Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Pääkirjoitus: Ve­ty­ta­lous voi tuoda pi­ris­tys­ruis­keen Poh­jois-Poh­jan­maal­le, mutta myös vas­tus­tus­ta on odo­tet­ta­vis­sa

URB04 on tai­det­ta ka­tu­ta­sol­la

URB04-festivaali alkaa Helsingissä keskiviikkona. Viidettä kertaa järjestettävän URB-festivaalin alkuperäinen idea oli luoda tilaa urbaanille tanssille.

Flow-Mo Crew tiistaina Helsingissä. Kuvassa vasemmalta; Antopio DiMaestre Tanja Hinkkanen Jussi Sirviö Dennis Nylund ja Mikko Björk.
Flow-Mo Crew tiistaina Helsingissä. Kuvassa vasemmalta; Antopio DiMaestre Tanja Hinkkanen Jussi Sirviö Dennis Nylund ja Mikko Björk.

URB04-festivaali alkaa Helsingissä keskiviikkona. Viidettä kertaa järjestettävän URB-festivaalin alkuperäinen idea oli luoda tilaa urbaanille tanssille, mutta aikaa myöten tapahtumasta on muodostunut monen taidemuodon juhla. Ohjelmassa on tanssin lisäksi elokuvia, teatteria ja konsertteja.

Tapahtuman keskeiset paikat ovat nykytaiteen museon Kiasman teatteri sekä Kiasman eteen kohoava lava, Kiasma Stage.

URB04-tapahtuman avajaisteos on ranskalaisen koreografin ja esittävän taiteilijan Farid Berkin soolotanssiesitys Sur le Feel. Kiasma-teatterissa nähtävä teos käsittelee hip hopiin liittyviä elämyksiä ja tuntemuksia. Keskiviikkoiltana nähdään lisäksi newyorkilaisen Danny Hochin esitys Hip-Hop Aesthetic? sekä Indievidual-ryhmän visalisoitu konsertti 4-Four, jossa jazzmuusikot kohtaavat rapin ja runon.

Muita festivaalilla esiintyviä tanssiryhmiä ovat muun muassa Flow-Mo ja ranskalainen Etha Dam. Viimemainitun ensimmäinen esitys juhlilla nähdään Kiasma Stagella sunnuntaina 1. elokuuta. Tuolloin esiintyy myös Venäjän moninkertainen breikkimestari Top-9. Iltapäivän musiikista vastaavat muun muassa Giant Robot ja virolainen Dynamical Tongues.

Sunnuntaina 8. elokuuta festivaalin päätöskonsertissa Kiasma Stagella esiintyvät muun muassa Q-continuum vierailijanaan Paleface, 20 kotimaisen ja ulkomaisen artistin Rockin' Da North Hip Hop Conference sekä breikkiryhmä Funkademics Ruotsista.

URB04-festivaali 28.7.-8.8. Ohjelmisto kokonaisuudessaan nettiosoitteessa www.urb.fi.

Kiasma-teatteri täyttyy urbaanista taiteesta.