukkueelle avaimen. Sen otti vastaan kapteeni Anttila. Vastineeksi Niinistö sai puolestaan nostaa palkintopokaalin eli "Pojan".

"Mörkö-Marko" Anttila toi pokaalin lavalle valtavan yleisömeren eteen.

Presidentti Niinistön jälkeen Paula Vesala hiljensi Kaisaniemen puiston Finlandia-hymnillä.

Suosiota myös muille kiekkojoukkueille

Kaisaniemen puiston kansanjuhlasta tehtiin illalla myös jääkiekon juhlaa. Tuhatpäinen yleisö juhli jo mukana, kun muut MM-mitaleja voittaneet maajoukkueet saapuivat Kaisaniemen puiston lavalle.

Lavalla vierailivat muun muassa nuorten miesten ja naisten joukkueet. Molemmat menestyivät arvokisoissa: alle 20-vuotiaiden miesten joukkue voitti tänä vuonna MM-kultaa, alle 20-vuotiaiden naiset puolestaan pronssia.

Naisleijonat taas saavuttivat MM-hopeaa.

Yleisö eli Kaisaniemen puistossa mukana, kun muidenkin maajoukkueiden jäseniä saapui tuulettamaan lavalle.

50 000 juhlijaa Kaisaniemessä

Kiekkoleijonien kultajuhla sai Helsingin poliisin mukaan 50 000 ihmistä saapumaan Kaisaniemen puistoon. Juhlijoiden määrä tarkentui 10 000:lla ylöspäin illan mittaan.

Ella Vuorio otti sunnuntaina ilon irti maailmanmestaruudesta pulahtamalla Havis Amandaan. Yöllinen vilvoittelu suihkulähteessä tuntui hieman kylmältä, mutta ”kultamitali lämmitti”.

Marko Anttila huudatti leijonafaneja yhdessä Juho Lammikon kanssa: "Mörkö, mörkö, mörkö!".

Iida Kuuselalle nämä olivat jo kolmannet MM-kultajuhlat.

– Matsi katsottiin kuppilassa, sieltä suuntasimme torille ja tänään taas uudestaan juhlimaan. Yöunet ovat jääneet lyhyiksi, Iida Kuusela sanoo Kaisaniemessä.

Päämuotina Leijona-paita

Suurin osan juhlakansasta on paikalla olevan Lännen Median toimittajan Petteri Lindholmin mukaan verhoutunut Leijona-paitaan.

Leijonasankarin Marko ”Mörkö” Anttilan paitoja ei ole vielä juuri ehditty ostamaan, mutta Kaapo Kakon nimellä varustettuja pelipaitoja löytyy väkijoukosta jonkin verran.

Puolustaja Petteri Lindbohm villitsi saapumalla harjan kanssa lavalle. KUVA: Mauri Ratilainen

Ylivoimaisesti eniten yleisössä on kuitenkin Leijona-legendan Saku Koivun paitoja. Monet ihmiset vannovat paitavalinnallaan myös Mikael ”ilmaveivi” Granlundin ja Teemu Selänteen nimiin.

Kaisaniemen puiston porteille oli kuitenkin pystytetty myyntikojuja, joista juhlakansalle myytiin lippuja, paitoja, Suomen lippalakkeja ja muuta pientä fanitavaraa.

"Päätimme tehdä mörköasun"

Kaisaniemen puiston reunalla kultajuhlan oli saapunut seitsenhenkinen ystäväporukka – ja mörkö.

Mörkölle oli ollut helppo päätös uhrata yksi lakana juhlan kunniaksi.

– Eilen päätimme tehdä mörköasun, jos mestaruus tulee, kertoi möröksi pukeutunut.

Sonja Antosalosta mestaruus tuntui mahtavalta, koska se yhdistää tavallisia ihmisiä.

– Mörön lisäksi vaikutuksen teki etenkin Kaapo Kakko, joka ei ole niin tyypillinen suomalainen. On ihailtavaa, että hän näyttää rehellisesti itseluottamuksensa, ja hänellä on selvästi määrätietoinen, kova draivi, Antosalo kertoo.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili C Moren jääkiekkostudiossa.

Sonjan siskon Sofia Antosalon mielestä mestaruuden arvoa ei vähennä lainkaan se, että niitä on jo muutama Suomella.

– Viimeisestä mestaruudesta on jo aikaa – eli olemme saaneet odotella.

Helsinkiläiset Susanna Hulkkonen ja Ebba Hulkkonen, 2, ovat saapuneet juhlimaan Suomen kolmatta jääkiekon maailmanmestaruutta, koska hyvin harvoin tapahtuu mitään vastaavaa.

Ebba ei tosin seurannut MM-finaalia. Hän oli silloin jo unten mailla.

Voitonjuhlien tunnelma on tehnyt vaikutuksen.

– Ihmiset ovat niin iloisia, ja täällä on yhteisöllinen tunnelma, Susanna Hulkkonen sanoo.

Poliisi kirjasi viisi sakkoa

Kaisaniemen puiston kansanjuhla kesti kaikkiaan useita tunteja, ja lavalla esiintyivät muun muassa Gasellit, Teflon Brothers ja Samuli Edelman.

Suosiollinen sää kuitenkin sai ihmiset liikkeelle Helsingin keskustaan seuraamaan, kun joukkue nosti pokaalia Helsingin illassa.

Juhlinta päättyi iltayhdeksän jälkeen, ja poliisi kirjasi illan aikana yhden rikosilmoituksen ja viisi sakkoa. Poliisi kertoi Twitterissä, että tapauksissa oli kyse vaarallisten esineiden hallussapidosta.

Kiekkokansan karkelot sujuivat kuitenkin enimmäkseen rauhallisesti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Ei ollut sopiva veto Finlandian esitykselle,Vesalan valinta,laulu pitää esittää kuuluvasti ja mahtipontisesti kuten maammelaulukin,esim.sakari Kuosmanen ,vastaava.tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipahan surkea esitys Vesalalta. Missä oli Saku Kuosmanen? Sakarin kuuluu esittää Finlandia tällaisissa tilaisuuksissa, ei kenenkään muun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kykene Saku enää laulamaan tuota, ei riitä ääni. Kyllä Vesalan tulkinta oli teknisesti erittäin täydellinen, paras jopa koskaan tulkituista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Huipentui Finlandiaan"?
Finlandian esitti teinipoppari Vesala, jonka inisevä laulutyyli teki pilkkaa Finlandia-hymnistä...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otan osaa kateellisuuteesi ja tietämättömyyteesi. Joskus näemmä käy jopa sinulle, että kommentoit aiheesta mikä ei ole parasta osaamisaluettasi. Annetaan kuitenkin anteeksi, vaikkakin luulisi jo tuon ikäisen osaavan käytöstavat, mutta eihän se aina mene oppi perille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä hypetys loppuun nopeasti-eihän tuota jaksa kukaan kuunnella. Julkisuudesta saa kuvan, että Mörkö on yksin pelannut ja voittanut Kanadan. Kaikkia siihen tarvittiin ja ilman joukkuetta ei Anttila olisi tehnyt mitään. Kyse on jääkiekosta, ei mistään muusta. Jos naiset olisivat voittaneet kultaa, niin hulabaloo olisi ollut huomattavasti pienempää-vai olisiko mitään kansanjuhlaa ollutkaan? Saavutus oli hieno ja yllättävä, mutta ei muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitävät leijonapaitoja ja ovat ylpeitä suomalaisuudesta? Eikö tämä lähentele rasismia, fasismia tai jotain kamalaa? Ainakin näin minä olen medialta saamani opastuksen mukaan tämän ymmärtänyt. Orvon sanoin. Kansallismielisyydestä ei ole koskaan seurannut mitään hyvää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä avain se on? Presidentinlinnan avainko? Ei kai nyt sentään Mäntyniemen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritteliäisyys palkittiin.

Jääkiekon MM-kisojen kannalta on erityisen harmillista, että joka vuosi suuressa osassa joukkueita on ylipalkattuja (ja turhautuneita) pelaajia, joiden asenne ja otteet ovat kuin "köpökiekon kevätkinkereistä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohtuus kaikella revittelyllä, jääkiekko turhan yliarvostettu urheilulaji, yksin ei ole kukaan tehnyt voittoa.vaan koko joukkueen tulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavat pirskeet oli ja käyttäytä osattiin toisin, kuin oulussa järjestettävissä pirskeissä torilla.
Vesala tulkitsi Finlandia erittäin komeasti, ehkä jopa paras koskaan oleva tulkinta.
Kyllä nuo helsinkiläiset osaa komiasti järjestää juhlia ja mikä parasta osaavat myös käyttäytyä juhlissa kunniakkaasti toisia arvostaen.
Meidän oululaisilla on vielä paaaaaaljon opittavaa käyttäytymisessä ja sivistyksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin katsomassa Kanadan ja Venäjän uutisointia. Molemmilla oli paremmat joukkueet, ja pelasivatkin paremmin. Mielestään. Suomi voitti. Hyvä välillä hehkuttaakin jos jotain osataan, ei aina tartte olla turpa mutterilla häpeämässä. Hyvä Pojat!! Ja aivan uskomaton maalivahti!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kanadalla ja Venäjällä olikin paremmat joukkueet, mutta nyt suomalaisilla kävi vaan tuuri ja maailmanmestaruus tuli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se päivä (tai jopa viikko) kun kaikki on kaikkien kavereita hetken aikaa. Pitäisi vissiin pelata lätkän MM-kisoja useammin, kerran kuukaudessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä ei ole vuorokautta kulunut tästä hienosta saavutuksesta, kun täällä on jo pari elämään väsähtänyttä marisemassa hehkutuksen pitkää kestoa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

25.6.
Kieli keskellä suuta, pallo keskellä mailaa – KeKin ulkopeli antoi mahdollisuuden
25.6.
UN Womenin raportti: Suurin osa perheistä ei sovi ydinperhemuottiin, perhepolitiikassa huomioitava erityisesti naisten ja tyttöjen asema
25.6.
Mies etsii alaikäistä seuraa Suviseuroille Youtubeen ladatulla seuranhakuvideolla – poliisi tutkii tapausta
25.6.
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
25.6.
Japanin kruununprinssi saapuu Suomeen heinäkuussa – "Tämä on harvinainen vierailu"
25.6.
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"
25.6.
Reissusa: Isommin suunnittelematta Pyhä-Luoston kansallispuistoon Karhunjuomalammen 10 kilometrin reitille
3
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille
2
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
1
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
1
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
1
Korkeasaareen saapui uusi täplikäs peto – margai on pieni ja suurisilmäinen kissa, joka elää elämänsä puussa
1
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image