
Komissaariehdokkaiden vaihtaminen ei ole poikkeuksellista. Parlamentti voi torjua vain koko komission.
Unkarin ja Romanian komissaariehdokkaiden László Trócsányin ja Rovana Plumbin tielle EU-komissioon tuli ylimääräinen este, kun Euroopan parlamentin oikeudellinen valiokunta ei hyväksynyt heidän sidonnaisuusilmoituksiaan.
Kyse on uudesta menettelytavasta, jossa arvioidaan, voivatko komissaariehdokkaat aiemman toimintansa ja sidonnaisuuksiensa vuoksi hoitaa heille suunniteltua tehtäväkenttää EU-komissiossa.
Parlamentin puhemies David Sassoli on pyytänyt, että oikeudellinen valiokunta käsittelisi kahden komissaariehdokkaan sidonnaisuusilmoituksia vielä uudelleen ensi maanantaina.
Valiokunnalla on kolme vaihtoehtoa: se esittää komissaariehdokkaalle sidonnaisuuden muodostavasta ristiriidasta luopumista, esittää muutoksia komissaarin vastuualueeseen tai esittää, että kyseinen ehdokas ei kykene hoitamaan ajateltua komissaaritehtävää. Se siis tarkoittaisi, että jouduttaisiin etsimään uusi komissaariehdokas.
Trócsányin vastuulle on tulossa EU-komission naapuruussuhteet ja laajentuminen. Plumbista on tarkoitus tulla liikennekomissaari.
Unkarissa oman komissaariehdokkaan kohtelu politisoitiin välittömästi.
Pääministeri Viktor Orbán kiirehti puolustamaan László Trócsányita. Orban sanoi Hungarytoday-verkkolehden haastattelussa, että Trócsányin ainoa rikos on se, että hän on suojellut Unkaria maahanmuutolta.
Komissaariehdokkaan vaihtuminen ei ole poikkeuksellista
Euroopan parlamentti valitsi saksalaisen Ursula von der Leyenin EU-komission puheenjohtajaksi heinäkuussa. Sen jälkeen 26 jäsenmaata on esittänyt omat komissaariehdokkaansa, joille Leyen määritteli vastuualueet.
Euroopan parlamentti aloittaa maanantaina komissaariehdokkaiden kuulemiset. Valiokunnissa mepit selvittävät, miten komissaariehdokkaat pärjäisivät tehtävissään ja toteuttaisivat von der Leyenin parlamentille kesällä lupaamia toimia.
Ulkopoliittisen instituutin EU-ohjelmajohtaja Juha Jokela pitää näitä poliittisia kuulemisia parlamentin tärkeimpänä keinona vaikuttaa komission koostumukseen.
– On aiemminkin käynyt niin, että komissaariehdokkaiden salkut tai salkkujen sisällöt ovat vaihtuneet ja myös henkilöt ovat vaihtuneet, sanoo Jokela.
Sen sijaan Jokela epäilee, että parlamentti käyttäisi raskainta käytössään olevaa keinoa; hylkää koko von der Leyenin komission.
– Vaikka parlamentin valtaoikeudet ovat Lissabonin sopimuksen jälkeen suuret, olisi dramaattista jos se käyttäisi niitä koko komission hylkäämiseen. Sitä ennen varmasti etsitään kompromisseja, arvioi Jokela.