HS: Bluesissa pelannut Janne Puhakka kertoo ensimmäisenä, millaista oli olla homoseksuaali Suomen jää­kiek­ko­lii­gas­sa

Janne Puhakka kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa sunnuntaina kokemuksistaan homoseksuaalisena liigakiekkoilijana. Kuvakaappaus lehden verkkosivuilta. KUVA: Kuvakaappaus HS:n sivulta
Urheilu 27.10.2019 10:39
STT

Janne Puhakka kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa kokemuksistaan homoseksuaalisena liigakiekkoilijana.

Bluesia edustanut Puhakka on Helsingin Sanomien mukaan ensimmäinen Suomen pääsarjassa pelannut jääkiekkoilija, joka kertoo homoseksuaalisuudestaan julkisesti omalla nimellään.

– Ihannetilanne olisi, ettei tästä tarvitsisi puhua. Mutta niin kauan kuin aihe on vaiettu, siitä on puhuttava, Puhakka sanoo.

Puhakka kertoi homoseksuaalisuudestaan peliuransa aikana vain luottoystävilleen joukkueissaan.

Puhakan mukaan nämä tilanteet sujuivat luontevasti, ja esimerkiksi Bluesin kapteeni Kim Hirschovits onnitteli Puhakkaa seurustelusuhteesta.

–  Monta kertaa joku kysyi, onko minulla tyttöystävää. Ohitin kysymyksen ja aina jälkeenpäin pohdin, miksen voinut kertoa asiasta, Puhakka kertoo.

Puhakka, 24, edusti Suomea ikäkausimaajoukkueissa ja pelasi Bluesin liigamiehistössä 40 ottelua kaudella 2015–2016 tehopistein 1+1.

Hänen uransa viimeinen kausi oli 2017–2018, jonka hän kiekkoili Ranskassa Gapin joukkueessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Siitä saivat Wallinheimo ja Tamminen näpeilleen. Lisää tällaisia, niin murtuu jääkiekonkin kulissit! Tervetullut avautuminen, ei tällaisia asioita pitäisi joutua salailemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä tavalla seksuaalinen suuntautuminen liittyy urheiluun tai mihin tahansa työhön. Siitä nimenomaan ei saa kysyä esimerkiksi työhaastatteluissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se suoraan liitykään, mutta jos oman suuntautumisensa joutuu työpaikalla salaamaan, niin kyllä se on ongelma. Yhdenkään heteroseksuaalin ei tarvitse työpaikalla miettiä, joutuuko työyhteisönsä syrjimäksi, jos kahvihuonekeskustelussa mainitsee puolisonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on ilmapiiristä siellä työpaikalla tai joukkueessa. Useimmilla ihmisillä on jossain vaiheessa parisuhde, asutaan yhdessä ja naimisiinkin mennään. Hankalalaksi menee, jos pitää näitä asioita piilotella siinä pelossa, että töissä tai urheilussa aletaan katsoa karsaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnostaako tämä ketään. Lätkänpelaaja on lätkänpelaaja eikä peliä arvioida yksityiselämän kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huippu-urheilu on pienten marginaalien laji. Voima, nopeus, taito - nämä kaikki elementit löytyvät Suomen mestis tasolta aina NHL sarjan pelaajiin pienillä eroilla. Siis erot muodostuvat pienistä asioista- ei niin että joku on teräsmies yliluonnollisine kykyineen ja joku toinen paljon heikompi.Tälloin merkityksellisiksi uran kannalta voi muodostua urheilun ulkopuoliset seikat. Joudut salaamaan jotain ja se vie sen pienen terän suorituksestasi. On myös niin että, että joukkuelajissa ennakkoluuloinen joukkueen johto voi torpata urasi ilman että voi sitä mitenkään todistaa. Laitetaan vaan kärkiketjun maalintekijäpelaaja neloskejuun evästyksellä " sun tehtävä on vain purkaa kiekko... ja peliaikaa 2 minuuttia/ peli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se Juhani Tamminen ilmoittanut ettei lätkässä homoja :D Toivottavasti ajat muuttuu niin, ettei kenenkään urheilevan nuoren tarvitse hermoilla näistä asioista. Oman suvun piirissä ihmeteltiin kun nuori lahjakas joukkuelajin pelaaja yhtäkkiä lopetti ja vaihtoi yksilölajiin. Ei pitänyt vammojakaan olla. Myöhemmin selvisi, että nuori kaveri pelkäsi joukkueen reaktiota homouteen, oli tullut siihen ikään että seurustelusuhteet oli ajankohtaisia. Kaikki hyvin nyt, mutta se laji menetti lahjakkaan urheilijan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihannetilanne olisi, ettei tästä tarvitsisi puhua. Mutta niin kauan kuin aihe on vaiettu, siitä on puhuttava, Puhakka sanoo.
Miksi tarvitsee julkisesti tuoda esille suuntautumisensa? Ei pelkästään tämä keissi vaan yleensä? Mitä te saatte siitä, että tuotte omaa suuntautumistanne ilmi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika peruskyselyä, small talkkia, kysellä kenen poikia ollaan (pienellä paikkakunnalla) / tyttöystävistä /poikaystävistä. Itse oon vaihtanut puolisosta puhumiseen / kysymiseen. Koska näin se vaan on, niin pitkään ku joku kysyy, että miksi näistä asioista pitää puhua niin aina on niitä homoläpän heittäjiä ja muita suuria huumorin nakkelijoita. Tietyssä iässä nämä tällaisetkin on vähän herkkiä asioita, ainakin osalle ihmisistä. Ajat toki on muuttuneet, jos katsotaan vaikka 20 vuoden aikajanaa. Vaan milloinka se maailma olisikaan täydellinen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko olemassa joku listä, mistä asioista julkisuudessa ei voi puhua? Kaikesta pitäisi voida puhua.
Tästä asiasta puhuminen auttaa muista samassa tilanteessa olevia, ettei he tuntisi häpeää ja uskaltaisivat pelata lätkää joukkueissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi, että tuollaisen asian salailu pahimmillaan koko elämän ajan lähimmiltä ystäviltä ja jopa omalta perheeltä voi olla aivan helvetin raskasta monelle ihmiselle.

Hetero-olettamus on aika vahva ja siksi näitä ulostuloja tarvitaan niin kauan kun niistä joku jaksaa pillastua.

Salailu tekee ihan arkisista asioista kuten vaikkapa kauppareissusta puolison kanssa ihan erilaisen kuin sinun kauppareissusta. Ai miksi sinne kauppaan pitää tunkea samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa, jos vaikkapa työkaverin kohtaaminen pelottaa? Ilmeisesti pitäisi elää maan alla bunkkerissa.

Miksi asia ylipäätään vaivaa sinua millään tasolla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä heterosuhteessa elävät miesjääkiekkoilijat saavat siitä irti, että tuovat omaa suuntautumistaan ilmi?
Miksi heidän tarvitsee tuoda julkisesti omaa suuntautumistaan esille esimerkiksi tuomalla tyttöystäviään ja vaimojaan erilaisiin tapahtumiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämme maailmassa, jossa heterot ovat suurta enemmistöä. Se vielä puuttuisi, jos heteroparien pitäisi piilotella aviopuolisoitaan ja mennä tilaisuuksiin ja toreille yksin.
Kyllä heterous on edelleenkin tervettä, eikä siinä ole mitään luonnonvastaista; heteroperheissä lapsiakin saadaan ilman, että pitää turvautua "naapuri"sedän spermaan tai "naapuri"tädin kohdunlainaukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

puolisonsa tuoda tilaisuuksiin. On jokaisen päätettävissä miten suhtautuu asioihin. Kukaan ei ole homoilta kieltänyt tuomasta ketään ja mihinkään. Ihmeellistä kitinää asiasta. Jos asia on niin ihana ja luonnollista niin miksi kitistään. Jos tiedät että jokin asia on ehkä vähän normaalista poikkeavaa niin onko se sitten normaalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän ne kyselyt ja utelut tule siellä pukuhuoneessa muilta. Et ole itse tainnut minkään lajin pukuhuoneessa istua, jos sinulta ei ole kyselty, että missäs se sinun tyttökaveri on. "Miksei sulla ollut gimmafrendiä illanvietossa?" ja niin edelleen. Turha puhua siinä oman suuntautumisen ilmituomisesta, jos muut tuo sitä ilmi koko ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, sitähän ei varmaan tajua jos ei itsellä tarvi piilotella ja valehdella esim. seurustelusuhteestaan töissä. Se on kuulkaa aika raskasta kun ei voi normaaleista asioista puhua kun täytyy kierrellä ja kaarrella. Joten kyllä se on asia josta pitää puhua jotta siitä joskus tulisi niin jokapäiväistä ettei se olisi kellekään enää ongelma eikä kukaan joutuisi sorretuksi ja kiusatuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Mitä nyt miehet saa siitä, että puhuvat omista tyttöystävistään tai vaimoistaan tai naimisiin menoistaan. Ihminen on omituinen, aina pitää olla puhumassa omista asioistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai niinkuin että kiitos mun vaimolle tuesta näinä kaikkina pelivuosina.

Siinä se suuntautuminen. Mutta kun se ei ole ainoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kuvitella tilanteen toisin päin: Heteron pitäsi varoa puhumasta tyttöystävästään/puolisostaan lätkäjoukkueessa tai työpaikalla, koska pelkää porukan reaktioita. Pitäisi varoa tilainteita jossa pariskunta nähdään yhdessä. Miten voidaan asua yhdessä?

Puhakka itse kertoi, kuinka oli yrittänyt väistellä kysymyksiä tyttöystävistä, jotkut keksivät omia tarinoita. Kaipa tällaista on vielä tavallisillakin työpaikoillakin, vaikka ilmapiiri muuttunut paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:16
Kalevan koiranpentulive – katso, mitä kahden viikon vanhoille pennuille kuuluu keskiviikkoaamuna
6:00
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta
6:00
Kolumni: Maalivahdista kasvoi aikansa paras luistelija Tilaajille
6:00
Yksi Oulun kaikkien aikojen parhaista urheilijoista täyttää tänään 60 vuotta – kuvat Reijo Ruotsalaisen uran varrelta kertovat ikimuistoisista hetkistä Tilaajille
6:00
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
6:00
Koronavirus viivyttää hävittäjähanketta jopa kuukausia ja voi muuttaa vuosittaisia miljardien eurojen maksuosuuksia, joista linjataan jo tässä kuussa Tilaajille
31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image