Tatuoinnit: Näin syntyy mui­nais­ta­tuoin­ti ou­lu­lai­sen Hanni Airikan kä­sis­sä: vä­li­nei­nä ora­pih­la­jan piikki, jau­het­tua hiiltä ja Kos­ken­kor­vaa

Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Ura päättyi No­kial­la – yrit­tä­jyys­kou­lu­tus antaa uutta suuntaa

Raimo Puolakanaholla tulee syyskuussa täyteen 29 vuotta Nokian palveluksessa. Kesällä päättyneissä yt-neuvotteluissa Puolakanaho sai kuulla olevansa irtisanomisuhan alla.

Nestholman Topi Järvisen (vas.) mukaan Oulussa on runsaasti mahdollisuuksia yrittäjyyttä miettiville. Nokialla pitkän uran tehnyt Raimo Puolakanaho suunnittelee uutta uraa pyöröhirsien parissa.
Nestholman Topi Järvisen (vas.) mukaan Oulussa on runsaasti mahdollisuuksia yrittäjyyttä miettiville. Nokialla pitkän uran tehnyt Raimo Puolakanaho suunnittelee uutta uraa pyöröhirsien parissa.
Kuva: Janne-Pekka Manninen

Raimo Puolakanaholla tulee syyskuussa täyteen 29 vuotta Nokian palveluksessa. Ruskon Kaapelitiellä niistä on vietetty 25.

Kesällä päättyneissä yt-neuvotteluissa Puolakanaho sai kuulla olevansa irtisanomisuhan alla. Laboratorioinsinööri päätti silloin, että hänen mahdollisuutensa on nyt koittanut.

– Minulla on ollut viitisen vuotta pyöröhirsiharrastus. Olen opetellut sen työstämistä ja tehnyt pieniä liiterirakennuksia, pieniä kalusteita ja koriste-esineitä ja jatkuvasti miettinyt, miten voisin jalostaa puuta itse. Kesällä tuumin, että teen siitä työn itselleni, Puolakanaho sanoo.

Puolakanaho on yksi ex-nokialaisista, joka osallistuu yrityskiihdyttämö Nestholman vetämään yrittäjäkoulutukseen Ruskossa Nokian tiloissa. Oulussa on paraikaa yksi ryhmä ja vastaavia koulutuksia on ollut Tampereella ja Espoossa. Syyskuussa Oulun koulutus tulee päätökseensä ja sen aikana hieman toistakymmentä Nokialta lähtevää työntekijää on voinut haudutella omaa yritysideaansa.

– Joillakin yritysidea liittyy Nokiassa saatuun osaamiseen ja joillakin ihan muuhun kuten Raimon tapauksessa. Yrittäjyys on kuitenkin tietyssä mielessä samanlaista riippumatta siitä meneekö Piilaaksoon vai perustaako leipomon ja voimme antaa kaikille perusedellytykset, sanoo Nestholman Topi Järvinen.

Nestholma on järjestänyt vastaavia koulutuksia Microsoftin kanssa ja nyt Nokian kanssa. Nestholman tavoitteena on tarjota yrittäjyyskoulutusta, mutta samalla se etsii itselleen tulevia sijoituskohteita: skaalautuvia startup-yrityksiä.

Järvinen arvelee, että kaiken kaikkiaan Nestholma on kouluttanut 400-500 Microsoftilta ja Nokialta lähtenyttä henkilöä ympäri Suomen.

– Vaikka ihmisillä on takana aika dramaattinen jakso elämässä niin toisaalta tällainen antaa ainutlaatuisen tilaisuuden miettiä seuraavia siirtoja. Nokia oikeasti yrittää hirveän aktiivisesti auttaa ihmisiä tällaisessa tilanteessa, Järvinen sanoo.

Koulutus avaa silmät oman idean mahdollisuuksiin

Raimo Puolakanaho sanoo saaneensa koulutuksesta paljon uutta näkökulmaa yrittäjyyteen ja omaan bisnesideaan sekä konkreettisia työkaluja asian viemiseksi eteenpäin.

– Kouluttajilla on huikeasti kokemusta, mutta lisäksi olen saanut paljon ideoita muilta koulutettavilta. Keskustelut tuovat lisää ajatuksia ja syventävät niitä, Puolakanaho sanoo.

Puolakanahon bisnesajatus on myös elänyt koulutuksen myötä. Alun perin miehen tavoitteena oli tehdä itselleen harrastuksesta työ ja tienata itse sillä elantonsa, mutta silmät ovat auenneet koulutuksen myötä.

– Raimollahan on käsissään potentiaalisesti premium-tuote, suomalaista puuta, jota arvostetaan ympäri maailmaa. Markkinat ovat siten mahdollisesti Raimonkin kaltaiselle yrittäjälle kansainväliset, Topi Järvinen sanoo.

Keväällä 50 vuotta täyttänyt Puolakanaho ei kuitenkaan vähättele tutusta ja turvallisesta työpaikasta lähtemisen haastetta.

– Se on iso muutos, totta kai. Kyllä nytkin tunteet vaihtelevat: välillä valloitetaan koko maailma ja välillä sitten pelottaa kaikki se, mikä voi mennä pieleen. Koko ajan kuitenkin luottamus kasvaa tämän koulutuksenkin myötä. Tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa, päinvastoin, Puolakanaho sanoo.