SÄHKÖAUTOT: Haa­pa­jär­vel­lä asuvan Juha Kar­vo­sen auto ja muut kodin toi­min­not pyö­ri­vät au­rin­ko­säh­köl­lä

URHEILU: KeKi ja Jymy esit­te­li­vät ylei­söl­le huip­pu­laa­du­kas­ta ul­ko­pe­laa­mis­ta

Unoh­tu­ma­ton ilta Olgan kun­niak­si

KonserttiX Tulindberg-viikko. Sydämeni soi.

Lauantai-illan gaalakonsertti oli onnistuneen yhteistyön tulos. Pääjärjestäjä Oulun konservatorio on päässyt 50 vuoden ikään, mutta tätä ei ollut nostettu illan teemaksi. Sen sijaan juhlittiin Oulun musiikkielämää vuodesta 1989 rikastuttaneen odessalaisen pianisti Olga Maslakin 50-vuotista taiteilijauraa.

Maslak on tänne emigroiduttuaan toiminut muun muassa pianonsoitonopettajana, kamarimuusikkona, Oulun oopperan korrepetiittorina sekä useiden laulajien säestäjänä. Työn tuloksena on syntynyt kollegiaalinen ystäväpiiri, josta useat olivat mukana estradilla juhlistamassa merkkipäivää.

Illan musiikillinen anti painottui kahteen päivänsankarille läheisimpään alueeseen: pianomusiikkiin ja oopperaan. Esiintyjäkaartin vetonaula oli bassolaulaja Jaakko Ryhänen. Pianotuolille istahti niin Maslakin oppilaita kuin hänen työtovereitaankin. Kaksi kuoroakin oli juhlavieraana: mieskuoro Pohjan laulu ja Kempeleen nuorisokuoro.

Gaalatilaisuuksiin kuuluu tietysti juonto.

Leena Salonen ja Kimmo Pihlajamaa valottivat Maslakin värikästä ja valloittavaa persoonaa monin hauskoin muisteluksin.

Mielenkiintoinen tieto oli Maslakin vaikutus Oulun Madetoja-renessanssiin. Hän innostui Madetojan musiikista kuultuaan oululaisten esittävän sitä ystävyyskaupunkivierailulla Odessassa vuonna 1985. Maslak alkoi perehtyä tuntemattoman suomalaissäveltäjän musiikkiin siinä määrin, kuin se Odessasta käsin oli mahdollista. Tultuaan Ouluun hän hämmästyi Madetojan näkymättömyyttä paikallisessa musiikkielämässä, joten hän ryhtyi opetustoimessaan aktiivisesti edistämään nimikkosäveltäjän asiaa.

Madetojaa ei siten sopinut unohtaa gaalakonsertissakaan.

Pianisti Mika Jaakolan tulkinta Paimenen unelmasta ja Pohjan laulun esittämä Itkisit joskus illoin lunastivat onnistuneesti paikkansa menyyssä. Pohjan laulu yllätti vielä päivänsankarin lisäämällä ukrainalaiseen kansansävelmään Krinjiza uuden onnittelusäkeistön.

Olga Maslakin viime aikojen oppilaiden taidoista saatiin vaikuttava näyte SaaraAallon ja Irene Strömmerin pianoduetoissa. Hieman kokeneempaa kaartia edusti Nävid Mikkonen, joka esiintyi edukseen niin säestäjänä kuin solistina.

Käsiä oli pianon ääressä enimmillään neljä paria.

Pianistipariskunnat Carlos ja Hamsa Juris sekä Jouko ja Riitta Tötterström esittivät ohjelman moderneimman teoksen Yötaivas, joka on Jouko Tötterströmin sävellys. Vaikuttavin pianosooloesitys oli Tatjana Andreivskajan intensiivisen unenomainen tulkinta Maurice Ravelin Caspar de la Nuit -katkelmasta.

Päivänsankarin oli siirryttävä permannolta estradille ensimmäisen jakson lopussa, kun vuoroon tuli Jaakko Ryhänen.

Maslakin ja bassomaestron yhteistyö Tshaikovskin aarioissa ja laulussa sujui rennon vapautuneessa tunnelmassa. Ryhänen herkutteli pikku nyansseilla ja rytmisillä. Hänen äänensä soi muhkeasti kevyemmilläkin volyymeilla. Maslakin soitto oli yhä hyvässä terässä.

Taiteilijat intoutuivat esittämään kaksi ylimääräistä laulua. Musorgskin kirppulaulussa Ryhänen lisäsi joukkoon miimistä draamaa. Tunnelma huipentui Toivo Kuulan sovittaman kansansävelmän Tuuli se taivutti koivun larvan jylhiin ja kohtalokkaisiin sävyihin.

Tenori Jyrki Anttila tulkitsi taitavasti useita lauluja. Granada soi syvän temperamenttisesti mutta hienompia sävyjä unohtamatta. Finaalin finaalissa hän esitti vahvan valoisasti Olga Maslakin tuoreen Oulun sillat -laulun.

Gaalakonsertin laulut soivat usein sillä rajalla, missä taide ja viihde kohtaavat. Ludmila ja Vladimir Nedvizhai Petroskoin musiikkiteatterista toivat ennakkoterveiset Haukiputaalle tuotettavasta ensi kauden vierailutyöstä Leharin Iloisesta leskestä.

Tenori ja laulupedagogi Esko Jurvelin osoitti taitojensa olevan yhä hallussa. Taidot ovat myös siirtyneet sukupolvesta toiseen, kuten Anna-Maria Jurvelinin esityksestä voitiin todeta.