Haapajärven kasvatti Tero Seppälä tavoittelee am­pu­ma­hiih­tä­jä­nä maailman huippua – valmennuskin onnistuu itse, mutta isä auttaa, neuvoo ja opastaa

Tero Seppälä edusti Suomea myös Pyeongchangin olympialaisissa viime talvena. KUVA: Diego Azubel / EPA
Urheilu 5.12.2018 18:15
STT

Kaisa Mäkäräinen ja Mari Eder (o.s. Laukkanen) ovat pitäneet jo pitkään yllä suomalaista ampumahiihtomainetta, mutta taustalla on kasvamassa uutta sukupolvea. Yksi tulevaisuuden tekijöistä on Tero Seppälä, toiseen täyteen maailmancup-kauteensa lähtevä 22-vuotias lupaus.

Haapajärveltä kotoisin oleva Seppälä ylsi vuonna 2017 hienosti kahdeksanneksi nuorten MM-kisojen normaalimatkalla, ja aikuisten puolella lupausta herättivät kolme top 25 -sijaa Pyeongchangin olympialaisissa viime talvena. Ampumahiihtäjän polku armottoman anteeksiantamattomassa lajissaan on kuitenkin pitkä, ja työtä riittää. Siihen nuori mies on kuitenkin valmis.

– Tero on päämäärätietoinen, isä Timo Seppälä kuvaa.

– Tavoitteena on päästä huipulle, Tero Seppälä itse summaa.

Polku alkoi muotoutua, kun Suomen ampumahiihtohuippuihin 90-luvulla kuulunut Timo osti pojalleen aseen tämän ollessa vielä alle kymmenvuotias. Ja kun hiihtäminen oli ollut aina Teron mieleen, vei tie ampumahiihtoon. Isä ei kuitenkaan lainkaan ”pakottanut” poikaa lajin pariin.

– Ei. Hiihtäminen oli aina talvella se ykkösjuttu, ja kesäisin harrastin jalkapalloa, yleisurheilua ja suunnistusta. Ajan mittaan kuitenkin ampumahiihto alkoi kiinnostamaan yhä enempi, Tero Seppälä muistelee.

– Ja kun ensimmäisiä kertoja pääsi nuorten SM-kisoissa Kontiolahdella käymään, se tuntui ihan valtavan isolta stadionilta. Tuli hieno fiilis, että tämähän on oikeinkin mukavaa. Ja tietysti myös Kaisan pärjääminen vaikutti innostavasti.

Yhteinen juttu

Nyt ollaan tilanteessa, jossa toiveissa on ottaa harppausta kohti tuota tavoitetta eli maailman huippua. Hokkuspokkus-temppuja siihen ei ole, ja takaiskujakin tulee, kuten maailmancupin sunnuntaina avanneessa sekaviestissä: Seppälä hukkasi tauluja ja Suomi putosi voittotaistosta.

Työ kuitenkin jatkuu, päämäärätietoisesti. Ja yhteistyöllä: Pohjois-Pohjanmaalta Joensuuhun harjoittelemaan ja opiskelemaan muuttanut Tero Seppälä valmentaa itseään, mutta isä ja isän neuvot ovat aina vain puhelinsoiton päässä.

– Kun tuntee oman kroppansa, tietää millaista treeniä se tarvitsee. Toki urheilussa on aina niin, että jos menee huonommin, silloin tarvitsee muilta tukea, vahvistusta omille ajatuksille. Melkein päivittäin ollaan yhteydessä, ja iskän kanssa käydään läpi, miltä jokin ideani kuulostaisi. Ja yleensä ihan hyvältä kuulostaa, Tero Seppälä toteaa.

– Jos on ongelmia, auttaa kun soittaa. Haetaan yhdessä ratkaisuja, Timo Seppälä vahvistaa isän ja pojan yhteisen työn.

Ampumahiihtäjä paranee vanhetessaan, sillä kokemuksella on tapana tuoda muassaan ratkaisevaa rutiinia: rauhallisuutta ja keskittymistä ampumapenkalla.

– Matkalla vielä ollaan. Muutama vuosi kun saadaan taakse, niin kaikki on mahdollista, isä-Timo muistuttaa.

– Huomattavasti kokeneempi tässä jo on kuin vuosi sitten tähän aikaan, Tero Seppälä nauraa vielä.

Seppälä oli osallistumassa myös Pokljukan maailmancupin kisoihin keskiviikkona. Kisat kuitenkin peruttiin sankan sumun vuoksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
30
Kuitukaapelin katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image