Haapajärven kasvatti Tero Seppälä tavoittelee am­pu­ma­hiih­tä­jä­nä maailman huippua – valmennuskin onnistuu itse, mutta isä auttaa, neuvoo ja opastaa

Tero Seppälä edusti Suomea myös Pyeongchangin olympialaisissa viime talvena. KUVA: Diego Azubel / EPA
Urheilu 5.12.2018 18:15
STT

Kaisa Mäkäräinen ja Mari Eder (o.s. Laukkanen) ovat pitäneet jo pitkään yllä suomalaista ampumahiihtomainetta, mutta taustalla on kasvamassa uutta sukupolvea. Yksi tulevaisuuden tekijöistä on Tero Seppälä, toiseen täyteen maailmancup-kauteensa lähtevä 22-vuotias lupaus.

Haapajärveltä kotoisin oleva Seppälä ylsi vuonna 2017 hienosti kahdeksanneksi nuorten MM-kisojen normaalimatkalla, ja aikuisten puolella lupausta herättivät kolme top 25 -sijaa Pyeongchangin olympialaisissa viime talvena. Ampumahiihtäjän polku armottoman anteeksiantamattomassa lajissaan on kuitenkin pitkä, ja työtä riittää. Siihen nuori mies on kuitenkin valmis.

– Tero on päämäärätietoinen, isä Timo Seppälä kuvaa.

– Tavoitteena on päästä huipulle, Tero Seppälä itse summaa.

Polku alkoi muotoutua, kun Suomen ampumahiihtohuippuihin 90-luvulla kuulunut Timo osti pojalleen aseen tämän ollessa vielä alle kymmenvuotias. Ja kun hiihtäminen oli ollut aina Teron mieleen, vei tie ampumahiihtoon. Isä ei kuitenkaan lainkaan ”pakottanut” poikaa lajin pariin.

– Ei. Hiihtäminen oli aina talvella se ykkösjuttu, ja kesäisin harrastin jalkapalloa, yleisurheilua ja suunnistusta. Ajan mittaan kuitenkin ampumahiihto alkoi kiinnostamaan yhä enempi, Tero Seppälä muistelee.

– Ja kun ensimmäisiä kertoja pääsi nuorten SM-kisoissa Kontiolahdella käymään, se tuntui ihan valtavan isolta stadionilta. Tuli hieno fiilis, että tämähän on oikeinkin mukavaa. Ja tietysti myös Kaisan pärjääminen vaikutti innostavasti.

Yhteinen juttu

Nyt ollaan tilanteessa, jossa toiveissa on ottaa harppausta kohti tuota tavoitetta eli maailman huippua. Hokkuspokkus-temppuja siihen ei ole, ja takaiskujakin tulee, kuten maailmancupin sunnuntaina avanneessa sekaviestissä: Seppälä hukkasi tauluja ja Suomi putosi voittotaistosta.

Työ kuitenkin jatkuu, päämäärätietoisesti. Ja yhteistyöllä: Pohjois-Pohjanmaalta Joensuuhun harjoittelemaan ja opiskelemaan muuttanut Tero Seppälä valmentaa itseään, mutta isä ja isän neuvot ovat aina vain puhelinsoiton päässä.

– Kun tuntee oman kroppansa, tietää millaista treeniä se tarvitsee. Toki urheilussa on aina niin, että jos menee huonommin, silloin tarvitsee muilta tukea, vahvistusta omille ajatuksille. Melkein päivittäin ollaan yhteydessä, ja iskän kanssa käydään läpi, miltä jokin ideani kuulostaisi. Ja yleensä ihan hyvältä kuulostaa, Tero Seppälä toteaa.

– Jos on ongelmia, auttaa kun soittaa. Haetaan yhdessä ratkaisuja, Timo Seppälä vahvistaa isän ja pojan yhteisen työn.

Ampumahiihtäjä paranee vanhetessaan, sillä kokemuksella on tapana tuoda muassaan ratkaisevaa rutiinia: rauhallisuutta ja keskittymistä ampumapenkalla.

– Matkalla vielä ollaan. Muutama vuosi kun saadaan taakse, niin kaikki on mahdollista, isä-Timo muistuttaa.

– Huomattavasti kokeneempi tässä jo on kuin vuosi sitten tähän aikaan, Tero Seppälä nauraa vielä.

Seppälä oli osallistumassa myös Pokljukan maailmancupin kisoihin keskiviikkona. Kisat kuitenkin peruttiin sankan sumun vuoksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
15:40
Oulun lääkärikopterin tukikohta saneerataan, valtion rahoitusta tuli 9 miljoonaa euroa toivottua vähemmän
15:35
Pääministeri SS-selvityksestä: "En lyttää historian tutkimusta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioita Suomen puolustuksessa"
80
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
71
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
46
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
24
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Koko maassa vallitsee normaali ajokeli.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image