KOLUMNIT: To­kio­lai­nen Hamako ajaa taksia ja ihailee Alvar Aaltoa

Unelma to­teu­tuu päi­vän­ta­saa­jal­la

Suomalainen sisu, jota voitaisiin juuri tässä yhteydessä kutsua äärimmäiseksi päättäväisyydeksi ja määrätietoisuudeksi, kampeaa suurta erävoittoa tänään Benininlahden hiostavalla rannalla pienessä Grand-Popon kylässä.

Suomalainen sisu, jota voitaisiin juuri tässä yhteydessä kutsua äärimmäiseksi päättäväisyydeksi ja määrätietoisuudeksi, kampeaa suurta erävoittoa tänään Benininlahden hiostavalla rannalla pienessä Grand-Popon kylässä.

Kulttuurin monitoimimies Juha Vakkuri, joka tunnetaan myös Kalevan kolumneistaan, näkee vihdoinkin tänään lauantaina suuren unelmansa valmiina.

Hänen kuolleen poikansa muistoksi vuonna 2000 Beniniin perustama Villa Karo, suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus, on tänään viimeistä rakennusta myöten valmis. Uudisrakennuksen vihkii Beninin kulttuuriministeri FredericDohou.

Harmittava takaisku tavoitteelle, että Suomen afrikkalainenkin kulttuurikeskus saisi virallisen aseman Suomen 15 ulkomaisen kulttuuri- ja tiedekeskuksen joukkoon, saatiin tietona, ettei kulttuuriministeri Tanja Karpela, jonka piti tänään vihkiä käyttöön vasta valmistunut monitoimikeskus, matkustakaan Beniniin.

"Ei uskalla matkustamisestaan saamansa kritiikin vuoksi!" esitettiin jo viime sunnuntaina ääneen epäily Keravalla, jonka taidemuseossa pidettiin tuolloin Villa Karon suomalaisten taiteilijoiden matinea. Matinea oli osa museossa parhaillaan esillä olevaa näyttelyä Sama meri sama intohimo, jossa Villa Karon suomalaiset ja afrikkalaiset taiteilijat esittävät tuotantoaan.

Ei se siitä johdu, toppuutteli opetusministeriön neuvotteleva virkamies Risto Kivelä, joka kertoi, että kulttuuriministeriä edustaa Afrikassa ainakin hallitusneuvos Riitta Kaivosoja. Ministerin matkan keskeisimmäksi peruuntumissyyksi Kivelä selitti ensi viikon Brysselin ministerineuvoston kokouksen, johon Karpela valmistautui perjantaina, koska asiat pitää käsitellä hallituksessa ennen Brysselin matkaa.Tämä kaikki on jo tehty!


Keravan taidemuseon molemmat kerrokset vuoden loppuun saakka täyttävä suomalaisten ja afrikkalaisten taiteilijoiden näyttely on ajoitettu taktisen viisaasti. Se on samanaikainen voimannäyttö opetusministeriön Beninin vierailun ja Villa Karon alueen ripeän valmistumisen kanssa.

Harva virallisista kulttuuri-instituuteistamme on pystynyt vajaan neljän vuoden toiminnan jälkeen vyöryttämään vastaavanlaisia näyttöjä, mikä on luonnollisesti sopinut mainiosti Juha Vakkurin strategiaan.

Onhan Afrikkaan ehtinyt tähän mennessä Villa Karon stipendeillä jo 120 eri alojen taiteilijaa ja tutkijaa.

Keravan näyttely esittelee paitsi eri taiteilijoiden yltiöyksilöllisiä näkemyksiä teemasta 'Minun ikioma Afrikkani' myös kollektiivisen riemukasta yhteiselämystä, jossa julistetaan ilmassa viuhuvien huutomerkkien kera, että katsokaa, tämä kaikki on ehditty jo tehdä ja paljon muuta.

Näyttelyluettelo, joka samalla on Villa Karon ystävien jäsenlehti (4/2003), korostaa mukana olevien taiteilijoiden yhteisöllisyyttä. Suurin osa heistä on kuvattu luetteloon Afrikassa: kenelle solmitaan rastakampausta, kuka istuu jokiveneessä, kuka poseeraa valtion kuvataidepalkinnolla palkitulla Villa Karon mosaiikkiterassilla, kuka vaeltaa kauneudessaankin pelottavan meren rantaa, kuka piirtää päivänvarjon alla tai tepastelee pitkin punahiekkaista kylätietä hymyilevien koululaisten ympäröimänä tai esittelee sikäläisten parturien kylttiä, joka jo sinänsä on huomattava taideteos.

Oulun Art Halvaressa ovat Afrikka -vaikutteisia teoksiaan ehtineet jo esitellä inarilaissyntyiset Ranttilan sisarukset, Merja-Aletta ja Seija, jotka ovat mukana Keravan näyttelyssäkin.

Mustaa kuin yö tarjoaa keraamikko Teemu Luoto kauniilla januskasvoisilla afrikkalaisillaan ja valkeaa kuin päivä TiinaLotila, jonka lehmusveistoksessa piilee juju: se saattaa olla pieni krokotiili tuolin näköisen esineen pohjalla.

22-vuotias sarjakuvataiteilija Hanna Arvela on yksi niistä näyttelyyn osallistujista, joiden omaan ilmaisuun päiväntasaajan Afrikan todellisuus yhdistyy saumattomasti. Hän osti viime syyskuussa Beniniin tullessaan markkinoilta värikkäitä kankaita, joihin maan asukkaat pukeutuvat. Näille hän maalasi kannanottojaan. Kiinnostavin syyskuussa syntyneistä teoksista ei ole valitettavasti Keravalla mukana. Siinä hän ottaa kantaa Beninin lakkoilevien opettajien palkkatasoon.

Lakostaan huolimatta - tai siksi että aikaa riitti lakon vuoksi yltäkyllin - opettajat kuitenkin harrastivat läheistä yhteistyötä Villa Karon väen kanssa, mistä Arvelakin pääsi katsojana osalliseksi: opettajat olivat mukana, kun heidän oppilaansa tekivät lapsiteatteria MTV3:lle vedenjumalatar Mami Wataa esittävien voodoo-rumpujensa myötä.Kaikki vaiheet tutuiksi


Arkkitehti Johanna Hyrkäs on suunnitellut uudisrakennuksen, jonka työpiirrokset ovat esillä Keravan näyttelyssä. Työ on kuljettanut häntä Afrikkaan tiheästi. Muut asiasta kiinnostuneet ovat voineet seurata rakennustyön edistymistä Villa Karon omasta lehdestä, jossa juuri tämän rakennuksen eri vaiheita on tunnollisesti raportoitu.

Ennen monitoimitilaa kulttuurikeskukseen on valmistunut kaksi muuta rakennusta, joista kumpikin korjattiin vahoista raunioista.

Ensin valmistui päärakennus, joka vihittiin toukokuussa 2000. Sen pohjana oli siirtomaakauden sairaalarakennuksen raunio. Linjakas talo on nyt uudessa kukoistuksessaan, vaikka sen entisestä elämästä saattaa löytää rannalta vielä merkkejä, jotka eivät ole ihan miellyttäviä: vanhoja ampullipulloja tai neuloja.

Siirtomaa-ajalta on peräisin toinenkin rakennus, vanha holvi, joka kunnostettiin marraskuuhun 2001 mennessä ulkoministeriön tukemana pienoismuseoksi. Määritelmä museon tehtävästä kuuluu: "Se keskittyy taideteoksiin ja esineisiin, joissa heijastuu samanaikaisesti sekä eurooppalainen että afrikkalainen kulttuuriperintö."

Tuossa pienoismuseossa on oma hieman huvittava nurkkauksensa, joka keskittyy suomalaisten Afrikka-käsityksiin. Siellä ovat esillä niin Afrikan tähti -peli, Musta-Pekka -kortit kuin Musta Saara -laulun sanat. Uusimmat esineet tässä kokoelmassa kertovat Oulun tiernapojista, aivan erityisesti Murijaanien kuninkaasta.